El PSC tindrà tres dirigents a la direcció del PSOE: Parlon, Carles Ruiz i Paco Boya

L'alcaldessa de Santa Coloma i el de Viladecans formaran part del nucli de presa de decisions de Ferraz

Núria Parlon, a la cloenda del congrés del PSOE
Núria Parlon, a la cloenda del congrés del PSOE | ACN
17 de juny del 2017
Actualitzat el 18 de juny a les 17:32h
Dos són els dirigents del PSC que a hores d'ara tenen un lloc assegurat a la nova direcció del PSOE que encapçalarà Pedro Sánchez. Una és l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que entra de ple en el nucli de presa de decisions de Ferraz assumint la secretaria de Cohesió Social i Integració. El segon és l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que està previst que es faci càrrec de la carpeta d'Indústria. Però, tal i com ha avançat NacióDigital, el líder del PSC, Miquel Iceta, volia que hi hagués una tercera persona de la seva més estricta confiança tenint en compte que, ara per ara, Parlon serà la principal veu dels socialistes catalans dins de la direcció del PSOE. Finalment, ho ha aconseguit: Paco Boya, l'exsíndic de l'Aran, serà el secretari de muntanya.

Si bé inicialment era Parlon l'única que havia d'estar en el nucli dur de la direcció, finalment també ho estarà Ruiz. A banda, el PSC suma Boya a la direcció. Això suposa que els socialistes catalans tornaran a tenir tres representants com a l'anterior executiva, quan hi havia Meritxell Batet, Carme Chacón i Pere Navarro.

"És una satisfacció la representació que té el PSC a la direcció del PSOE", ha assegurat Parlon just abans de la cloenda. Al seu judici, els socialistes surten "reforçats" del congrés per avançar en la línia de "desbancar el PP" del govern. De fet, Parlon ha celebrat que la definició de l'Espanya plurinacional aprovada al conclave és clau per tenir una proposta política "diferenciada" de la dels populars, un fet que evita que el PSC hagi de fer "esforços addicionals".

L'alcaldessa de Santa Coloma ha assegurat que la carpeta de Cohesió Social i Integració de la qual es farà càrrec és un "eix fonamental que dona cos a l'ADN del socialisme". El seu objectiu, ha dit, és tornar a posar al centre de la política la igualtat de la mà de l'activisme social. 

Parlon: la veu del PSC a l'executiva

Des de que va guanyar les primàries, Sánchez ha tingut clar que volia Parlon, que va ser la rival d'Iceta a les primàries del PSC, al seu equip. Tot i que a la campanya de les primàries del 2014 l'alcaldessa va ser un dels principals puntals d'Eduardo Madina, ara ha estat una de les dirigents que més suport incondicional ha donat a Sánchez en aquestes darreres primàries. De fet, en plena campanya de les primàries del PSC, va ser la primera en defensar, la mateixa nit que el comitè federal va fer caure Sánchez, que els socialistes catalans havien de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy. El secretari general veu en ella una alcaldessa consolidada que abandera un discurs clarament d'esquerres molt representatiu del gir que vol fer ara dins del PSOE.

Ruiz: el primer fidel de Sánchez

Carles Ruiz ha estat, per altra banda, un dirigent fidel a Sánchez des del moment en què va decidir optar a la secretaria general. L'any 2014, l'alcalde de Viladecans va rebre l'encàrrec per part de l'executiva del PSC de muntar la campanya de Sánchez a Catalunya quan era un diputat ras desconegut. Aleshores va ser Madina qui es va imposar en territori català. Ara, però, la fidelitat de Ruiz, que ha estat de nou un dirigent clau a l'hora de sumar suports pel secretari general a Catalunya, ha tingut premi.

Ruiz forma part del cercle de confiança de Miquel Iceta, però el primer secretari tenia clar que la principal veu del PSC dins del PSOE serà Parlon. És per això que ha esgotat les últimes hores de configuració de l'executiva per aconseguir que un tercer dirigent de la seva estricta confiança s'incorporés a l'equip de Sánchez. En els darrers dies ha estat sobre la taula el nom de la cap de llista del PSC al Congrés, Meritxell Batet, dirigent que ja formava part de l'anterior direcció però que durant la campanya de les primàries no es va mullar per cap candidat. Tampoc per Sánchez. Fonts coneixedores de la situació expliquen que aquest fet ha dificultat la seva incorporació a la direcció. Amb tot, Batet podria exercir de portaveu adjunta del grup parlamentari al Congrés. Finalment serà Paco Boya el tercer dirigent del socialisme català, tot i que no estarà en el nucli dur de decisions de Ferraz.
 
Els 18 membres del PSC al comitè federal
Durant el congrés del PSOE, també han estat escollits els dirigents del PSC que formaran part del comitè federal del partit, el màxim òrgan entre congressos. A més del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, el diputat Pol Gibert com a membre de les joventuts i l'exdiputat Roman Ruiz formaran part d'aquest ens per decisió de Sánchez. A banda, seran ratificats al congrés set membres del comitè federal proposats pel PSC. Aquests són:

- El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa.
- L'alcaldessa de l'Hospitalet i viceprimera secretària del PSC, Núria Marín.
- La portaveu del PSC al Congrés i secretària d'Impuls Federal, Meritxell Batet.
- El segon tinen d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
- L'alcalde de Cornellà i secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón.
- L'exdiputada i exmembre de la gestora Teresa Cunillera.
- L'exprimer secretari Pere Navarro.

A més, hi ha vuit membres més que formaran part del comitè federal però que hauran de ser ratificats pel consell nacional del PSC:

- La dirigent del PSC de Barcelona Sara Jaurrieta.
- El secretari de Coordinació i Implantació Territorial del PSC, José Luis Jimeno.
- La dirigent del PSC de Girona Cristina López.
- L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i secretària d'Igualtat del PSC, Lluïsa Moret.
- L'exdiputat al Congrés Joan Rangel.
- El diputat al Congrés José Zaragoza.
- La dirigent del PSC de Tarragona Diana Salvadó.
- I el regidor de Santa Coloma de Gramenet Esteve Serrano.