Omella dona la sorpresa: Sergi Gordo i Antoni Vadell, nous bisbes auxiliars de Barcelona

Queden descartats els noms que circulaven amb més força, com els de Salvador Bacardit, del sector més progressista, i el canonista Santiago Bueno

Sergi Gordo i Antoni Vadell, nous bisbes auxiliars de Barcelona
Sergi Gordo i Antoni Vadell, nous bisbes auxiliars de Barcelona | Arquebisbat de Barcelona
19 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:57h
Amb un pam de nas. Així s'ha quedat l'arixidiòcesi de Barcelona quan s'ha desvetllat l'enigma que la recorria des de l'arribada de Juan José Omella fa un any i mig. Sergi Gordo i Antoni Vadell seran els dos bisbes auxiliars d'Omella i qui ho era fins ara, Sebastià Taltavull, serà el nou bisbe de Mallorca. Finalment, Omella ha aconseguit que Roma aprovés la seva proposta de dotar-lo de dos auxiliars per ajudar-lo a governar una arxidiòcesi tan complexa com Barcelona. La decisió del Vaticà s'esperava des que Omella va ser creat cardenal.
El que no s'esperaven és que els noms fossin aquests. Sergi Gordo va ser un dels principals col·laboradors del cardenal emèrit Lluís Martínez Sistach, que el va designar com a secretari general de l'arquebisbat l'any 2004. Seriós i discret, coneix bé el territori i en aquest període en què Omella ha pres el pols de Barcelona, ha estat una peça important per mantenir ben engreixada la maquinària curial. Se l'ubica en una posició moderada dins de l'Església de Barcelona. És, sobretot, un home de despatx.

Antoni Vadell Ferrer ve de Menorca, on era vicari episcopal per a l'evangelització. És la gran sorpresa i caldrà veure com encaixa en una arxidiòcesi gran com la de Barcelona. Exercia com a rector de l'església de Santa maria la Major d'Inca. Precisament aquí, va esclatar una forta polèmica fa uns mesos quan es va saber que havia arribat un organista que havia estat condemnat per pederàstia per abús a un menor. Vadell va sortir a defensar-lo dient que ja havia complert condemnat i que en cap cas treballaria amb menors.

Queden fora de la travessa definitiva els fins ara favorits. Com  Salvador Bacardit, delegat episcopal de Càritas Diocesana, rector de Sant Vicenç de Sarrià i antic col·laborador de l'arquebisbe ara emèrit, Lluís Martínez Sistach. I Santiago Bueno, canonista reconegut, vicari judicial de l'arquebisbat i responsable del seu tribunal eclesiàstic.  

On no sembla que hi ha d'haver sorpresa és en el nomenament de Taltavull per a bisbe de Mallorca. De moment, Taltavull continua d'auxiliar a Barcelona. Per ell, que és de Ciutadella, Mallorca suposaria tornar a casa. De tarannà obert i alineat amb els sectors més oberts de l'Església, es va fer càrrec d'aquella diòcesi com a administrador apostòlic el setembre passat, amb motiu d'un afer sentimental que va afectar el titular, Xavier Salinas, que va ser forçat a renunciar.  

Omella crea el seu propi equip

La principal característica d'aquests moviments és que Omella opta per posar un equip propi en el nucli dur de l'arquebisbat, descartant els candidats amb més predicament. L'arquebisbe no ha volgut cedir als noms que circulaven amb més força en la diòcesi, com hagués estat el cas de Bacardit. També ha volgut dur un prelat de fora com Vadell, un fet que sempre genera incomoditat en un sector de l'Església barcelonina.