El nou partit impulsat per Duran es llança a l'arena per l'espai de centre

L'exlíder d'Unió Democràtica serà militant de la nova formació Units per Avançar, que celebrarà la seva primera convenció a la tardor

19 de juny del 2017
Actualitzat el 20 de juny a les 7:42h
 

Helena Isábal, Carles Losada, Ignasi Rafel i Alexandre Pons, d'Units per Avançar Foto: Twitter Units per Avançar


Units per Avançar, nou partit polític impulsat des de l'extinta Unió Democràtica i l'entorn de Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha presentat aquesta tarda al Col·legi de Periodistes. Ho ha fet Carles Losada, doctor en Ciències Empresarials i professor d'Esade, que ha oficiat de portaveu. Aspiren a ocupar el centre polític. Defineixen el partit com a humanista socialcristià, catalanista i europeista.

No són partidaris del referèndum de l'1 d'octubre perquè no és "legal" ni segueix les condicions de la Comissió de Venècia. "Com que no és així, no li donarem suport". Donen per fet que hi haurà xoc de trens, però no en saben la virulència. I han volgut deixar clar que són molt diferents a Lliures, el partit liberal de Fernández Teixidó.

Amb algun tret que vol ser macronià (el lema és Estem en Marxa, potser intentant encomanar-se de l'esperit guanyador del moviment En Marxa!" d'Emmanuel Macron), la declaració institucional propugna reclamar a l'Estat el "reconeixement vers la realitat nacional de Catalunya, les seves institucions i el seu autogovern".  

El paper de Duran

Losada ha volgut deixar clar que Duran i Lleida no forma part del nucli executiu del projecte i que només ha participat en algunes de les reunions que les seixanta persones promotores han dut a terme els darrers mesos. "Però si vol incorporar-s'hi estarem encantats". De fet, però, el paper de l'exlíder d'UDC és determinant en el projecte. En el llistat de promotors, hi figuren algunes persones que han format part d ela direcció d'Unió, com l'exeurodiputat Salvador Sedó -que era present a l'acte- o l'exdiputada al Congrés Montse Surroca.

També estan tenint un paper actiu a Units per Avançar persones de l'entorn d'UDC, que ja havien estat a l'anterior plataforma duranista, Construïm, com el directiu empresarial Ignasi Rafel i l'economista Antoni Duran-Sindreu, un dels ideòlegs del discurs del partit en política econòmica.

Marcant diferències amb Lliures

Losada ha dit que tenen punts en comú amb Lliures, "com el rebuig a tot autoritarisme", però n'ha destacat les diferències: "No creiem que el mercat per si sol pugui donar satisfacció a les necessitats de la ciutadania i tenim un posicionament social molt marcat". Ras i curt: ells són liberals purs, nosaltres democristians, ha vingut a dir.

Allí on Lliures incideix més (menys impostos, llibertat comercial, desregulació), els d'Units per Avançar hi posen un altre matís: economia del bé comú, societat del benestar i un valor molt democristià com la defensa de la família.

També respecte al procés, que rebutgen, es nota un esforç per evitar la confrontació, que és més explícita en el cas de Lliures. En paraules de Losada: "No volem demonitzar el procés", tot expressant que "entre nosaltres hi ha persones de sentiment independentista, però la majoria no ho som".

Cap a la primera convenció

El partit ha iniciat la feina d'implantació en el territori, que desembocarà en un gran acte de presentació pública, segurament abans de l'agost, pas previ a la convenció de constitució, que tindrà lloc a la tardor. De moment, ja tenen el compromís d'alguns regidors de l'antiga UDC que volen fer política.