ERC lamenta que el PSOE ha quedat «ancorat en les mateixes posicions» d'abans del congrés

Sergi Sabrià no veu diferències en el partit de Pedro Sánchez, malgrat que ara sigui "formalment més valent i d'esquerres" | Els republicans confien que el Govern i Catalunya en Comú arribin a un acord i Domènech avali el referèndum unilateral

19 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:20h

Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dilluns. Foto: ACN


ERC no s'ha mostrat massa sorpresa per les novetats en el projecte nacional del PSOE, que ha reconegut el caràcter plurinacional de l'Estat però deixant clar que "mai" no donarà suport al referèndum. "No teníem excessives esperances", ha reconegut aquest dilluns el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, que ha lamentat que "aquest PSOE formalment més valent i d'esquerres acaba ancorat en les mateixes posicions que l'anterior" i no fa "cap passa endavant" en relació al dret a decidir.

Tanmateix, ERC insisteix en apel·lar a les direccions de Catalunya en Comú i fins i tot el PSC perquè acabin donant suport al referèndum no pactat i "se sumin a aquesta onada democràtica" després que una enquesta de l'Ara d'aquest cap de setmana assenyalés que bona part dels seus votants tenen intenció d'anar-hi a votar. En concret, Sabrià ha mostrat les seves expectatives amb la reunió del Govern amb el líder dels "comuns", Xavier Domènech, que "servirà per compartir informació, aquella que tants cops els hem sentit dir que no tenen, però també per acostar posicions".

En aquest sentit, ha apuntat que Catalunya en Comú "no pot deixar orfes que han dit que volen exercir democràcia, també el 80% dels ciutadans que han dit que volen votar", ja que "les amenaces no aturen la voluntat d'un poble mobilitzat". "Qui ho té difícil avui dia no som nosaltres, sinó l'Estat, que ha renunciat a defensar els interessos de Catalunya, que ignora la nostra voluntat, que no ens volen escoltar", ha insistit, i ha afegit que els sobiranistes defense "el dret a vot de tothom, dels que volen votar "sí" i "no"", mentre que els representants de l'Estat "només poden boicotejar", motiu pel qual, segons les decisions que prenguin per aturar el referèndum, "hauran de passar comptes d'allò que facin davant dels ciutadans catalans, els espanyols i els europeus".

En aquest sentit, Sabrià s'ha referit, per exemple, al veto per contractar nous Mossos o la manca de voluntat per convocar la Junta de Seguretat de Catalunya, fet que evidencia que l'Estat només fa que "posar traves" fins al punt de "posar en risc la seguretat dels ciutadans de Catalunya".