Catalunya ja representa el 19% del PIB de tot l'Estat, el valor més alt del segle

El creixement català duplica el del conjunt de la zona euro i les exportacions han augmentat un 49% en els últims 13 anys | Les cambres de comerç assenyalen la "necessitat" de més inversions en la zona mediterrània | La Memòria Econòmica de Catalunya destaca el rècord de turistes estrangers de l'any passat: 11,7 milions

Terminal de Creuers del Port de Barcelona
Terminal de Creuers del Port de Barcelona | Adrià Costa
22 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:56h
Catalunya representa el 19,03 del PIB espanyol amb les dades del 2016 a la mà. Aquesta és una de les conclusions de l'edició número 52 de la Memòria Econòmica de Catalunya, presentada aquest dijous a la Llotja de Mar i elaborada pel consell general de cambres de Catalunya. El percentatge del total del PIB estatal que representa el país és el més alt de tot el segle XXI, segons recalca l'informe. Al llarg dels últims anys, marcats pel procés sobiranista, la xifra ha oscil·lat entre el 18,7% i el 18,8%.

Una de les conclusions de l'estudi, segons la documentació facilitada als periodistes, és que calen més inversions a la zona mediterrània, perquè és on es detecta més creixement econòmic. Entre el 2013 i el 2016, el creixement mitjà anual del PIB català ha estat de l'1,9% davant l'1,5% registrat en el conjunt d'Espanya. "El motor econòmic està centrat en el Mediterrani", sosté la Memòria Econòmica de Catalunya. El creixement del PIB català "més que duplica" el del conjunt de la zona euro, i el PIB industrial és del 20% de l'Estat.

L'exportació de béns i serveis per part d'empreses catalanes és un 49% superior a l'any 2003, i el nombre d'empreses que venen a l'estranger de forma regular han crescut un 40% en els últims 13 anys. El 31% d'aquestes companyies, segons assenyala l'informe, exporten més de mig milió d'euros. Les empreses que venen a fora han guanyat quota de mercat al món i entre els països avançats des del 2014.

En l'àmbit de la inversió estrangera, per primer cop Catalunya ha superat els 5.000 milions d'euros durant el 2016, fet que suposa un rècord. L'any passat, a banda, es va assolir el rècord de turistes estrangers -11,7 milions de persones- i se suma el primer rècord de turistes domèstics, que van arribar als 7,5 milions.