El company de Le Pen guanya un escó pel Front Nacional a la Catalunya Nord

Louis Aliot, que és regidor a Perpinyà i ha estat eurodiputat fins ara, va aconseguir l'escó per la mínima

20 de juny del 2017
Actualitzat a les 7:43h

Louis Aliot, diputat electe del Front Nacional i parella de Marine Le Pen Foto: Pablo Tupin-Noriega (Wikimedia France)


Un dels quatre diputats de la Catalunya Nord és del Front Nacional. I no qualsevol militant. Louis Aliot, fins ara eurodiputat a Estrasburg, és l'actual parella de la líder del partit, Marine Le Pen, qui també ha estat elegida diputada a l'Assemblea Nacional. Aliot va ser elegit per la mínima, amb el 50,56% dels vots davant del 49,44% de Christine Espert, candidata del partit Modem del centrista François Bayrou, aliat de Macron. La resta de diputats nord-catalans han estat elegits per La República en marxa!, la plataforma d'Emmanuel Macron.

Aliot és també regidor a l'Ajuntament de Perpinyà des de fa tres anys i no amaga la seva ambició de ser alcalde de la ciutat. El Front ha aconseguit fer arrels en un territori que havia estat històricament un feu de les esquerres.

Hi ha hagut un clar gir a la dreta a la Catalunya Nord. En les eleccions del 2012, van ser elegits tres diputats d'esquerra i un conservador de la Unió per un Moviment Popular (el precedent d'Els Republicans). Aquest cop, van passar a la segona volta a les quatre circumscripcions els candidats macronistes i el del Front Nacional. Els candidats de La República en Marxa! van obtenir la victòria amb un 50% pujat, però el Front va superar el 40%, millorant clarament la marca de Le Pen a tot França (quasi el 34%).   

Els tres de Macron

Romain Grau és el diputat elegit per la primer circumscripció. Dels tres diputats macronistes potser és qui té més pes polític. Adjunt a l'alcalde de Perpinyà, prové d'Els Republicans, però fa anys havia col·laborat amb el diputat Henri Sicre, un històric del Partit Socialista Francès, i exponent del sector més sensible a la identitat catalana. Va ser company de promoció de Macron a l'elitista ENA.   

Laurence Gayte és la diputada del tercer districte. Dirigeix una empresa familiar d'informàtica i havia militat a la Unió de Demòcrates i Independents (UDI), de centre dreta.

Sébastien Cazenove és el diputat de la quarta circumscripció. Amb 40 anys, és un funcionari que presideix un club de rugbi local i prové del Partit Socialista.