la caixa B

L'Estat només ha acollit el 7,2% dels refugiats als què s'havia compromès

Un terç de les morts a la UE es podrien evitar, l'exèrcit gasta 719.180 euros en reformes en dues piscines, les noves tecnologies generen més de 17.000 delictes anuals, la neteja de les casernes espanyoles costa 75 milions anuals... entre altres dades ocultes de la setmana

El Govern estudia acollir en famílies els refugiats menors no acompanyats

| 17/06/2017 a les 18:26h
Especial: Les anàlisis de NacióDigital
Arxivat a: Política, drets socials, la caixa B, sanitat, morts, exèrcit, Guàrdia Civil, Policia Nacional, delictes, refugiats, Diada Nacional de Catalunya
Manifestació a favor de l'acollida de refugiats, a Barcelona. | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dimarts vinent serà el Dia Mundial dels Refugiats. I per commemorar-lo, quatre municipis catalans -Barcelona, ​​Tarragona, Calafell (Baix Penedès) i la Jonquera (Alt Empordà)- celebren concentracions aquest dissabte en què reclamen més implicació a l'Estat per fer front a aquesta xacra. No en va, tan sols ha acollit un 7,2% dels refugiats a què s'havia compromès el 2015, tot i que el govern espanyol s'excusa traient-se les culpes de sobre.

A banda, avui també veurem que un terç de les morts de persones menors de 75 anys es podrien evitar amb un sistema sanitari òptim a la Unió Europea, que Espanya és un dels 13 estats europeus que no ha ratificat la Carta Social Europea (revisada), que les tecnologies de la informació són l'origen de més de 17.000 delictes anuals a l'Estat o que obres en dues piscines militars costa més de 700.000 euros, la neteja dels espais de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional uns 75 milions anuals, els uniformes de la Guàrdia Civil quasi 26 milions mes o que les Forces Armades gasten 46.464 euros en kits per a prendre mostres d'orina als soldats.

7,2% refugiats acollits del total compromès

Tapís gegant pels drets dels refugiats a la platja de Nova Icària de Barcelona Foto: ACN


El compromís del govern espanyol amb els refugiats fa mesos que està en dubte. I les dades ratifiquen aquestes crítiques. L'abril de 2015 es va comprometre a reubicar 15.779 persones -sobretot des de Grècia i Itàlia- i a reassentar 1.449 més o, el que és el mateix, fer-se càrrec de 17.228 refugiats, en un període de dos anys, fins al setembre de 2017. El govern espanyol, però, admet en una resposta parlamentària a Carles Campuzano (PDEcat) que, a quatre mesos de complir-se aquest termini (el text data del 25 de maig), tan sols n'havien arribat 1.236, un 7,2% del total, majoritàriament provinents de Síria.

Així, pel que fa al reassentament, el Consell de Ministres va aprovar el 2015 l'acollida de 854 persones, de les quals només n'han arribat 350, fet que no va impedir que a finals del 2016 s'aprovés un altre programa de reassentament per a 725 més. Sigui com sigui, l'Estat no admet desídia en aquest àmbit, i destaca que el compliment del pla requereix la intervenció de l'Alt Comissionat de les Naciona Unides per als Refugiats i, pel que fa a les reubicacions, les dificultats rauen en que assegura que no es permet la presència dels estats a Itàlia i Grècia, cosa que torpedinaria el procés, així com "la definició per part de la Unió Europea de les nacionalitats reubicades redueix el col·lectiu de persones en situació de necessitat que poden ser acollides" o que la "novetat d'un mecanisme creat per dur a terme un programa de reubicació a gran escala que s'enfronta a unes capacitats limitades de gestió per les autoritats dels països de reubicació".

Tot plegat recorda allò de "el gos se m'ha menjat els deures" i, de fet, aquests mateixos motius no han impedit a estats com Alemanya complir molt més amb les seves obligacions d'inici. L'única novetat que reconeix el govern espanyol són els treballs d'un "esborrany de protocol de coordinació d'actuacions" del ministeri d'Ocupació, les comunitats autònomes i els municipis per "garantir la coordinació i col·laboració entre les diferents administracions públiques partint dels procediments ja existents per a l'acollida i integració d'aquestes persones", és a dir, les que en reserven competències exclusives a l'Estat.
562.034 morts evitables a la UE
Malgrat tot, un cop arriben els refugiats a la Unió Europea, no aterren al paradís, ni molt menys. Els estats membres tenen encara molts aspectes a millorar, per exemple, per evitar una de les facetes més dures de la vida, quan aquesta arriba al seu final. I és que 562.034 morts de persones menors de 75 anys que van tenir lloc el 2014 es podrien haver evitat amb els coneixements mèdics i la tecnologia existents.

En concret, es tracta d'un terç del total de defuncions, les quals no haurien tingut lloc amb un òptim funcionament del sistema sanitari, especialment encarats a fer front a atacs de cor (un terç de les morts evitables), cops (un 16%), càncers colorectals (12%), o càncers de mama (9%). En el cas espanyol, el percentatge de vides que s'haurien pogut salvar és lleugerament inferior a la mitjana europea i es queda en el 31%, molt per sota de Romania (47,6%) o Letònia (47%), però per sobre de França (25%) o Dinamarca (26,5%).

719.180 euros en reformes en dues piscines militars

Piscina del centre esportiu sociocultural de l'exèrcit de terra Sant Jordi, a Madrid, segons el plec de licitació per reformar-la.


"Les piscines existents en dependències militars són necessàries per a diferents finalitats, com la realització de cursos de busseig i bussejadors i el seu entrenament, realització de cursos de nedador de rescat, entrenament personal de salvament i rescat, manteniment de la preparació física del personal, realització de proves físiques per al personal que opta a ingressar a les Forces Armades durant els diferents processos selectius, entrenament d'escapament d'aeronau submergida per a pilots". Aquesta és la resposta íntegra donada pel govern espanyol a la diputada del PDECat Míriam Nogueras, que demanava si la despesa en piscines per part de l'exèrcit era "un element imprescindible per a la seguretat i defensa de l'Estat".

Sigui com sigui, l'executiu sí que nega que la xifra dels 6,8 milions que la parlamentària apunta que tindria pressupostat per a piscines de l'exèrcit sigui correcta. No concreta, però, quina és la dada correcta. En tot cas, la coincidència ha volgut que la setmana que s'ha publicat aquesta resposta, l'exèrcit ha licitat un projecte de manteniment de la piscina olímpica de centre esportiu sociocultural de l'exèrcit de terra a Melilla -on també hi ha una hípica- i un altre d'adequació a la normativa de la piscina olímpica del centre esportiu sociocultural Sant Jordi de l'exèrcit de terra a Madrid, per 377.855,24 euros i 341.324,64 euros, respectivament. En cap dels dos casos, però, els plecs hi diuen res de poder-s'hi fer busseig i, tractant-se de piscines olímpiques, poc sembla que s'hi pugui fer més enllà d'exercici.
13 estats no han ratificat la nova Carta Social Europea
Només fa 21 anys que el Consell d'Europa va renovar la seva Carta Social Europea, elevant dels 19 drets de caràcter social i laboral inicialment reconeguts (i d'obligat compliment) del text original del 1961 fins a 31. És raonable pensar que algun estat encara no hagi tingut temps de ratificar-la? Doncs sí, efectivament, 13 dels 47 estats que integren el Consell d'Europa encara no ho han subscrit la Carta Social Europea (revisada), entre els quals Espanya. Altres són Alemanya, Dinamarca, la República Txeca, Letònia, Luxemburg, Polònia o el Regne unit. Grècia, de fet, la va subscriure el març de 2016.

Així ho recorda el govern espanyol en una resposta parlamentària a Carles Campuzano (PDECat) on també critica que algunes objeccions que el Comitè Europeu de Drets Socials -encarregat d'avaluar el compliment d'aquesta carta o de la inicial, sí firmada- planteja a l'Estat "no sembla que tinguin el seu origen en el propi contingut" del text, "en aparença de caràcter general i declaratiu, sinó en la interpretació dinàmica i canviant que realitza el Comitè Europeu de Drets Socials del mateix", cosa que "fa que, a la pràctica, s'elevi el contingut obligacional de la Carta, i es generi inseguretat jurídica per als estats ratificants". En resum: el govern espanyol només està disposat a signar textos genèrics que imposin poques obligacions, sempre i quan no se n'avaluï el compliment, com en el cas dels drets socials reconeguts per la Constitució, com el de l'habitatge.
17.059 infraccions a través de les TIC
Les tecnologies de la informació i la comunicació han servit per nodrid de moltes facilitats i progrés la vida actual. Ara bé, usades de forma perniciosa també poden ser perilloses. En una resposta del govern espanyol al PP, aquest detalla que el ministeri de l'Interior va comptabilitzar 17.059 infraccions penals comeses a través de "mitjans associats a les noves tecnologies" o, el que és el mateix, a través d'internet, el telèfon, pàgines de descàrregues, correus electrònics, xarxes socials...

En la majoria dels casos, es tracta d'amenaces, tot i que també destaquen les coaccions, la revelació de secrets, les injúries o fins i tot les extorsions. En un cas, es va produir una infracció contra el respecte als difunts i en dos casos, associació il·lícita amb fins d'odi i discriminació.I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies:

75.274.368 €

Caserna de la Guàrdia Civil a Berga Foto: Aida Morales


És molt important que quan arriba un sospitós a comissaria, aquest se la trobi ben neta. Que si no, després hi ha sempre els dubtes del "què diran" i encara se'n pot deixar d'engarjolar algun per por a que descobreixi la pols als barrots de la cel·la. És per això que el govern espanyol ha licitat per 75,3 milions la neteja, desinfecció, desinfectació i desratització per un any de les dependències de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional arreu de l'Estat. Per a qui li interessi, la informació dels plecs assenyalen que, entre d'altres, hauria d'encarregar-se de 90 espais de la Guàrdia Civil i 72 de la Policia Nacional a Catalunya.
25.769.975 €
Igualment, per molt neta que estigués la comissaria, la imatge que donaria el cos de la Guàrdia Civil no seria òptima si els agents s'hi passegessin amb pantalons esparracats i xancletes. Per evitar-ho, el govern espanyol ha licitat per un màxim de 25,8 milions la compra de les peces i uniformes reglamentaris de la Guàrdia Civil per als propers tres anys, incloent les peces de punt, el calçat o les armilles.
121.000 €

Acte institucional de la Diada al Born. Foto: Adrià Costa


Tot apunta que l'acte institucional de l'11 de setembre serà aquest any més espectacular que el 2016. Almenys el pressupost així ho hauria de permetre, ja que la despesa màxima per a la producció i creació artística per a l'acte de la Diada ha crescut de 92.000 euros a 121.000, segons la licitació feta pública aquesta setmana. En tot cas, el Govern busca que el missatge sigui "sobri, elegant, atractiu i aglutinador" i el to "solemne", amb "elements d'espectacle" i "que el ciutadà es pugui sentir a gust amb l'esdeveniment i que pugui agradar al màxim de públic possible, sense discriminar lloc de procedència ni edat".
70.785 €
Ja fa un temps que el turisme i la seva gestió s'està convertint en un dels grans reptes de l'ajuntament de Barcelona i, de fet, la ciutadania ja el concep com el segon problema més gran de la ciutat. Per buscar una solució o full de ruta de consens per fer-hi front, el consistori ha licitat per 70.785 euros un servei d'assistència tècnica i logística per desenvolupar els processos participatius relatius al seguiment i implementació del Pla Estratègic de Turisme 2020, del Plans Directors anuals i del Consell Municipal Turisme i Ciutat. En concret, l'adjudicatari haurà de donar suport a aquests òrgans i organitzar i dinamitzar un màxim de 70 grups de debat ciutadà i processos participatius durant 12 mesos, amb un mínim de 10 persones i un màxim de 250 presents. Aconseguirà convertir la controvèrsia relativa al turisme en consens?
46.464 €
Els soldats de l'exèrcit han de passar proves mèdiques sovint per garantir que es troben en un bon estat de salut (o que no consumeixen el que no han de consumir). I una eina bàsica per verificar-ho són les proves d'orina. Així, les Forces Armades han licitat per 46.464 euros kits per prendre mostres d'orina als seus membres que han d'incloure, segons els plecs, el clàssic gotet de plàstic, dos pots amples (que també poden servir per a defecacions) i un de prim (només per a orina).

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

FALSOS
Anònim, 17/06/2017 a les 20:56
+6
-12
Como siempre cumpliendo la palabra y las direcciones de la Comunidad Europea.
¿Què costa?
Anònim, 17/06/2017 a les 21:11
+31
-3
La manca de estudis matemàtics dels periodistes en general, fa que no s'entèmin dels desbarats que defensen.

Un refugiat a Alemanya costa més de 40.000 euros per any.
Un menor costarà més de 200.000 euros la seva instrucció i manteniment.

Un inmigrant tant legal o il·legal ferà consumir una energia de 140.000 kilowats, energia que se haurà de pagar i importar precisament a aquests països.

Més del 80% de les despeses socials se desvien cap a els inmigrants.

En resum, a l'estat espanyol provoca un dèficit de més de 100.000 milions de euros.
Ostres, quina sorpresa !!
Anònim, 18/06/2017 a les 01:32
+8
-23
L'estat espanyol s'ha passat pel forro un compromís però no és cap novetat. L'estat espanyol en sa punyetera vida ha respectat cap compromís ni de paraula ni escrit ni signat.
Els espanyols son així i mai canviaran.
¿ Perquè no fan un Referèndum per veure si es veritat que Catalunya VOL ACOLLIR REFUGIATS ?..
EL CATALÀ EMPRENYAT ..., 18/06/2017 a les 02:53
+42
-6
CATALUNYA VOL ACOLLIR,,,Jo crec no son pas Tots els Catalans que Volem Acollir ,REFUGIATS...
JA QUE CATALUNYA ,,,Ja te els seus propis POBRES I ATURATS Familias que pateixen i molt..

Aqui si aniria be Preguntesin a la Gent als Catalans SI VOLEM PORTIN MOLTS REFUGIATS..

Aixo portara molt més gasto public ,, més Aturats i més pobres ..MES INSEGURATAT..
És més fàcil...
EldeGràcia, 18/06/2017 a les 08:25
+30
-1
trobar pels balcons de Barcelona una estanquera que no pas una pancarta del VolemAcollir. Així que de suport popular, res de res.
No no y no
Anònim, 18/06/2017 a les 09:57
+22
-3
Que se queden en su casa que bastante miseria tenemos ya aquí.
Això qui ho pagarà? Els de sempre.
Anònim, 18/06/2017 a les 10:20
+19
-1
Qui vulgui canalla o població que se'ls cuidi. No que els encolomi a qui no en volem.
Població, la justa.
Correcte
Anònim, 18/06/2017 a les 11:03
+20
-0
Em sembla genial que alguns vulguin acollir. Que ho facin a casa seva i amb els seus diners.
És molt fàcil dir que volem acollir mentre paga un altre.
Per una altra banda no crec que sigui una majoria la que defensa acollir refugiats, més aviat son certes associacions i ONG amb interessos concrets...
A partir d’ara, Europa haurà d’acollir tots els refugiats de totes les guerres en el tercer món.
Anònim, 18/06/2017 a les 11:13
+23
-1
És decisió de la progressia internacional, la qual vol inundar Europa amb pobles tercermundistes. No vol inundar Rússia, no els Estats Units, ni Japó, ni Austràlia, ni Xina, ni Llatinoamèrica... només vol envair la Unió Europea. És curiós, oi?

No tenim prou pobresa a Catalunya?
Anònim, 18/06/2017 a les 11:51
+24
-1
Misèria al metro, als carrers, gent sense sostre, desnonats...

Hi ha 300.000 nens i nenes a Catalunya que no mengen la quantitat suficient de llet, carn o peix...

Amb tots els meus respectes, aquí ja tenim molta misèria.

Que aturin la guerra a Síria, aquesta es l'arrel del problema.
Para 01:32
Anònim, 18/06/2017 a les 12:40
+6
-7
Al Estado español le dejan dinero y le compran toda la deuda que emite, incluso a interés negativo. El Estado español es serio de cara al exterior.

Y a Cataluña, ¿quien le compra su deuda? Nadie. Su crédito está rebajado a "bono basura".

Vuestro jefes del proceso hacia nada comienzan por incumplir su propio Estatuto que, según ellos mismos, es su norma institucional básica (Estatut 1.1). Así que de seriedad nada de nada.
Para 12:40
Anònim, 18/06/2017 a les 13:08
+7
-5
Puede que al estado español le compren la deuda, pero los 35.000 millones que se paga de intereses por ella la pagamos todos los que trabajamos dentro del estado.
Así que hay 7,5 millones de catalanes que ayudan a pagar la deuda contraída por el estado español que actualmente es más de 1BILLÓN de euros!!

En cuanto al estatuto, no tenemos el estatuto que votó a favor el 74% del Parlament, se lo cargó el Tribunal Constitucional en 2010, se acuerda usted?

Y así comenzó el crecimiento del deseo de independencia de millones de personas.

Mire descalificar es más fácil que razonar. Pero no me importa esforzarme, Catalunya se ha creado gracias a nuestro esfuerzo y a pesar del déficit de inversiones en infraestructuras y de los 15.000 millones del déficit fiscal que nos ROBA el estado español.

Usted me dirá que lo de los 15.000 millones es mentira, pero también decían lo mismo de la Operación Cataluña.

Nuestro objetivo es la democracia y la libertad.
Y lo haremos de la manera más democrática, mediante un referendum!
Quan n'hi ha un incendi, com actuem?
Anònim, 18/06/2017 a les 13:31
+11
-0
Els bombers intenten apagar les flames i a més ajuden a la gent.

Com actuem a la guerra de Síria:
No s'estan fent manifestacions en contra de la guerra.
La guerra continua i només es fan manifestacions per dir que s'han d'acollir més refugiats?

Si volem apagar l'incendi, hem de concentrar els nostres esforços a la base de les flames!!
Quan "acollir" esdevé l'eufemisme de ser envaïts demogràficament motu proprio i donant les gràcies als intrusos.
Anònim, 18/06/2017 a les 13:56
+14
-2
Solidaritat entre catalans, sí; no amb estrangers invasors, paràsits i aprofitats; aquests se'ls ha de repatriar sense contemplacions. El tercer món exporta la seva misèria a Catalunya, de conformitat amb Espanya.
Para 13:08
Anònim, 18/06/2017 a les 21:00
+1
-6
Continue usted creyendo en su fantasía de colores; es decir, el déficit fiscal. Que es un cuento lo prueba que nadie puede explicarlo con cifras y datos oficiales. Cataluña tiene un superavit comercial con el resto de España que le permite mantener cientos de miles de puestos de trabajo. Cataluña es la cuarta comunidad en Pib per capita en España, por detrás de Madrid, País Vasco y Navarra. Así que menos presumir. Podríamos estar mucho mejor si no fuera porque estamos gobernados por provincianos incompetentes. Con la dictadura de Franco le fue muy bien. Pero ahora hay que competir, se acabó la protección estatal. ¿Como estaba y como está nuestro textil y demás sectores donde éramos los reyes?

Solo tenemos multinacionales. En el momento que se vayan nos quedamos con el culo al aire y echándole la culpa a Madrit. Es lo único que saben hacer los nacionalistas.

El art. 1.1 del Estatut no fue corregido por el TC.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manifestació en suport als «Jordis» | Adrià Costa
Isaac Meler | 6 comentaris
01/01/1970
El magistrat Pablo Llarena denega els permisos per abandonar Soto del Real, el contacte amb mitjans fora del règim ordinari de visites i limita la connexió a Internet al control del centre penitenciari
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 17:48 LA CARAVANA Fachin sense filtres: Triple «hit combo» contra els «comuns»; contracrònica de Roger Tugas. 
 17:43 Albiol no pot confirmar el presumpte espionatge i demana explicacions a Puigdemont. El candidat del PP acusa Puigdemont d'haver actuat com un "règim totalitari" i la "Gestapo". Demana explicacions al president de la Generalitat: "Quant ha costat l'espionatge, per què, des de quan, què es pretenia descobrir, quina era la finalitat última?".
 16:12 LA CARAVANA Tots els balls de Miquel Iceta. ​El socialista duu esmorzar a l'autobús que el PSC ha posat als periodistes per cobrir la campanya del 21-D i aprofiten per posar el candidat a prova; contracrònica de Jordi Bes.
 16:00 El PP de Berga demana que es prohibeixin pancartes i símbols en favor dels presos polítics en edificis públics.
 15:32 La diputació permanent del Parlament es reunirà el 27 de desembre per decidir si porta el 155 al TC. Només Junts pel Sí ha sol·licitat convocar la sessió, que aquest dijous ha estat acordada per la Mesa i els portaveus dels grups.
 15:30 Trobada solidària de cristians per la llibertat dels presos polítics. D'onze del matí a cinc de la tarda a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona es llegiran textos, poemes i es crearan espais d'oració i pregària.
 15:23 Junqueras, des d'Estremera: «Si el preu de la llibertat és la presó, l'hem d'assumir, per molt dolorós que sigui». El cap de llista d'ERC defensa que ningú podrà assenyalar els republicans com a "còmplices" del 155 quan ell és a presó.
 14:50 LA CARAVANA Lorena Roldán, «el bec d'or» que va embadalir Rivera. La número dos per Tarragona és una de les figures en alça a Ciutadans i molts la consideren "una Arrimadas en potència". La contracrònica de Pep Martí de la campanya de Ciutadans.
 14:29 Manifestacions ultres i articles contra el procés: l'historial del nou jutge que investiga l'1-O. El magistrat Jaime Conejo substitueix el titular del jutjat d'instrucció número 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que està ingressat per una afectació intestinal.
 14:27 LA CARAVANA. Riera i Sànchez: de la Crida al Parlament (i les visites al calabós). El número 1 de la CUP i el número 2 de Junts per Catalunya tornen a compartir front després de tastar la "repressió" fa gairebé 40 anys; la crontracrònica d'Aida Morales
 14:25 VÍDEOS Cospedal treu pit d'unes forces armades preparades per «respondre a qualsevol possible atac a la democràcia». La ministra de Defensa del govern espanyol ha presenciat de primera mà les maniobres militars que s'estan portant a terme al Camp de Tarragona en el marc de l'operació "Eagle Eye". Informa Jonathan Oca.
 14:23 VÍDEO El sergent dels Bombers de Vic replica de nou les acusacions d'Albiol. El cap de llista del PP va carregar contra el cos per "posar" una pancarta dels presos polítics a la plaça de la capital osonenca.
 14:02 ÚLTIMA HORA El Tribunal Suprem cita a declarar Forn, Sànchez i Cuixart l'11 de gener. És una mesura que tots tres havien sol·licitat en els recursos interposats contra l'ordre d'empresonament.
 13:55 Els «comuns» retreuen a Junts pel Sí haver mantingut les retallades d'Artur Mas. Xavier Domènech aposta per una universitat "pública i gratuïta" i acusa el governs d'Artur Mas d'haver estat "matant la joventut" del país i d'haver "expulsat" 50.000 joves de la universitat. Ho explica Sara González
 13:43 
 13:34 Fachin avisa que cada vot als «comuns» serà contra «el projecte que més preocupa a Rajoy». L'exdirigent de Podem, en un acte amb ERC, acusa Domènech de no defensar la sobirania de Catalunya com quan compartien militància a Procés Constituent. Informa Roger Tugas.
 13:31 Xavier Domènech reivindica una una universitat "pública i gratuita" a Catalunya i un pla de retorn dels joves que han marxat a l'estranger 
 

Xavier Domènech, al míting a plaça Universitat Foto: Adrià Costa

 13:30 JxCat insisteix que un «gran resultat» de Puigdemont dificultarà la seva detenció.
Josep Rull, en una roda de premsa a l'agència Efe, sosté que "sense guanyar les eleccions" es dificulta la sortida de la presó i la tornada de l'exili. Informa Oriol March.
 
 13:25 Xavier Domènech assegura que és una "vergonya" com el govern d'Artur Mas ha estat "matant la nostra joventut" amb la pujada de les taxes universitàries 
 

Xavier Domènech, durant el míting a la plaça Universitat Foto: Adrià Costa

 13:28 ÚLTIMA HORA El Suprem no permet a Jordi Sànchez sortir de la presó per fer campanya. El magistrat Pablo Llarena denega els permisos per abandonar Soto del Real, el contacte amb mitjans fora del règim ordinari de visites i la connexió a Internet fora del control del centre penitenciari.
 13:19 Xavier Domènech denuncia que 50.000 joves han hagut de deixar la universitat per culpa del 67% d'increment de les taxes universitàries impulsada per la Generalitat de Catalunya 
 13:15 Owen Jones: "O guanyem ara, o avançarà el feixisme i el racisme que va acabar amb les nostres societats a mitjans del segle passat" 
 

Owen Jones, al míting dels comuns Foto: Adrià Costa

 13:11 Owen Jones assegura que els joves són "l'avantguarda capaç de posar fi a un establishment podrit de dalt a baix" 
 13:07 
 13:06 Owen Jones adverteix, en un míting amb Xavier Domènech, que els "enemics són comuns" i que per això cal "solidaritat" entre estats: "Els problemes provocats per les crisis i creats per la banca, els hem de pagar entre tots" 
 

Xavier Domènech i Owen Jones, al míting a la plaça Universitat de Barcelona Foto: Adrià Costa

 13:01 Vicenç Navarro carrega contra Ciutadans, que tenen la carpa a pocs metres del míting de Catalunya en Comú-Podem: "Com poden dir que estimen Espanya quan estan fotent el poble català?"
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Adrià Costa 
 13:01 «El teu Vot», el qüestionari per sortir de dubtes de cara al 21-D. Es tracta d'un llistat de 25 preguntes per descobrir quines coincidència té cada votant amb les candidatures que es presenten a les eleccions. Ho explica Sergi Ambudio.
 12:58 L'economista Vicenç Navarro denuncia que hi ha un 40% de joves que "ja no tenen un millor nivell de vida que els seus pares" en un acte de Catalunya en Comú-Podem a la plaça Universitat 
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Adrià Costa

 12:55 Albano Dante Fachin avisa que cada vot a Catalunya en Comú-Podem "ajuda que surti derrotat el projecte que més preocupa Mariano Rajoy, el que va fer la gent l'1-O"
 
 12:55 
 12:52 
 12:48 Miquel Iceta es referma en la seva aposta per indultar els presos polítics: "No m'importa pagar un preu per atrevir-me a pensar en escenaris de reconciliació".
 12:47 
 12:46 La CUP manté «l'esperança» d'aliar-se amb els «comuns» però els demana un «bany de realitat». Carles Riera rebutja entrar en la "polèmica nominalista" d'ERC i Junts per Catalunya sobre la presidència de la Generalitat, i afirma que, en el camí de la República, "tots els noms seran benvinguts". Ho explica Aida Morales
 12:13 La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, inicien un diàleg sobre el model de procés constituent que volen impulsar en la nova legislatura.
 

Marta Rovira i Albano Dante Fachin, aquest dijous, en un diàleg sobre el procés constituent català. Foto: Roger Tugas

 12:14 Miquel Iceta ha recordat que el Tribunal Constitucional ha suspès la llei catalana contra el canvi climàtic, fet davant del qual creu que aquest camp ha de ser cosa de totes les administracions. "Els problemes de qualitat de l'aire i contaminació no coneixen de fronteres", ha remarcat.
 12:14 Albiol avisa que Puigdemont «no se'n riurà» de la «democràcia espanyola». El candidat del PP pressiona els "comuns": "Amb la seva abstenció han de permetre que governin els constitucionalistes o els independentistes".
 12:09 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, explica les seves propostes de medi ambient en un acte a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). El socialista aposta perquè Catalunya sigui "una comunitat autònoma puntera en la gestió integral del canvi climàtic", i per ara en aquest camp afirma que ha trobat a faltar "un compromís més gran" del Govern.
 12:05 ÚLTIMA HORA La justícia belga arxiva definitivament l'ordre de detenció contra Puigdemont. El procés s'ha acabat després d'una vista de només cinc minuts amb les defenses del president i els quatre consellers exiliats.
 11:43 Puigdemont: «Amb el 155 cal jurar la Constitució per comprar un estetoscopi». El president de la Generalitat recalca les "dificultats" dels treballadors sanitaris en anys de retallades però destaca el "reconeixement internacional" del model català, i proposa un pacte nacional per definir les polítiques de salut. Per Oriol March.
 11:34 El candidat del PP, Xavier García Albiol, expressa que se sent "còmode" amb un candidat en "presó preventiva" (Oriol Junqueras) i un altre candidat "fugat" (Carles Puigdemont). 
 11:21 El PP fa una crida a la mobilització unionista en un nou vídeo de campanya: "Parla amb amics i familiars a Catalunya perquè el 21-D votin per Espanya".
 11:20 La Guàrdia Civil deté el director general d'Unipost pel referèndum de l'1-O. Els agents han fet dues entrades a la seu social i en un domicili particular.
 11:16 María Dolores de Cospedal s'ha desplaçat fins a l'aeroport de Reus per presenciar les maniobres que l'exèrcit espanyol està portant a terme al Camp de Tarragona, informa Jonathan Oca. Ha vist de primera mà l'enlairament de dos Eurofighters.
 10:53 Antoni Trilla, epidemiòleg i número 68 per Barcelona de la llista de Junts per Catalunya, reclama que Catalunya tingui presència en organismes internacionals de cooperació.
 11:00 
 10:32 Marina Geli, exconsellera de Salut, inaugura l'acte sobre salut de Junts per Catalunya. Insisteix que cal un millor finançament per als serveis socials i indica la necessitat de garantir un bon "envelliment" a la ciutadania.
 10:31 La candidata del PP de Lleida llença una estelada a les escombraries.
 10:18 Xavier Domènech interpel·la directament PSC i ERC per construir una «alternativa real». El cap de llista de Catalunya en Comú demana acabar amb el bloc de la "confusió" independentista i el bloc de la "negació" que representen PP, PSC i C's. Ho explica Sara González
 

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant el discurs a Nueva Economía Fórum Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 09:43 Mònica Terribas planta cara a la Junta Electoral: «He de nadar i guardar la roba? No, gràcies!».
Entrades anteriors »
Marta Rovira i Albano Dante Fachin, en l'acte d'ERC d'aquest dijous sobre procés constituent. | ACN
Roger Tugas
01/01/1970
L'exdirigent de Podem parla sense pèls a la llengua i carrega contra el pla de retorn d'empreses de Domènech, el seu viratge respecte Procés Constituent o la utilitat dels vots a Catalunya en Comú-Podem en favor de Rajoy
Horacio Seguí, a casa seva | Mariona Batllés
Esteve Plantada
01/01/1970
El llibre "La meva vida en un 'clic'", amb textos de Toni Vall, repassa la trajectòria d'una de les figures més impressionants del fotoperiodisme català | L'obra es presenta aquest dijous a les 18:30h a la Sala Berlín del Camp Nou
Joan Brossa | MACBA/ACN
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«És bonic quan perceps que un artista és estimat. Quan en un museu costa donar dues passes seguides perquè està ple a rebentar vol dir que queda un bri d'esperança entre tanta foscor»
Acte central de la CUP a Barcelona. | Adrià Costa
Aida Morales
01/01/1970
Els cupaires també són diferents en campanya: no tenen director d'orquestra, les decisions es gesten en equip i preparen espots que ni tan sols demanen el vot
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 2 comentaris
01/01/1970
El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català