entrevista

Ferran Latorre: «No canvio res de la meva vida d'escalador per pujar l'Everest en 17 hores»

L'alpinista osonenc considera que la muntanya l'ha educat en "humilitat i solidaritat"

La passió li ve d'adolescent quan va escalar el seu primer tresmil

A més d'altres reptes, Latorre tornarà a pujar l'Everest perquè "té un deute pendent"

, Sant Julià de Vilatorta | 18/06/2017 a les 16:22h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Esports, Everest, entrevista, Ferran Latorre, alpinisme
Ferran Latorre és el primer català en coronar els 14 vuitmils | Josep M. Montaner
Ferran Latorre ha fet història. Ha estat el primer català en coronar les 14 muntanyes de 8.000 metres que hi ha al planeta. L'última: l'Everest. Tot i que ell treu ferro a l'assumpte i ho considera un "repte personal" el seu projecte ha consistit, ni més ni menys, en ascendir els 14 vuitmils sense oxigen artificial. En l'últim tram de l'Everest, però, va haver de recórrer a l'oxigen per les condicions meteorològiques i perquè no estava al 100%. No sap quan, però hi tornarà: "Tinc un deute pendent".

La passió per la muntanya li va venir quan era adolescent en el seu primer tresmil a Punta Alta, al Parc Nacional d'Aigüestortes. En aquest lloc es va prometre que algun dia aconseguiria pujar l'Everest. Fa pocs dies va complir aquest somni d'adolescent. Osona.com ha pogut entrevistar l'alpinista, que tanca un repte que va iniciar ara fa 18 anys.

- D'on li ve la passió pel món de l'alpinisme?

- Des de petit, a través d'algunes excursions amb la família, l'escola... i sobretot quan vaig fer el meu primer tresmil a Punta Alta [de Comalesbienes], al Parc Nacional d'Aigüestortes. Allà vaig descobrir la passió per la muntanya. L'escenografia de l'alt Pirineu era molt semblant a les pàgines dels llibres que estava llegint aquella època: Victoria en solitario de Peter Habeler, el primer que va pujar l'Everest sense oxigen.

- Després de tants anys coronant altres cims, per què va decidir començar el repte dels catorze vuitmils?

- Quan vaig estar treballant al programa Al filo de lo imposible (TVE) vaig fer sis vuitmil. El 2009, quan vaig acabar, vaig fer públic que volia coronar els vuit que em quedaven. El primer vuitmil el vaig fer el 1999, ara fa 18 anys.

- Quin vuitmil ha estat el més difícil?

- L'ascensió més difícil ha estat la del Nanga Parbat. Va ser molt dur. Vam intentar obrir una ruta i no ens en vam sortir, quedant-nos a 150 metres. Vam haver de recular, i amb molt pocs mitjans el vam haver de tornar a pujar gairebé per segon cop.

- Centrant-nos en el darrer vuitmil, quantes expedicions ha fet exactament a l'Everest?

- Sis. Aquest era el setè cop que hi anava. Hi havia estat molts cops, el primer el 1995. Tenia ganes de pujar-hi.
 

La passió per l'alpinisme va començar amb el seu primer tresmil. Foto: Josep M. Montaner


- Com ha canviat la muntanya en aquest temps?

- Hi ha molta més gent que va a l'Everest. Primer perquè el món està globalitzat i tot és més fàcil. En segon lloc, els anys 80, només es donava un permís per temporada a un grup. Llavors hi havia llista d'espera. Quan el govern de la Xina i Nepal van obrir la veda, hi va haver aquest procés de massificació, a més de les expedicions comercials on molta gent s'anima.

- I com ha canviat Ferran Latorre?

- Fa molts temps, tenia 24 anys. Les circumstàncies personals no tenien res a veure amb les d'ara. Era un noi sense cap compromís, ara sóc pare de família. Les prioritats també canvien i el meu punt de vista és diferent. Aleshores era com una diversió, ara és un projecte professional i esportiu. Més enllà, de la satisfacció esportiva, hi ha una satisfacció professional. De fet, en el refugi Joan Ventosa i Calvell, ascendint Punta Alta, vaig signar que algun dia pujaria l'Everest. En essència queda la voluntat innocent, pura i genuïna de voler-hi pujar per la il·lusió i el somni d'un jovenet.

- Quines sensacions va tenir quan va coronar l'Everest i, per tant, tancar el repte dels vuitmils després de 18 anys?

- Si sumaven dues coses: el fet de pujar l'Everest i que s'acabava el projecte. Eren dues raons molt importants per emocionar-se. Mentre anava fent els passos, te n'adones que estàs fent una cosa important a la teva vida.

- Tornarà a l'Everest?

- Sí. M'agradaria tornar pel vessant nord i intentar-ho sense oxigen. És un deute pendent que tinc. És una il·lusió que tinc i encara tinc energies i ganes de tirar-ho endavant.
 

Ferran Latorre, vol tornar a l'Everest. Foto: Josep M. Montaner


- Quan va necessitar l'oxigen?

- Al cap d'una hora de sortir de l'últim campament (camp 4), a uns 8.100 metres al cap d'una hora. La climatologia no era bona i això era determinant. No estava al 100% i això em va fer dubtar. Aquest cop volia estar-ne molt segur d'escalar l'Everest i acabar el projecte.

- Precisament, tal com es va explicar en diferents mitjans, quan va arribar al cim de l'Everest, va pensar amb la seva filla Clara. Durant l'expedició, com es gestionen les emocions tenint en compte el risc que suposa?

- És fàcil i complicat. Abans no hi havia mitjans de comunicació i, vulguis o no, t'aïllaves i et protegies una mica d'aquestes emocions. Avui en dia, però, et pots contagiar d'aquestes emocions perquè estàs en contacte amb la gent. Hi ha telèfons, Internet... te'n vas, però no del tot. És un avantatge, perquè a vegades et pots desfogar parlant amb els teus, però també pot ser que els enyoris més.

- El perill i la mort són presents en les expedicions sobretot en aquests nivells. En aquest sentit, a més de preparar-se físicament, com es prepara un alpinista psicològicament?

- No crec que cap alpinista es prepari psicològicament. No som un esport tan específic. No dic que no vagi bé. Crec que la millor preparació és fent alpinisme i afrontant-te a les situacions delicades. Això passa si segueixes fent muntanyes. En el meu cas, em dona molta confiança estar preparat físicament. Com tot, s'ha de mantenir el fil de la motivació. Sobretot en aquestes expedicions que és fàcil perdre'l.
 

Latorre va necessitar l'oxigen una hora després de sortir de l'últim camp base. Foto: Josep M. Montaner

 
- Ha estat el primer català en aconseguir els 14 vuitmil, però molt a prop seu hi havia Òscar Cadiach, que n'hi queda un per coronar. Com ha viscut aquesta pressió fent el mateix repte?

- Tenia pressió per acabar per mi mateix perquè porto molts anys darrere això. No tenia ganes de tornar a ensopegar amb l'Everest. Competir amb un altre no ha de ser un factor determinant. En el meu cas, l'objectiu era escalar els catorze vuitmils, no ser el primer català. De 10 punts, nou són la satisfacció personal, i l'altre és el fet de ser el primer català. No tindria sentit que la prioritat fos ser el primer, perquè llavors tindria sentit el que estàs fent.

- Com creu que contrasta aquesta certa competència/competició amb el món de l'alpinisme, considerat un esport sobretot de companyonia.

- L'alpinisme és l'únic esport que no requereix un altre per jugar-lo. L'esport en general és competitu. Entenc la relació que es fa de transportar la competició esportiva en l'alpinisme, però no funciona. Estem parlant d'una altra cosa. Això no vol dir que no hi hagi hagut competició en aquest món. Entenc que la gent hi ha vist una competició, però per mi té un valor secundari.

- Precisament, mentre estava al camp base per ascendir a l'Everest, Kilian Jornet pujava dos cops al cim en un temps rècord. Quins sentiments li genera?

- És l'evolució de les coses. Jo sóc un viejo rockero i en Kilian Jornet està a tope. Forma part d'una nova generació, que fa les coses d'una altra manera, com ha de ser sempre. Estic content de passar-li el testimoni i orgullós que algú així sigui català i un bon campió dins i fora de la muntanya. Que ell pugés l'Everest dos cops també em va empènyer una mica.

Tot i així s'ha d'entendre que l'alpinisme és molt difícil de valorar. En muntanya es poden valorar diferents variables: resistència, rapidesa i capacitat tècnica. És més fàcil que la gent valori la velocitat que la dificultat tècnica. Hem vingut des de dos camins diferents a parar el mateix lloc. Jo he entrat al món de l'alpinisme a través del món de l'escalada. No sóc corredor ni ultramaratonià. Estic content amb el què he fet. No canvio res de la meva vida d'escalador per pujar l'Everest en 17 hores. M'omple més escalar la paret dels diables de Montserrat.
 

L'alpinista considera que Jornet és un campió i un orgull per Catalunya. Foto: Josep M. Montaner


- Va treballar durant 14 anys de càmera al programa Al filo de la imposible (TVE) amb expedicions arreu del món. Ara, l'hem pogut veure en vídeo per les xarxes socials per posar-nos al dia dels vuitmils, a més de diferents entrevistes. A Ferran Latorre li agrada més estar davant o darrere la càmera?

- M'agrada molt el món de la imatge i de la fotografia. Fins ara he estat gravant les meves expedicions. Una de les coses que em venia de gust era seguir filmant i gravant. A l'Everest he portat un càmera perquè no podia fer-ho tot i era el final de la història. Estem muntant un documental i és el primer cop que estic davant de la càmera.

- A més de càmera, es podia fer un estricte seguiment pel seu web, creu que aquest control tecnològic és una pressió/distracció?

- És més còmode anar pel teu compte i no tenir cap compromís. Però clar, era un projecte professional. Tampoc tinc cap problema per comunicar-me amb el món i projecte sempre l'he volgut explicar. A través de les tecnologies es poden explicar moltes coses. A més, també és molt bonic crear sinergies i interaccionar amb empreses i patrocinadors del país.

- La setmana passada, durant el discurs als participants de l'Olla de Núria, va recordar la importància de l'Estatut de Núria per la història de Catalunya tot i ser estroncat pel feixisme. Concretament, va dir que "el somni encara continua viu". Com viu Ferran Latorre el procés català?

- Penso que Catalunya s'ha guanyat el dret a votar. És de sentit comú, ja no de principis democràtics. Qualsevol persona que conegui la història, idiosincràsia, esperit d'aquest país, ha de claudicar davant d'una veritat tan clara. La gent que no ens reconeix com a nació i no ens deixa votar, és la mateixa gent que no acceptava que la terra no era rodona i que no era el centre de l'univers. Qualsevol persona amb sensibilitat democràtica i de justícia, entén perfectament que aquest país ha de decidir el que vol fer. Si jo votés ara mateix, diria que sí.
 

Latorre explica que la muntanya l'ha educat en humilitat i solidaritat. Foto: Josep M. Montaner


- D'altra banda, també va remarcar "els valors vinculats a la muntanya, com la solidaritat o la humilitat". Creu que s'han perdut aquests valors?

- No, no crec que s'hagin perdut, encara tinc esperança amb la raça humana. Tampoc siguem catastrofistes. A la muntanya hi ha de tot com a tot arreu, gent més egoista, més solidària... La muntanya t'acaba educant i a mi m'ha educat en humilitat i solidaritat. He ajudat en molts rescats i, per tant, he decidit abandonar l'ascensió. La vida d'una persona és un tresor únic.

- Per anar acabant, després de coronar els 14 vuitmils, quin nou repte té?

- Tornar a l'Everest sense oxigen, obrir una ruta en una muntanya de 8.000 metres i alguna coseta més. També m'agrada molt fer xerrades a escoles, empreses, clubs... que la meva experiència pugui influenciar positivament a la gent. En definitiva, el repte és ser feliç.

- Quan no escala, què fa Ferran Latorre?

- Cuidar la meva filla, llegir i també sóc molt melòman. M'agrada molt la música i tinc ganes de tornar a tocar el piano. També vull escriure un llibre.

- De camí l'Everest llegia?

- Vaig llegir La economía no existe d'Antonio Baños i Les veus del Pamano de Jaume Cabré, entre altres. Vaig començar Cien años de soledad, però no he tingut temps d'acabar-lo.

- Per acabar, quina és la muntanya que ha marcat més a Ferran Latorre?

- Punta Alta, sense cap mena de dubte. És un punt important de la meva vida on va néixer tot. El somni d'un adolescent que persisteix fins avui.
 

Ferran Latorre, al Parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta. Foto: Josep M. Montaner

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Quina manca de fair play
Coma, 18/06/2017 a les 17:00
+4
-21
"No canvio res de la meva vida d'escalador per pujar l'Everest en 17 hores. M'omple més escalar la paret dels diables de Montserrat."

Em cau als peus amb aquest dard enverinat a qui tots sabem. Si l'omplia més pujar a veure la moreneta que "córrer" Txomolugma amunt, per què tria la via clàssica i massificada de la muntanya més alta?

Sembla com si l'èxit català del costat tibetà li hagi sabut greu. Em temo que ens tornem a trobar amb una excés d'egos i un defecte de fair play. No es pot menystenir els projectes dels companys si es vol rebre elogis dels propis.

Ego? 17:00
Anònim, 18/06/2017 a les 21:58
+10
-0
Si no hagués ajudat a baixar a alguns i salvar-els de la mort, l'Everest en faria de temps que l'hagués fet.
Es aixi
Pallarès2017, 19/06/2017 a les 00:34
+6
-0
Conec al Ferran des de febrer del 1989, i junts hem escalar algunes cascades de glaç maques. Probablement, el muntanyenc amb el cap mes ben endreçat q conec. Modest i sensible, auster i amic dels seus amics. No se li pot retreure RES. Alguns li deuen que avui siguin vius. Altres, lluny de personalismes, li tenen un respecte extrem. Amb prestigi dins i fora de la muntanya. I es clar, cadascú te el seu Everest. Respectem-lo.
Aclariment
Ferran latorre, 19/06/2017 a les 01:12
+9
-0
Respecte al primer comentari, suposo qe no em vaig explicar prou bé. El qe volia subratllar amb el titular, és la reivindicació i l orgull d haver estat escalador. Un esport obliadat i un xic menyspreat en contraposició a la moda del trail running. De cara a pujar l everest és més útil ser un bon atleta qe ser un bon escalador, però toti així, no m arrepenteixo d haver dedicat molts anys a l escalada enlloc de fer-ho pel trail running. Tot el contrari.
Això volia dir. Sense ànim d ofendre ningú i menys d enviar dards a ningú. I si ho he dit malament, aquí queda aclarit.
Se li ha vist una mica el llautó...
Lampègia, 19/06/2017 a les 12:16
+1
-3
Ningú no li ha discutit "la reivindicació i l'orgull d'haver estat escalador" ni el mèrit que això representa.

Les paraules s'han de mesurar molt bé. El subconscient sovint ens traeix.
La Caixa, "Pugem?"
Anònim, 19/06/2017 a les 16:07
+0
-1
amor i odi...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Cartells electorals de Ciutadans per al 21-D | Josep Maria Montaner
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
La campanya de la formació taronja explota la imatge presidenciable d'Inés Arrimadas a Catalunya pensant en els beneficis per a Albert Rivera a la política espanyola | Eixamplar la bretxa amb el PP a Catalunya és bàsic per consolidar les aspiracions del partit, que busca fer forat en el duel pel vot de centre-dreta a l'Estat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:26 LA CARAVANA. Layret, el «Nostradamus» de la CUP. Diversos mítings del partit de l'esquerra independentista recorden les paraules de l'advocat laboralista Francesc Layret sobre el poder popular; la contracrònica d'Aida Morales.
 23:18 LA CARAVANA El dia de Rajoy a Catalunya: del mercat de Badalona a les caves Freixenet. El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català.
 22:52 Miquel Buch formalitza la seva renúncia a l'alcaldia de Premià de Mar al ple municipal. En el seu comiat, el número 22 de la llista de JxCat pel 21-D, ha dit marxar "orgullós de la feina feta" i confiat d'haver governat "sent una bona persona".
 22:16 LA CARAVANA. Puigdemont torna a casa (per videconferència). El president de la Generalitat rep l'escalf de Girona en un míting al qual assisteix la seva dona, Marcela Topor, a qui agraeix la comprensió. Per Oriol March
 22:13 «Empaperem» es reactiva i demana fotos de la repressió de l'1-O per tirar endavant una nova campanya. La iniciativa ha posat en marxa un nou projecte i sol·licita la col·laboració de la ciutadania.
 21:55 La CUP crida a trencar amb un estat «psicòpata» i «terrorista». L'exdiputat Quim Arrufat assegura que els catalans ha decidit deixar de ser "subdits" i que, per això, "no passaran". Informa Aida Morales.
 21:49 PÒQUER DE CAMPANYA 13 de desembre: Tardà parla per Junqueras, Iceta posa terminis, la CUP té socis i Rajoy brinda amb amics. El resum d'aquest dimecres de campanya per Joan Serra Carné.
 21:40 LA CARAVANA Marta Rovira s'encomana a Disney per fer realitat «Els impossibles»: Els periodistes regalen a la candidata d'ERC una samarreta de paròdia de la pel·lícula "Els increïbles", ja que els republicans asseguren a cada míting que són capaços de fer realitat "els impossibles"; contracrònica de Roger Tugas.
 21:33 Puigdemont eleva el to contra Iceta: «Representarà per sempre més el 155». El president i candidat de Junts per Catalunya assegura que el cap de files del PSC ha lligat el seu projecte polític al de Mariano Rajoy. Sosté que el bloc constitucionalista perdrà les eleccions i insta Iceta a acceptar el resultat de les eleccions. Informa Oriol March.
 21:29 
 21:19 LA CARAVANA Miquel Iceta és el 155. El candidat socialista al 21-D no ha viscut el seu millor dia de campanya: a Sabadell li han reservat el seient amb el número de l'article de la Constitució i el PSOE l'ha desautoritzat; contracrònica de Jordi Bes.
 21:13 Carles Puigdemont, en el míting de campanya de Junts per Catalunya: "Miquel Iceta, l’has feta tan grossa que la dimissió te la demanarà la vergonya d’haver empès els empresonaments i l’exili". Ho explica, des de Girona, Oriol March.
 21:18 Carles Riera, número 1 de la CUP per Barcelona, recorda "als companys de Podemos", que al feixisme "se'l fa fora a empentes i cops", i fa pública la "solidaritat" del partit independentista amb el "govern legítim que encara és a l'exili".
 21:12 Carles Puigdemont, des de Girona: "No pot quedar entre nosaltres cap dels efectes del 155 en vigor. Això inclou la intervenció de les finances de la Generalitat, l’ensenyament i els Mossos d’Esquadra". Informa Oriol March
 21:11 LA CARAVANA La Moreneta es posa taronja per un dia. Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages; la contracrònica de Pep Martí
 21:08 
 21:06 El 21-D, el gran examen de Ciutadans per erosionar el PP (també a Espanya); crònica de Pep Martí. 
 21:00 Rovira acusa l'unionisme de perjudicar tots els catalans amb el 155 per guanyar vots a l'Estat. La dirigent d'ERC aposta per obrir "un gran diàleg constituent de país per posar fil a l'agulla de la construcció de la República" a partir del 21-D. Mundó critica que Cs, PSC i PP parlin del procés per obviar el Gürtel, els ERO andalusos, el rescat bancari o el buidat del fons de la seguretat social. Ho explica Roger Tugas.
 20:56 Arrufat assegura que Xavier Garcia Albiol fa uns "esforços enormes per moderar-se" i avisa al PP que els catalans són "prou intel·ligents" i "responsables" per saber què volen.
 20:45 Quim Arrufat, des de Vilanova, sentencia: "Aquest estat espanyol és democràtic perquè Franco ha mort, perquè els interessa i perquè així arriben les ajudes de la Unió Europea. Més hagués valgut que ens haguessin explicat això (a l'escola) i no hagués estat adoctrinament, sinó una imatge de la realitat".
 20:42 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, obvia els ERO d'Andalusia i carrega contra els "mals dirigents" de Catalunya i Espanya. En un míting a Sabadell amb Miquel Iceta, Sánchez ha considerat que el PSC està en remuntada, i que "no es tracta de guanyar per tornar a separar, sinó per tornar a unir"; informa Jordi Bes.
 20:41 Els «comuns» s'erigeixen en el dic de contenció per frenar Ciutadans. Xavier Domènech posa els atacs a l'escola catalana com l'evidència que Inés Arrimadas és "la candidata del PP a Catalunya". Informa Sara Gonzàlez.
 20:31 Josep Rull es compromet a seguir fent política en un míting de Junts per Catalunya a Girona: "No vull que els meus fills visquin en un estat en què s'empresoni algú per les seves idees polítiques".
 20:36 Ciutadans carrega contra la proposta d'Iceta d'indultar l'independentisme: «Preparen un nou tripartit». Carlos Carrizosa acusa els dirigents sobiranistes d'haver violat els manaments evangèlics de "no robaràs" i "no mentiràs", i assegura que Ciutadans "mai insultarà". Ho explica Pep Martí.
 20:28 Eulàlia Reguant afirma que "només amb la unilateralitat" la societat catalana serà "capaç de moure el taulell de joc de l'estat espanyol" i "tombar el règim del 78". Un règim, ha prosseguit, que "està disposat a tot per no trencar la sacro santa unitat d'Espanya, amb cunetes plenes de morts".
 20:21 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Albiol, que cedeix protagonisme a Rajoy, acusa Iceta de no atendre la "prioritat" dels catalans quan demana l'indult per a "Puigdemont i Junqueras". 
 20:22 
 20:17 Eulàlia Reguant comença l'acte de campanya de la CUP a Vilanova i la Geltrú amb un record als presos i a les persones "que no poden fer campanya tal com voldrien". "Seguirem encara que segueixin amenaçant-nos amb més presons", ha declarat.
 20:18 Carles Mundó carrega contra aquells mitjans de comunicació que afirmen que l'independentisme sent "odi" cap a Espanya, la qual afirma que "és l'expressió més repugnant" que es pot sentir. "Volem ser els millor veïns dels ciutadans de l'estat espanyol", ha clamat. Ho explica Roger Tugas.
 20:16 Lluís Guinó, vicepresident primer del Parlament en funcions, sosté que Puigdemont és el "vot útil" i reclama que Ciutadans no guanyi les eleccions ni en escons. Desafia els liberals a explicar com tenen tants recursos econòmics per fer campanya.
 20:15 Inés Arrimadas, des de Manresa: "Aquestes són unes eleccions tan importants com el referéndum d'aprovació de la Constitució".
 20:13 Marta Madrenas obre el míting de Junts per Catalunya a Girona assegurant que l'Espanya actual prové "del franquisme i de Primo de Rivera". "És un estat corrupte fins al moll de l'os", ha insistit.
 20:14 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Informa Isaac Meler des de Sant Sadurní d'Anoia. 
 20:10 Junts per Catalunya ha difós aquest dijous a la tarda un vídeo que reforça el seu missatge de campanya: "Perquè torni el president, s'ha de votar el president".
 
 20:11 
 20:07 
 19:56 Xavier Domènech: "La candidata del PP a Catalunya es diu Inés Arrimadas. El pacte Frankenstein del PP, Ciutadans i PSC significa la destrucció del bo i millor que han construït les classes populars d'aquest país" 
 

Xavier Domènech, al míting de Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:04 El líder del PSOE, Pedro Sánchez reclama el 21-D sumar tots els vots socialistes perquè "cada vot compta". Considera que Catalunya no necessita més crispació sinó "la mà esquerra de Miquel Iceta".
 19:51 Mariano Rajoy, des de Sant Sadurní d'Anoia, agraeix a José Luís Bonet "el seu esforç empresarial i la valentia a l'hora de defensar les seves posicions". Ho ha dit en un acte a la capital del cava acompanyat del cap de llista del PP, Xavier García Albiol.
 19:52 El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, titlla de "personatge infame" el diputat de Ciutadans Toni Cantó per presentar resolucions contra l'escola pública catalana al Congrés dels Diputats 
 

 
 19:48 Carlos Carrizosa (Cs) diu a Manresa que els dirigents sobiranistes han incomplert els manaments evangèlics de "no mataràs" i "no robaràs", i han insultat, però que ells mai insultaran. 
 19:49 El 155 persegueix Miquel Iceta. Abans de l'inici del míting del PSC a Sabadell, els periodistes s'han adonat d'una d'aquelles casualitats que preparades no surten millor. La cadira reservada per a Iceta, i que duia el seu nom, també tenia el número que ha marcat la política catalana en les darreres setmanes: 155. Membres de l'equip d'organització del míting s'han afanyat a arrancar l'etiqueta amb la xifra.
 

La casualitat ha volgut que a Iceta li toqui el seient... 155. Foto: Cedida

 19:46 Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú-Podem: "No volem les retallades de Puigdemont ni les imposicions de la senyora Inés Arrimadas. És l'escola pública la que garantirà i garanteix que siguem un sol poble" 
 19:48 
 19:48 6 de cada 10 europeus creuen que la imatge d'Espanya s'ha vist perjudicada per la crisi catalana. L'impacte al sector turístic podria arribar als 12.000 milions per la caiguda d'un 15,37% de visitants, segons un estudi.
 19:42 la numero dos de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, a Ciutadans: "Sabem d'on vénen i què volen fer amb Catalunya. Si Miquel Iceta no els investeix, jo els hi dic ben clar: No passaran!" 
 

Xavier Domènech i Elisenda Alamany, al míting de Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:37 Joan Mena, diputat d'En Comú Podem, assegura que el model d'escola catalana l'ataquen el PP i Ciutadans "inventant mentides", però també el PDECat i ERC "imposant retallades" i mantenint "el concert a les escoles de l'Opus" 
 19:42 Concentració divendres a Barcelona per la llibertat dels presos polítics. Una convocatòria anònima ha corregut per les xarxes socials i ja compta amb el suport de l'ANC.
 19:34 Joan Mena: "Miquel Iceta, us volem al costat defensant el model públic de l'escola catalana i no de la mà de la dreta catalanòfoba. Hi ha alguns dels vostres alcaldes que s'avergonyeixen de compartir projecte amb la dreta"
 

El diputat d'En Comú Podem Joan Mena Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:35 Antoni Castellà, a l'acte d'ERC a Tarragona, assevera a Arrimadas, Iceta i Albiol que "el nacionalisme i populisme espanyol" que ells "defensen és la major amenaça d'Europa des de la segona guerra mundial".
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler
01/01/1970
El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira