Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Universitat

El Govern estendrà les beques universitàries a alguns màsters per aplicar rebaixes de fins al 25%

NacióDigital ha tingut accés a la proposta de decret de preus que la secretaria d'Universitats i Recerca sotmetrà a debat aquest dijous al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) | El document concreta els objectius fixats en la llei d'acompanyament dels pressupostos | La Generalitat equipararà parcialment els preus dels graus i els dels màsters per aquells estudiants que cursin carreres de tres anys

per Jordi de Planell, 22 de juny de 2017 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els estudiants s'han mobilitzat els darrers anys per reclamar una rebaixa dels preus dels màsters Foto: Adrià Costa


El Govern estendrà les beques Equitat als màsters universitaris coneguts com a "habilitants" a partir del curs vinent. Així consta en el projecte de decret de preus que la secretaria d'Universitats i Recerca ha enviat a totes les universitats i agents socials que participaran aquest dijous en la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). NacióDigital ha tingut accés al projecte de decret, que recull objectius que la Generalitat ja va fixar al març en la llei d'acompanyament dels pressupostos. El document aprofundeix en les intencions detallades en els comptes públics.


La llei d'acompanyament establia dues màximes: estendre el model de les beques Equitat als màsters i augmentar un 30% els descomptes als estudiants de grau dels trams 1 i 2 d'aquestes ajudes. El projecte de decret remès a tots els rectors i a la resta d'actors que participen a la taula del CIC contempla aquests dos grans objectius, però amb alguns matisos, especialment en el cas dels postgraus.

El document preveu estendre el sistema de beques als màsters, però només per a aquells que "habiliten per a l'exercici d'activitats professionals regulades". És a dir: titulacions oficials que obren les portes d'un determinat sector als estudiants de grau. És el cas dels màsters en advocacia, en arquitectura o en la majoria d'enginyeries, així com el de formació del professorat i el de psicologia. Per què? Doncs perquè un graduat en Dret sense el màster en advocacia no podria exercir com a lletrat, per exemple. I el mateix per als futurs arquitectes, enginyers o psicòlegs.

Així doncs, el sistema de beques Equitat no s'estendrà a tots els màsters, sinó només a aquells que són considerats habilitants i que el mateix projecte de decret desgrana en l'annex 4. A més, els descomptes tampoc seran equivalents als dels graus. Un estudiant que cursa una carrera i forma part del tram 1 de la beca Equitat pot arribar a pagar només un 20% del preu de la matrícula (l'estalvi, per tant, és del 80%). En canvi, la rebaixa del cost en el cas dels màsters es limitarà a un 25% com a màxim.

Rebaixa en els primers 60 crèdits


El que sí que contempla el decret de preus que se sotmetrà a la votació del CIC aquest dijous és una equiparació parcial dels preus de grau i els de màster. Només es produirà, però, en el cas de les carreres de tres anys, que, a diferència de les habituals, tenen 180 crèdits. Els estudiants que cursin aquests graus tindran una bonificació en el primer curs del màster que matriculin en els cinc anys posteriors a acabar la carrera. El preu s'equiparà parcialment: els alumnes pagaran per cadascun dels 60 primers crèdits del màster el mateix que abonaven pels del grau. D'aquesta manera, es vol abaratir el cost d'estudiar titulacions de l'anomenat sistema 3+2, que combina tres anys de carrera amb dos de postgrau. En aquest cas, el document no distingeix entre si els màsters són habilitants o no.

El projecte de decret també preveu aprofundir en els descomptes per aquells estudiants de grau amb un nivell de renda més baix, tal com ja apuntava la llei d'acompanyament dels pressupostos. En aquest cas, el document és una simple concreció del que fixava la norma: els joves compresos en els trams 1 i 2 de les beques pagaran a partir del curs vinent un 30% menys. De fet, aquest dilluns el secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ja va avançar que el decret incorporaria aquesta rebaixa en la primera reunió del pacte nacional per a la universitat.

Un impacte limitat

Les millores que introdueix el decret responen, en part, a les demandes de la comunitat universitària, que ha reclamat insistentment una rebaixa dels preus dels graus i dels màsters per als estudiants amb menys recursos. Ara bé, el descompte del 30% en els trams 1 i 2 de les beques Equitat només afectarà al voltant d'un 5% dels alumnes, segons els càlculs que dilluns dibuixava el portaveu del Consell d'Estudiants Universitaris de Catalunya, Oriol Rivera. L'impacte de la rebaixa en els màsters habilitants també serà limitada, perquè només els cursen un 20% del total de joves que es matriculen a algun postgrau.

Els preus es mantenen

El projecte de decret que s'ha fet arribar als membres del CIC manté els preus màxims. El Govern ja ha defensat en més d'una ocasió que no té intenció de rebaixar-los perquè la seva intenció és continuar aprofundint en el sistema de beques. "Volem que les rendes baixes paguin menys perquè tothom tingui accés a la universitat", subratllava dilluns el secretari d'Universitats. Navarro reivindica el model de la "tarifació social", malgrat que els sindicats d'estudiants reclamen des del 2011 una rebaixa general de les taxes que vagi més enllà de seguir ampliant la cobertura del sistema d'ajuts públics.

Independentment del contingut final del decret, la reunió del CIC d'aquest dijous és un simple tràmit perquè és un organisme consultiu. Els participants a la trobada manifestaran la seva opinió sobre el document, però fonts properes a la trobada avancen a NacióDigital que no s'espera que ningú aixequi la veu per exigir cap modificació. Amb l'aval del CIC, el decret podria ser presentat aquesta mateixa tarda, segons ha avançat la secretaria d'Universitats i Recerca a primera hora del matí. De fet, Navarro assegurava dilluns que el farien públic "aviat", abans que comenci oficialment el període de matriculació definitiva.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació