Fernández Teixidó crida a «l'electorat abandonat» i adverteix contra una «revolta al carrer»

El nou partit Lliures celebra el seu congrés fundacional i el seu líder assegura que Puigdemont ha de triar entre "reformes i revolució"

Fernández Teixidó, elegit avui president de Lliures.
Fernández Teixidó, elegit avui president de Lliures. | Lliures
16 de juny del 2017
Actualitzat el 17 de juny a les 8:14h
Lliures, el partit liberal acabdillat per l'exdirigent de CDC Antoni Fernández Teixidó, ha celebrat avui el seu congrés fundacional, sota el lema "Benvinguts a la solució". En el discurs de cloenda, l'exconseller -elegit avui president de la formació- ha advertit contra el risc d'una "revolta al carrer" l'1 d'octubre. Segons ell, el president Puigdemont només té una disjuntiva: "Reformes o revolució", assegurant que "una revolta contra l'Estat sabem com comença però no com acaba".

Fernández Teixidó ha assegurat que Lliures neix perquè "Catalunya viu hores molt difícils i creiem que una part molt important de l'electorat està abandonat". El motiu és, segons ell, que el procés ha provocat una radicalització de totes les postures polítiques i una esquerranització.

Els nostàlgics de la CiU pactista s'inquieten i, mentre s'acosta un 1 d'octubre que veuen fatídic, no amaguen la por al desordre. "Aldarulls" i "revolta" són paraules repetides, i també  "Catalunya pot anar on vulgui, però d'aquesta manera no, amb la desobediència no, contra la llei, no!", ha clamat entre aplaudiments. El crit de "llei i ordre" es repeteix sovint i apareix en els documents del partit, tot i que té més un regust conservador que liberal.

El president de Lliures ha criticat la proposta de referèndum feta pel president Puigdemont: "Posem en marxa una dinàmica perillosíssima", ha advertit. L'alternativa? "Dediquem-nos a governar". I si volen que parli el poble de Catalunya, "convoquin eleccions".   

La competència moderada

L'exconseller de CDC compartirà direcció de Lliures amb exdirigents d'UDC com Roger Montañola i Joan Josep Isern. Dilluns vinent, una altra plataforma en busca del "vot abandonat" es presenta també en societat, Units per Avançar, impulsada per l'entorn de Josep Antoni Duran i Lleida. Entre els assistents, es comentava aquesta proliferació de partits i plataformes centristes. "No fotrem res", afirmava preocupat un empresari important. El mateix Fernández Teixidó ha mostrat escepticisme sobre les possibilitats del nou partit duranista.

Entre els assistents, el periodista Ricard Fernández Deu, l'exdirigent del PP Montserrat Nebrera, que explicava pels passadissos que se sentia propera al discurs ideològic de Lliures ("jo sempre he estat liberal"), però que contempla la nova aventura política de Fernández Teixidó des d'una actitud expectativa. Hi havia també Valentí Pich, home important de Foment del Treball. I Josep Bou, president del grup unionista Empresaris de Catalunya: "Ja m'està bé això. Que els catalanistes s'uneixin estaria bé".

El congrés ha aprovat les ponències política i territorial. El partit s'ha dotat d'una estructura molt lleugera, sense quadres intermedis ni organització territorial. La militància es constitueix en assemblea, de la qual sorgeix l'executiva. Avui el congrés (uns 400 adherits) ha elegit la primera direcció, que encapçala Fernández Teixidó.

En la ponència s'estableix el sistema de primàries i que tot militant que vulgui ser candidat a unes eleccions ha d'haver treballat com a mínim cinc anys fora d'un càrrec de designació política i no pot formar part de la direcció del partit. Però, excepcionalment, aquesta regla no s'aplicarà en el primer procés electoral que es produeixi. Així, Antoni Fernández Teixidó podrà ser candidat i continuar presidint el partit.