La UB obre les portes de les excavacions arqueològiques del Raval

La universitat barcelonina vol acostar l'arqueologia al públic en general | Les persones que s'acostin al jaciment podran descobrir les restes de l'obra d'un mestre terrissaire del segle XIX

Redacció
21 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:13h

Una de les participants al projecte ArqueUB, durant els treballs d'excavació al jaciment del Raval. Foto: UB


La Universitat de Barcelona reprèn aquest estiu els treballs d'excavació al jaciment arqueològic ubicat a la Facultat de Geografia i Història del centre. L'edifici, situat al barri del Raval de Barcelona, compta amb un solar annex amb un jaciment encara no acabat d'explorar. L'objectiu dels treballs és continuar indagant en les restes de taller d'Antoni Tarrés, un terrissaire del segle XIX molt important a Barcelona. De fet, una seixantena d'obres seves encara decoren les façanes de diversos edificis de Ciutat Vella.

Amb l'exploració d'aquest jaciment, la UB vol acostar l'arqueologia al conjunt de la societat amb el programa ArqueUB, un projecte amb voluntat divulgativa. Per aquest motiu, els alumnes que aquest curs hagin tancat quart d'ESO i primer de Batxillerat podran fer estades de pràctiques a l'excavació amb la tutorització d'estudiants del grau d'Arqueologia de la UB. A més, el jaciment també s'obrirà alguns dies als veïns i a la resta de ciutadans perquè el puguin visitar i descobrir-ne alguns detalls sorprenents.

"El jaciment del Raval al principi era només un camp de pràctiques, però vam pensar que no n'hi havia prou, que s'havia d'obrir a la ciutadania", relata el catedràtic d'Arqueologia de la UB Josep Maria Gurt, una de les ànimes de l'activitat. Gurt defensa que ArqueUB permet "donar a conèixer la història del barri i fer visible a ulls de la societat la importància de conservar el patrimoni i la memòria". "Els joves són el millor vehicle per anar transmetent aquests missatges i aquests valors", subratlla el catedràtic.

En total, vuit estudiants de secundària i batxillerat podran fer estades a l'excavació. Cada setmana hi treballaran dos joves acompanyats per alumnes de la UB entre el 26 de juny i el 21 de juliol. Els participants podran veure com es dissenya i s'executa l'exploració d'un jaciment arqueològic i treballar-hi directament. A més, també elaboraran un diari de camp en format digital com el que escriuen habitualment els arqueòlegs que indaguen en una excavació.

En paral·lel, els divendres 7, 14 i 21 de juliol el jaciment del Raval s'obrirà al públic. Les sessions inclouran una xerrada en una aula de la facultat que la UB té just al costat del solar que s'està explorant per conèixer quines troballes s'hi han localitzat, així com altres aspectes pràctics i algunes curiositats desconegudes de la tasca quotidiana que duen a terme els arqueòlegs. A més, els vianants que passin per davant del jaciment podran veure dues lones amb textos i il·lustracions que explicaran el valor arquològic de l'indret i les activitats que s'hi estan realitzant. També recolliran algunes fotografies de les peces que s'han trobat al solar en els anys anteriors.

Un projecte consolidat

Totes aquestes activitats de divulgació del jaciment s’emmarquen en el projecte ArqueUB, organitzat per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la UB i per la Secció de Prehistòria i Arqueologia del Departament d’Història i Arqueologia de la universitat, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Espanyola per al Coneixement i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Aquesta és la quarta campanya d’excavacions que es fa al jaciment. L’emplaçament de la facultat en un indret del barri del Raval on s’han documentat testimonis arqueològics des del segle XIV fa possible que els estudiants del grau d’Arqueologia puguin fer pràctiques durant el mes de juliol al mateix centre on estudien. Quan es van construir les facultats de Geografia i Història i de Filosofia, al carrer de Montalegre, inaugurades l’any 2006, els treballs d’excavació preventiva ja van posar al descobert restes d’activitat de terrissaires dels segles XVII i XIX en un emplaçament on s’han documentat testimonis arqueològics de manera continuada des del segle XIV.

El solar actual de la facultat acollia el taller d’Antoni Tarrés. Era un gran local dividit en tres grans forns, soterranis enormes per emmagatzemar-hi llenya i diferents espais dedicats a la producció ceràmica. Malgrat que Tarrés es va centrar, particularment, en la comercialització de maons, atuells, adorns per a façanes o objectes ceràmics, el camp en què el terrissaire va reeixir especialment va ser la decoració escultòrica en terracota. Tant és així que el seu taller es va convertir en la primera fàbrica que produïa aquests elements ornamentals per aplicar-los a l’arquitectura de la ciutat. El fill d’Antoni Tarrés va heretar el negoci i, després d’associar-se amb un altre terrissaire de prestigi, va decidir traslladar-se a la ronda de Sant Pere. L’any 1953 es va dur a terme l’última reforma de l’edifici de Tarrés, que es va mantenir sense més canvis fins que va ser enderrocat, el 2005.

L’any 2012, la UB i l’Ajuntament de Barcelona van signar un conveni per dur a terme pràctiques arqueològiques al solar, que és de titularitat municipal i està situat dins dels jardins Victòria dels Àngels, a l’interior de la Facultat de Geografia i Història. L’objectiu era excavar i estudiar el jaciment a partir d’un projecte programat que permeti desenvolupar la recerca —des de la intervenció arqueològica del terreny fins a l’estudi dels materials recuperats—, utilitzar el procés per experimentar una proposta de docència pràctica de l’arqueologia, i recuperar i dignificar l’indret com a espai cívic. Els alumnes del grau d’Arqueologia de la UB fan les assignatures de pràctiques en diverses excavacions que cobreixen totes les èpoques.
Arxivat a