Sáenz de Santamaría equipara el procés al populisme i demana «serenor» als sobiranistes

El secretari d'estat José María Lassalle afirma que Catalunya ha estat laboratori social i és un dels llocs d'Europa on primer es va "trencar el seny"

19 de juny del 2017
Actualitzat el 20 de juny a les 7:53h

José María Lassalle, Sáenz de Santamaría i Màrius Carol. Foto: Pep Martí


La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat al sobiranisme "serenor" i "desacceleració" de cara al referèndum de l'1 d'octubre. La número dos de l'executiu ha aprofitat un acte de presentació del llibre de José María Lassalle Contra el populismo per fer una defensa del marc legal vigent, la Constitució espanyola i el que ha anomenat "el sobiranisme constitucional".

Sáenz de Santamaría ha criticat els qui "volen marcar uns terminis" i ha dit que molts estan pendents de l'1 d'octubre però que hi ha molta gent que està pensant en el 2 d'octubre.
José María Lassalle, secretari d'estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital i autor de Contra el populismo, ha explicat que volia que el primer acte de presentació del seu llibre es fes a Barcelona perquè hi està molt vinculat (va ser parella de Meritxell Batet), i perquè és a Catalunya un dels llocs d'Europa on el populisme es va manifestar abans. Lassalle ha dit que Catalunya ha estat un laboratori social dels corrents populistes i que s'ha "trencat el seny" que la va caracteritzar.

El secretari d'estat (to pausat, ínfules liberals) ha elogiat el nacionalisme moderat que tant va contribuir a l'estabilitat i que avui està "desbordat". Ha parlat del nervi sentimental i romàntic que caracteritza el populisme i que també es percep, segons ell, en la societat catalana.      

Màrius Carol ha fet de presentador del llibre. El director de La Vanguardia ha definit el populisme com la democràcia dels ignorants i ha fet una referència indirecta als dirigents sobiranistes en esmentar els qui volen destruir les normes vigents i els valors de la Il·lustració.

Per una estona, la seu del Col·legi de Periodistes s'ha convertit en una plaça del sorayisme. A primera fila hi havia el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, l'exministre Alfonso Alonso i el secretari general del PP català, Santi Rodríguez.