El Govern optarà per la via que doni «més garanties» per comprar les urnes del referèndum

La consellera de la Presidència, Neus Munté, assegura després del consell executiu que se seguirà endavant amb el procediment, tot i que no concreta els futurs passos | El concurs per adquirir urnes ha quedat desert perquè el Govern no ha homologat les dues empreses que optaven a la distribució

Urnes del referèndum
Urnes del referèndum | Adrià Costa
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:24h
El Govern s'ha reunit aquest dimarts després que el concurs públic destinat a adquirir-les hagi quedat desert. Cap de les dues empreses que hi optaven -Plastic Express i la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Espai World i Suministros Integrales Futbida- ha estat homologada per l'executiu, així que el consell executiu d'avui ha abordat el camí a seguir davant d'aquesta circumstància. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha indicat que l'objectiu d'adquirir urnes es manté "intacte", tot i que no ha concretat quina via es farà servir. "Analitzarem les opcions que s'obren", ha apuntat Munté, que ha assegurat que l'1 d'octubre hi haurà urnes i que tot el que s'està fent entra dins del marc competencial de la Generalitat. "S'optarà per la via que doni més garanties", ha ressaltat.

"Aquest és un element que tenim claríssim. Com a Govern analitzarem la legislació vigent i les fórmules legals que existeixen per completar aquest objectiu", ha assenyalat. Munté ha indicat que el que ha fallat és la "solvència" de les companyies que s'havien presentat. "Això pot passar", ha assegurat la consellera de la Presidència. "Els procediments han d'oferir les màximes garanties a l'administració, es tracti del procediment que es tracti", ha afegit la dirigent nacionalista. "No han pogut acreditar els requisits formals i tècnics que es requerien, de manera que la mesa de contractació ha proposat que quedi desert", ha insistit Munté, que no ha donat detalls sobre si els catalans a l'estranger podran votar el proper 1 d'octubre.

"Les amenaces existeixen, i les rebutgem", ha apuntat sobre l'actitud del govern espanyol, tot i que Munté ha volgut assegurar que si hi ha quedat desert el concurs és per les especificitats insuficients de les companyies que s'hi havien presentat. "Analitzarem totes les possibilitats que hi ha. El que ha passat és una eventualitat possible. En aquests moments no estem en condicions d'assenyalar quin és el procediment que se seguirà a partir d'ara", ha afegit la dirigent naiconalista.

El procés de compra d'urnes ja ha comportat una querella de la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i contra l'anterior secretari general del departament, Francesc Esteve, que ha estat ascendit a director del gabinet jurídic de la Generalitat. La denúncia va ser admesa a tràmit la setmana passada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El text ja incloïa un apartat que feia referència a l'anunci de la data i la pregunta del referèndum, que es va fer pública el 9 de juny.

Procediment anterior

La licitació s'havia dissenyat en dues fases: primer es pretenia escollir les empreses que podien fabricar les urnes i, en un segon terme, el Govern decidiria quina de les firmes que passaven el tall assumirien la producció del material. Fins ara, els encarregats de dur a terme tots els aspectes tècnics de la licitació han estat els quatre secretaris del departament de Governació, que han executat funcions habitualment reservades als funcionaris, una decisió pensada per protegir els treballadors públics de tot el procés d'organització i celebració del referèndum.
 

El Govern, donant suport a Meritxell Borràs aquest dimarts Foto: @Govern


El Govern va encetar a principis de maig el procés per a la compra d'urnes per al referèndum. La licitació, publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC)-, previa dos lots valorats en uns 242.000 euros (IVA inclòs): unes urnes transparents, valorades en uns 222.640 euros, i unes altres de cartró, en els 19.360 euros restants. En el cas de les urnes de cartró, el procés ja ha quedat desert. Segons els plecs de la licitació inicials, el cost unitari estimat per cada urna transparent era de 27,8 euros (IVA inclòs).