Les noves cares del PSOE de Pedro Sánchez

El líder del PSOE s'envolta de fidels mentre els "susanistes" renuncien a plantar batalla | Els escuders del secretari general seran Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Cristina Narbona | A la nova executiva socialista hi hau tres catalans: Núria Parlon, Paco Boya i Carles Ruiz

Pedro Sánchez està tenint un congrés molt plàcid
Pedro Sánchez està tenint un congrés molt plàcid | Fickr PSOE
18 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:53h
Pedro Sánchez està tenint un congrés molt més plàcid del que inicialment s'augurava. La seva victòria va ser prou contundent com perquè el susanisme entengués que tocava retirada i enterrar les destrals de guerra. Amb tot, el secretari general, escarmentat per l'etapa anterior, s'ha dissenyat una direcció a mida amb la qual es garanteix un control de la cúpula del partit. L'executiva ha estat aprovada per un 70,5% dels vots dels delegats del congrés.

Amb l'objectiu d'aconseguir que l'executiva no sigui un espai de batalla política, Sánchez va decidir que cap baró territorial -tots van donar suport a Díaz- en formaria part. A partir d'ara, les discrepàncies es debatran al comitè federal i, donat el cas, al comitè territorial. Això li ha permès tenir un full en blanc a l'hora de configurar un equip que mescla cares poc conegudes amb dirigents que li han fet costat en tot el procés per recuperar la secretaria general.

La direcció tindrà com a principal objectiu fer remuntar un PSOE que ha anat perdent suports a marxes forçades en cada contesa electoral. Tres seran, d'entrada, els principals escuders de Sánchez.

- Cristina Narbona, presidenta del PSOE

Sánchez ha optat per una presidenta del partit de consens amb els susanistes. L'exministra, que segueix mantenint una bona relació amb l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, assumeix un paper per recosir les dues ànimes que fins ara han estat enfrontades.

- Adriana Lastra, vicesecretària general 

La diputada asturiana, nascuda l'any 1979, va ser un dels primers suports amb el qual Sánchez va comptar quan l'any 2013 va prendre la decisió d'optar a la secretaria general. Va ser també una de les dirigents que li van fer costat quan el comitè federal el va defenestrar com a secretari general -tot i que es va abstenir "per imperatiu" a la investidura de Rajoy- i el va animar a tornar-se a presentar a les primàries.

- José Luis Ábalos, secretari d'Organització

El dirigent valencià i portaveu provisional del grup socialista al Congrés és un altre dels puntals incondicionals de Sánchez. Com Lastra, es va abstenir a contracor a la investidura de Rajoy, però es va arromangar en la campanya pel retorn de Sánchez a la secretaria general. Assumeix el difícil repte de dirigir Organització després d'uns mesos en què el partit ha estat obert en canal.

Més enllà d'aquest trident que acompanyarà Sánchez en el seu intent de construir un nou PSOE que mantingui el lideratge de l'esquerra, altres cares poc conegudes del socialisme remaran per fer quallar el seu projecte.

- Núria Parlon, secretària de Cohesió Social i Integració

Sánchez va tenir clar des del principi que volia Parlon al nucli dur del seu equip. Ha estat una de les dirigents catalanes que més s'ha significat durant la seva cursa per recuperar la secretaria general. L'alcaldessa de Santa Coloma és una de les principals veus del PSC a l'hora de reivindicar el gir a l'esquerra.

A més de Parlon, que formarà part de la permanent del partit, dos rostres nous del PSC s'incorporen a la direcció: l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que es farà càrrec de la carpeta d'Indústria, i l'exsíndic de l'Aran Paco Boya, que serà el secretari de Muntanya. 

- Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, secretari de Relacions Institucionals

Serà l'home de Pedro Sánchez a Andalusia, l'únic territori en el qual es va imposar Susana Díaz. De fet, Gómez de Celis va ser vetat per la pròpia presidenta andalusa a l'anterior direcció de Ferraz.

- Óscar Puente, portaveu

L'alcalde de Valladolid serà l'encarregat d'exercir de portaveu de la direcció. Ell, que entona un dels discursos més a l'esquerra del partit, pot fer gala d'haver aconseguit pactar amb IU i també amb Podem, un perfil que encaixa a la perfecció en l'etapa d'apropament a les esquerres que reivindica Sánchez. 

- Francisco Polo, secretari d'Emprenedoria, Ciència i Innovació

No és la primera vegada que l'exdirector de Change.org col·labora amb el PSOE. Ja ho va fer quan Alfredo Pérez Rubalcaba era secretari general. Ara, però, s'implicarà de ple en un projecte que té com a principal objectiu reconnectar amb la societat.

- Toni Ferrer, secretari d'Ocupació

En aquesta estratègia per recuperar la complicitat amb sectors socials, juga un paper important qui va ser el número dos de Cándido Méndez a la UGT. Que Sánchez hagi fitxat Ferrer és una picada d'ullet als sindicats, amb qui vol tornar a estrènyer llaços després de la convulsa etapa final del govern de Zapatero amb la gestió de la crisi.

Rostres coneguts o que repeteixen

Més enllà de les noves cares, hi ha dos noms veterans que es podrien considerar d'integració de les diferents candidatures que van competir en les primàries. Un és el de l'exlehendakari Patxi López, que ha acceptat fer-se càrrec de la secretaria de Política Territorial i, per tant, de dissenyar el projecte federal que abandera el partit. L'altre, el del president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que va ser un dels grans crítics de Sánchez. L'extremeny assumirà la presidència del consell territorial, l'òrgan on s'avaluen les polítiques del PSOE que afecten la cohesió territorial i les relacions entre comunitats autònomes i l'Estat. Fonts coneixedores de la decisió expliquen que la designació de Vara és tot un dard a Susana Díaz, que des del 2014 presidia aquest òrgan, i una manera de tenir un susanista però fora del nucli dur de presa de decisions.

El diputat i exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza es farà càrrec de Transparència i Democràcia Participativa, i repetiran l'eurodiputada Iratxe García com a responsable d'Europa, i Ibán García del Blanco a Cultura. A més de Narbona, Sánchez incorpora al seu equip dues exministres més de Zapatero: Carmen Calvo com a responsable d’Igualtat, i Beatriz Corredor com a secretària d’Ordenació del Territori i Habitatge.