L'obra social de la Caixa facilita uns 40.000 llocs de treball a persones en risc d'exclusió

El programa Incorpora compleix deu anys amb la col·laboració de mes de 10.000 empreses i 118 entitats cíviques

Els responsables del programa Incorpora
Els responsables del programa Incorpora | La Caixa
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:19h
El programa Incorpora és un dels braços de l'obra social la Caixa i avui ha complert deu anys. Va néixer amb l'objectiu d'ajudar persones en situació de risc perquè puguin inserir-se al mercat de treball. En el transcurs d'aquests deu anys, ha facilitat més de 40.000 llocs de treball.

Incorpora actua sobre segments de risc com són persones amb discapacitats, aturats de llarga durada, víctimes de violència de gènere que queden en situació de desprotecció, exreclusos de centres penitenciaris, etc. La seva realitat són 40.68 contractacions. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de més de 10.000 empreses i a la feina de 257 tècnics d'inserció que pertanyen a 118 entitats del nostre teixit cívic.

Treball en xarxa

Jaume Giró, el director general de la Fundació Bancària la Caixa, sol definir Incorpora com "una manera d'unir les mans de moltes persones per ajudar-ne d'altres". Aquest matí, Jaume Farré, en nom de l'Obra Social, ha explicat les característiques que han fet d'Incorpora un programa innovador de lluita contra l'exclusió: "Volem esperonar l'empoderament de la gent, que persones que han quedat fora del mercat creguin en elles mateixes. La part més innovadora és fer que l'empresa s'hi vinculi. No hi ha inclusió si la persona afectada no troba feina. I cal treballar en xarxa, no es pot actuar amb eficàcia de manera aïllada".

Farré ha exposat el principal èxit del projecte: "Que el món empresarial i el món social es trobin", el que converteix Incorpora en un programa d'intermediació. Només l'any passat, el programa va promoure la contractació de 9.349 persones, un 52% dones. Quant a col·lectius, un 27% són persones discapacitades i e 73% restant són persones en risc d'exclusió. Es treballa amb més de 600 persones en tercer grau i s'ha aconseguit que tres de cada quatre troben feina en el primer any. Un factor molt important és garantir la continuïtat dels programes i el paper dels tècnics és clau per trobar el lloc idoni per a cada afectat.

Una suma de realitats

El programa és la suma de moltes realitats personals reeixides. Com la de Juan Carlos Quintana, una persona amb discapacitat que es trobava en un atzucac fins que a Incorpora va trobar acollida: "Em van fer un seguiment i ja fa nou anys que treballo a l'empresa Decotec. Van confiar en mi i ara em sento cent per cent independent. Em sento entès i això és el més important".  

Bernardo Muñoz, tècnic del programa i membre de la Fundació Privada El Molí d'en Puigvert, ha explicat la feina que duen a terme: "Fem una tasca de pedagogia perquè les empreses entenguin la inserció com un acte de responsabilitat social, però alhora com una manera de cobrir un lloc de treball necessari". Cal també que el treballador se senti motivat i útil, el que converteix en essencial la feina dels tècnics d'Incorpora.

L'empresari, Salvador Chamizo, de Decotec, ha elogiat la tasca de Juan Carlos Quintana i ha subratllat el paper dels tècnics, que són els qui veritablement coneixen la problemàtica dels col·lectius en perill d'exclusió. Moreno ha animat les empreses perquè es comprometin en projectes com aquest.   

Motivar l'emprenedoria

Una de les àrees importants en què Incorpora té incidència és l'autoocupació i l'impuls als emprenedors que no poden per si sols engegar el seu somni de negoci. Roser Masjuan, de la Fundació de l'Esperança, ha explicat que van subscriure un conveni amb MicroBank, de la Caixa, que permet un préstec en bones condicions per a perfils que estan en situació d'exclusió financera. És el cas de Núria Citoula i Fausto Luna, que van poder fer realitat el seu projecte de pastisseria artesanal ecològica Uay Balam, a la vila de Gràcia. En paraules de Fausto Luna: "Conèixer el projecte ha estat un abans i un després, perquè gràcies a Incorpora vam poder superar l'escull principal, que era el finançament, i ara ens sentim realitzats".

Quin és el nivell d'èxit de les contractacions assolides a través d'Incorpora? Jaume Farré ha assenyalat que el 84% dels contractats continuen treballant, no tots a la mateixa feina. L'aposta és també una feina que tingui un mínim de qualitat. Per això es descarten contractes d'hores o dies i es busquen contractes a partir de tres mesos.  

Aquesta tarda, un acte al CaixaForum Barcelona celebrarà un aniversari -amb reconeixement a les empreses col·laboradores- que ha estat possible gracies a l'obra aocial de la Caixa, però també per les sinergies generades amb el món de l'empresa i la societat civil. Una coalició d'iniciativa i solidaritat que és cabdal per superar els pitjors embats de la crisi.

El programa Incorpora és un dels projectes més ambiciosos de l'entitat de crèdit. Aquest juny la Fundació Bancària va renovar el seu conveni amb la Generalitat pel qual invertirà aquest any 2017 un total de 30 milions d'euros en programes socials i de recerca.