​Massa imatges, massa pena del telenotícies

«Portem anys amb uns programes informatius -Telecinco, Antena 3, Cuatro- que són purs mostraris de successos escabrosos, d'imatges morboses»

El vídeo d'un conductor negre sent tirotejat per un policia, a Cuatro
El vídeo d'un conductor negre sent tirotejat per un policia, a Cuatro | Cuatro
23 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:53h
Aquest dijous al vespre a l’informatiu de Cuatro ens van explicar la noticia esdevinguda als Estats Units quan un policia va disparar a boca de canó a un conductor negre perquè no sabia si el que estava buscant a la seva butxaca era la cartera o una pistola. Al seient del darrere hi anaven la seva nòvia i la seva filla de quatre anys. El conductor va morir per l’efecte dels trets i el policia ha sigut absolt. De tot plegat hi ha imatges molt detallades que, esclar, han transcendit a l’opinió pública.

Hi ha imatges exteriors del policia anant cap al cotxe del sospitós, parlant amb ell, traient la pistola i disparant. Hi ha imatges enregistrades amb el mòbil personal de la conversa entre mare i filla a dins del cotxe immediatament després dels fets. Una conversa marcada pel dolor i l’emotivitat. Hi ha imatges del conductor agonitzant. Hi ha imatges del moment en què se li comunica a la noia que la seva parella ha mort. Voleu dir que no són massa imatges?

Em sembla que és una batalla perduda i que per molt que es proclami en el desert ho continuarà sent. Portem anys així, portem anys amb uns programes informatius -Telecinco, Antena 3, Cuatro- que són purs mostraris de successos escabrosos, d’imatges morboses. Això no té res a veure amb el periodisme. Ells ho saben, esclar, però els és igual perquè l’únic que els interessa és la merdosa xifra d’audiència. I com que la gent s’ho deu mirar perquè els entreté mentre dinen i sopen -dinar i sopar veient vísceres quin pla més divertit- doncs amb tot plegat ja en tenen prou els uns i els altres.

Els és igual perquè l’únic que els interessa és la merdosa xifra d’audiència

No hi ha cap reflexió al darrere. No ja periodística -que tampoc- sinó humana. Aquesta porqueria és el que s’ha de servir a l’audiència? Pensar sobre això durant uns segons és per a ells un anatema, els explotaria el cap només de plantejar-s’ho. Tenim imatges de tot, absolutament de tot, no tenir imatges d’un atemptat o d’una desgracia natural ens sembla inconcebible. No hi ha espai per l’absència, pel blanc, pel no-res, pel silenci, pel dol.

Aquesta mirada sobre la sobredimensió d’imatges al nostre dia a dia va molt més enllà dels vídeos de desgràcies i de successos. Voldria fer-la extensiva també a un tema que fa molts anys que em té inquiet. És que el s’ha batejat com a “pena del telenotícies”. O sigui, les imatges dels acusats/imputats/interrogats en judicis emeses tan tranquil·lament per televisió. L’altre dia en un programa matinal d’Antena 3 estaven retransmetent en directe el judici del cas Gurtel i vèiem un pla mig de Jaime Mayor Oreja assegut i declarant. Després també els tals Acebes i Arenas. De veritat hem de veure aquesta gent per obligació? Que diguin el que vulguin i facin amb ells el que vulguin però no ens “obliguin” a veure’ls per la tele. No sé si són culpables o innocents però que tots els puguem veure declarant en judici públic ens aportarà alguna cosa? No tenen dret a la presumpció d’innocència? Poso aquest exemple perquè és el més recent que he vist però podria referir-me a centenars d’altres. Els judicis a presumptes pederastes, assassins, defraudadors, estafadors, atracadors, polítics corruptes, carteristes i criminals de guerra han de ser retransmesos per la televisió? 
 

Arenas, Acebes i Mayor Oreja, al judici sobre el cas Gürtel. Foto: RTVE


Per què el sistema contempla possible i necessari que la càmera que tenen al davant -i que han de tenir per lògica obligació legal i de garanties jurídiques- sigui una càmera pública? Per què les imatges transcendeixen immediatament i són carnassa de tota mena d’informatius sense que cap filtre hi intervingui? Quina mena de protecció pública tenen així tots els acusats, siguin finalment culpables o innocents? Per molta gent -d’escales socials, educacions i capacitats d’anàlisi i de ponderació molt diferents- tot aquell que apareix encaminant-se a una sala de judicis, sortint emmanillat d’un cotxe de policia o declarant davant del jutge, ja és com a mínim automàticament sospitosa –“alguna cosa haurà fet”- l’ombra de la culpabilitat sempre és molt més allargada i pesant que la de la innocència. 
Una societat que permet tot això és una societat malalta. 
Arxivat a