Núria Parlon: «Les sinergies amb Podem seran inevitables»

L'alcaldessa de Santa Coloma i nova membre de la direcció del PSOE considera que "ni els tribunals" ni la unilateralitat seran útils per resoldre el conflicte amb Catalunya | Considera que amb Pedro Sánchez els socialistes tenen una "oportunitat" per recuperar la força perduda els últims anys

Núria Parlon, durant el congrés del PSOE
Núria Parlon, durant el congrés del PSOE | Flickr PSOE
18 de juny del 2017
Actualitzat el 19 de juny a les 11:09h
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon (Barcelona,1974), serà la principal veu que tindrà a partir d'ara el PSC a la direcció del PSOE. Pedro Sánchez l'ha escollit per fer-se càrrec de la secretaria de Cohesió Social i Integració en un moment en què el partit busca reconnectar amb sectors que havien retirat la confiança als socialistes. Parlon, que ha estat una de les dirigents catalanes que més s'ha mullat en la campanya del secretari general, reflexiona sobre els reptes del partit un cop ha conclòs el seu congrés.

- Quines diferència hi ha entre el Pedro Sánchez del 2014 i el d'ara?

- Després de tot aquest difícil procés ha guanyat talla política, s'ha reforçat. Ara és molt més fort i amb unes conviccions retroalimentades per la força que ha demostrat la gent. Crec que està en condicions de poder liderar una veritable alternativa de govern a la del PP.

- La situació ha canviat tot tant com per deixar enrere els pitjors resultats electorals de la història del partit?

- Després de tot el procés de primàries i del procés congressual, ens trobem davant d'una oportunitat molt important perquè el socialisme a Espanya, però també a Catalunya, recuperi la força que en els darrers anys, per diferents motius, ha perdut. Tenim una oportunitat fonamental per poder reconnectar de nou amb diferents col·lectius.

- És amb aquesta missió amb la qual vostè entra al nucli de decisió del PSOE?

- Crec que l'àrea que assumeixo és fonamental, perquè dins de l'ideari del socialisme és clau lluitar i combatre les desigualtats i la pobresa i defensar els drets i la justícia a qualsevol col·lectiu, especialment dels vulnerables. També l'aposta pels pilars bàsics de l'estat del benestar, inclosa l'educació. Tenim un recorregut per treballar de la mà de l'activisme ciutadà, social i institucional i tot el moviment que s'ha generat al voltant de les primàries per obrir una agenda política transformadora. És en l'eix social i dels drets on la gent ens ha de reconèixer als socialistes.

- Creu que el projecte de reconeixement de la plurinacionalitat de l'estat espanyol pot seduir els catalans?

- La resposta que es dona en la concepció del model territorial ajuda molt el PSC a falcar la proposta federalista. Fins ara teníem el document de Granada, que va ser un document que ens va situar en una posició diferenciada a la del PP però que no s'havia desenvolupat. Crec que ara, reforçats per la figura del secretari general i l'aposta per reconèixer el caràcter plurinacional de l'Estat dins de la unitat de la sobirania, que no es posa en qüestió, i que es vol adaptar els nous temps, estem en un molt bon moment que espero que sapiguem aprofitar.

- I tot això com s'ha de traduir en fets palpables?

- Sortim del congrés amb una proposta políticament falcada i més consensuada amb la resta del PSOE, que això era molt important. Davant la situació de bloqueig institucional, nosaltres estem en condicions de poder oferir una proposta que aconsegueixi tornar a la possibilitat de seure en una taula a parlar, negociar i recuperar la bilateralitat amb Catalunya.

- Però més enllà de seure a parlar i tenint en compte que per reformar la Constitució caldrà un acord amb el PP, l'1 d'octubre està previst un referèndum.

- Ara hem de veure quins passos fa el Govern de la Generalitat. Per a nosaltres, situar les institucions fora de la llei no és la solució al conflicte real. De fet, ens tornarem a trobar davant d'un carreró sense sortida i amb inhabilitacions dels responsables que signin el referèndum o bé amb inhabilitació massiva de tot el Govern. Serà inevitable el conflicte a temps real, en part per la irresponsabilitat del PP que només aplica la llei però que no dona la capacitat de reformar-la i també perquè els independentistes ja fa temps que no estan per la possibilitat de cercar acords. Per superar aquesta crisi hem de tenir una proposta que ens ajudi a construir un nou espai polític, necessitem solucions polítiques als problemes polítics. Ni la llei ni els tribunals ens donaran la solució, sinó que simplement el que faran és evidenciar que estem en una situació de crisi preocupant per la frustració que hi ha darrere. Tampoc la posició independentista de dir que marxem i aprovar lleis a esquenes del Parlament i sense control dels òrgans competents és la solució.

- L'horitzó del PSOE és acabar presentant una moció de censura abans d'esgotar la legislatura?

- Ara és important que consolidem el lideratge de Pedro Sánchez i totes les expectatives que s'han generat al voltant de la seva figura. És una responsabilitat. Hem fet un procés de democratització del partit i ara ja no hem de parlar de nosaltres, sinó que hem de donar resposta als diferents reptes que tenim. Hem de veure com fem una oposició responsable però alhora combativa amb totes les polítiques que aplica el PP i que van en contra dels drets de la ciutadania. Per altra banda, hem de veure quines aliances treballem de cara al futur per poder fer possible un canvi de govern a Espanya. En aquests dos anys hem de ser capaços d'articular la proposta política i econòmica i de treballar les aliances al voltant del lideratge de Sánchez.

- En aquest trajecte, seran inevitables les sinergies amb Podem?

- Jo crec que sí que són inevitables i que, de fet, aquestes sinergies avui ja hi són. Podem acostuma a teatralitzar allò que és impossible per voler marcar un perfil més a l'esquerra que el PSOE. Ho hem vist a la moció de censura, que va caducar la mateixa nit que Pedro Sánchez va guanyar les primàries. La nostra abstenció és una mostra que volem tendir ponts de cara al futur per teixir aliances mirant a l'esquerra. Hem de liderar nosaltres el projecte polític, però ells ens poden acompanyar. Això ens pot donar una configuració semblant a la que tenim a Portugal.

- És hora de deixar sense efectes el protocol de relacions que es va acordar amb la gestora del PSOE per tancar la crisi oberta arran de la investidura?

- En el marc d'aquest congrés aquesta qüestió no s'ha abordat, però a partir d'ara tindrem l'oportunitat de fer una reunió de les dues direccions per parlar-ne.
Arxivat a