Puigdemont, als empresaris: «El país demana obertament un canvi, no hi podem renunciar»

El president de la Generalitat assegura que calen nous "instruments" per tal de no perdre competivititat en el context global | En la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya del 2016, el dirigent nacionalista defensa la col·laboració entre el sector públic i el sector privat per generar un "futur millor"

Carles Puigdemont, en la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya del 2016
Carles Puigdemont, en la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya del 2016 | Rubén Moreno / Govern
22 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:41h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns en la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya del 2016, que Catalunya ha de tenir els "instruments" necessaris de sobirania per tal de no "perdre oportunitats" com a "país obert al món". "El país demana obertament un canvi, no hi podem renunciar", ha assenyalat Puigdemont a la Llotja de Mar, davant dels presidents de les cambres de comerç catalanes i d'una nodrida representació d'empresaris.

"No hi ha res més digne ni més noble que millorar el futur de les generacions que vindran. I això es farà amb el sector públic i el privat anant de la mà", ha apuntat el president de la Generalitat cap al final de la intervenció. Aquesta setmana, davant d'un altre fòrum empresarial -Creiem en Catalunya, en aquest cas-, va assegurar que defensar l'"statu quo" faria perdre competitivitat al país i a les empreses.

Inversions i infraestructures

El president de la Generalitat ha lamentat el "sobrecost" de l'energia respecte dels competidors, o bé el retard en el corredor mediterrani. "El 80% de les inversions fetes en aquesta infraestructura corresponen a eixos radials a l'entorn de Madrid", ha apuntat el dirigent nacionalista. "Esperar ens impedeix afrontar el futur. O actuem per tenir els instruments, o anirem perdent oportunitats i trets definitoris com a país obert al món. El país demana obertament un canvi, no hi podem renunciar", ha destacat.

Puigdemont ha apuntat que disposar d'infraestructures tecnològiques avançades serà "imprescindible" per apuntalar la quarta revolució industrial, així com també ho seran les infraestructures tradicionals. Un dels problemes que hi ha és la manca de compromís de l'Estat -segons la Generalitat- amb les inversions compromeses. "És lògic que les empreses denuncieu allò que us perjudica i que ens perjudica", ha ressaltat.

Binomi innovació-internacionalització

Puigdemont ha indicat que les bases del creixement econòmic català són "sòlides". "El nostre país rep més inversió estrangera que mai, ha crescut un 32% en els últims anys", ha constatat el president de la Generalitat, que ha ha posat com a exemple el primer trimestre del 2017 en aquest àmbit perquè ha estat el millor des del 1993. "Els inversors estrangers ens tenen com un espai fiable i a llarg termini", ha indicat.

Les previsions econòmiques, ha destacat, són "bones" per a Catalunya. També en referència a la "revolució tecnològica" que s'acosta. "Societat, institucions i empreses hem de ser actors en a revolució que se'ns presenta, que és una oportunitat com a país. Catalunya pot desenvolupar un sistema industrial basat en el model 4.0", ha assegurat Puigdemont, que ha elogiat la universitat catalana i la recerca científica.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya del 2016 Foto: O.M.


"L'estratègia de la innovació s'està impregnant en el teixit empresarial. Liderem la sol·licitud de patents a l'Estat i som els divuitens al món", ha assenyalat el dirigent nacionalista, segons el qual el 68% de les empreses industrials innoven. "Cal créixer en el nombre de companyies que col·laboren amb els centres tecnològics. Tenim infraestructures que encara, tristament, estan poc utilitzades", ha destacat.

El binomi clau, ha ressaltat Puigdemont, és "innovació i internacionalització". La clau, segons ell, serà la petita i la mitjana empresa, a banda de disposar de nous perfils de treballadors. "Perquè la quarta revolució industrial tingui èxit, cal adaptar els perfils humans", ha apuntat el dirigent nacionalista, que ha defensat seguir evolucionant el model de formació professional dual. El sistema compta amb 10.000 alumnes i 3.000 empreses.