Inda fa campana a la comissió d'investigació de l'«operació Catalunya»

El periodista torna a ser convocat de nou al Parlament ara com a testimoni a petició de Junts pel Sí, CSQEP i la CUP | JxSí demanarà que el Parlament porti Rajoy, Sáenz de Santamaría i Fernández Díaz als tribunals si es tornen a negar a comparèixer

20 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:23h

La presidenta de la comissió d'investigació de l' Foto: Sara González


El director d'Okdiario i exdirector d'El Mundo a les Balears, Eduardo Inda, ha fet campana i no ha assistit a la comissió d'investigació de l'"operació Catalunya" del Parlament malgrat que havia estat citat com a "expert" en la matèria. El periodista no ha confirmat ni la seva assistència ni la seva absència i el resultat final ha estat que ha deixat la cadira buida. És per aquest motiu que Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP han votat que torni a ser citat, però en qualitat de "testimoni", perquè no es pugui negar a comparèixer.

Tant el PP com C's han intentat impedir que la petició de compareixença es votés. Han al·legat que el canvi de condició d'expert a testimoni podia afectar els drets del compareixent. Amb tot, la resta de grups parlamentaris han argumentat que s'ajustava al reglament i que no es pot demorar més que Inda comparegui com a testimoni perquè expliqui les relacions d'alguns mitjans de comunicació amb les presumptes maniobres del govern espanyol i la policia per destapar suposats casos de corrupció vinculats a polítics independentistes.

Justament pel reguitzell d'absències en aquesta comissió d'investigació, el portaveu adjunt del grup parlamentari de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha anunciat aquest dimarts que la coalició independentista demanarà que el Parlament porti als tribunals els càrrecs polítics que es neguin a comparèixer una segona vegada. Ho ha dit en referència al president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría; el cap de gabinet de Presidència de l'executiu espanyol, Jorge Moragas; i l'exministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. Si tornen a negar la compareixença, JxSí reclamarà a la comissió d'investigació que demani a la mesa del Parlament que la cambra porti aquests càrrecs polítics a les institucions judicials.

Així, Torrent ha lamentat que Rajoy, Santamaría, Moragas i Fernández Díaz "s'excusin per amagar-se" i no comparèixer a la comissió d'investigació per aclarir el lligam del govern espanyol "en tota aquesta trama i conxorxa de l'"operació Catalunya". El reglament parlamentari i el protocol de la pròpia comissió indiquen que els grups poden demanar per segona vegada una mateixa compareixença, en cas que aquesta no s'hagi acceptat en primera instància. JxSí farà aquesta segona citació amb una nova proposta de data. "Si segueixen amb aquesta actitud, demanarem que el Parlament acudeixi als tribunals", ha sentenciat Torrent, que ha aclarit que la petició s'executaria per la via penal.

L'objectiu de la comissió

La comissió d'investigació de l'"operació Catalunya" del Parlament va aprovar el 4 de maig les compareixences que reclamaria. El vot majoritari dels grups -només el PP va votar en contra de la pràctica totalitat dels noms proposats, i PSC, C's i CSQEP es van abstenir en alguns- va fer que s'aprovés citar alts càrrecs del govern espanyol com Rajoy, Santamaría, Moragas, Fernández Díaz; a més del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó; l'excomissari José Manuel Villarejo; l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; o la diputada i expresidenta del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho.

Per contra, el vot de JxSí, el PP i la CUP ha evitat que els exconsellers del Govern Felip Puig, Germà Gordó i Francesc Homs; el director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno; o el director dels Mossos, Manel Prat, hagin estat cridats a comparèixer, com demanava C's, en considerar que la comissió ha de parlar "d'espionatge polític" en general i no només de l'"operació Catalunya".