La Seguretat Social reconeix «que certes pràctiques» de les mútues escapen del seu control

L'interventor general de la Seguretat Societat admet la dificultat per exercir un control sobre "facturació doble" o "sobresous" en casos com el d'Activa Mútua | Fonts coneixedores del funcionament de la mútua investigada alerten que les presumptes irregularitats s'havien ocultat

Seu d'Activa Mútua, al carrer Bailén de Barcelona
Seu d'Activa Mútua, al carrer Bailén de Barcelona | Adrià Costa
14 de juny del 2017
Actualitzat el 15 de juny a les 7:54h
Les primeres reaccions pel cas Activa Mútua han començat aquest dimecres després que NacióDigital publiqués que la Fiscalia Provincial de Barcelona té sobre la taula una denúncia per presumpta "gestió fraudulenta" de fins a 1,2 milions d'euros de diners públics provinents de la Seguretat Social, així com un presumpte "enriquiment il·lícit" de tipus mercantil per valor de més de 20 milions d'euros. Activa Mútua, una entitat d'arrel catalana, ofereix servei a 65.000 empreses i protegeix més de mig milió de treballadors d'arreu de l'estat espanyol. 

La primera reacció ha estat de la pròpia Activa Mútua. La direcció ha fet arribar, a primera hora del matí, una carta als seus 800 treballadors al·legant que el contingut de la denúncia presentat a la Fiscalia és "fals" i que no s'ha produït cap irregularitat. D'igual manera, assegura que s'han posat en contacte amb la Fiscalia per proporcionar la informació que se li requereixi. Però la mútua no ha estat l'única que ha parlat. Responsables de la intervenció general de la Seguretat Social han admès a NacióDigital la dificultat per controlar "certes pràctiques" del sector, com la que ara mateix està sota el focus de la Fiscalia.

Les mútues d'accidents de treball tenen personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per operar. Estan autoritzades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, i sotmeses a la seva vigilància i tutela. El que vol dir que els interventors de l’organisme públic auditen, cada any, els seus comptes i vetllen perquè les 20 mútues que operen a l'estat espanyol gestionin correctament els diners públics.

Les auditories anuals ja van detectar despeses irregulars, entre els anys 2006 i 2011, i ara la Seguretat Social reclama que les mútues retornin 142 milions d'euros en concepte de "pagaments il·legals a col·laboradors", com regals, mariscades, lloguers sense justificar o acomiadament de treballadors a punt de jubilar-se. Aquestes mútues gestionen enguany 13.150 milions d'euros en cotitzacions. 

"Hi ha certes pràctiques que no podem investigar"

Si la Seguretat Social ha de controlar que no es malversin les cotitzacions que reben les mútues, i ja s'han detectat certes pràctiques irregulars, per què torna a succeir? L'interventor general, Manuel Rodríguez Martínez, ha reconegut a NacióDigital: "Hi ha certes pràctiques que no podem investigar per falta de recursos i de competències". Rodríguez Martínez ha explicat que realitzen auditories segons el reglament, "però en casos d'enginyeria financera se n'ha d'ocupar la policia judicial". "Nosaltres no estem autoritzats", afegeix. 

Rodríguez Martínez no s'ha volgut pronunciar sobre el cas concret d'Activa Mútua. "En aquest moment estem fent l'auditoria anual de comptes de les 20 mútues i quan tinguem els resultats, emetrem l'informe corresponent". El procediment habitual indica que si es demostren els fets denunciats a la Fiscalia, passarien al Tribunal de Comptes "per exigir responsabilitats". 

Les mútues d'accidents de treball també tenen auditors interns que analitzen les gestions anuals, però els seus informes no van directament a la Intervenció General de la Seguretat Social sinó que es queden en mans de l'alta direcció d'entitat. Fonts pròximes a Activa Mútua han explicat a NacióDigital que, en diferents ocasions, s'ha alertat al director gerent de possibles irregularitats i que aquestes no s'han tingut en compte o s'han ocultat.

L'interventor general de la Seguretat Social admet les complicacions per evitar pràctiques irregulars: "Arribem fins on podem i no podem controlar-lo tot". "Pot haver-hi pràctiques il·legals per contractar a familiars o fer facturació doble i sobresous però nosaltres no podem estar a sobre de tot", explica Rodríguez Martínez.
 

Seu d'Activa Mútua, al carrer Bailén de Barcelona. Foto: Adrià Costa


La denúncia presentada a la Fiscalia també recull presumptes pràctiques de captació de clients que no s'ajusten a la llei per a "l'enriquiment" mercantil de la mútua, quan la llei que les regula, la 35/2014, estableix que no pot haver-hi competència per aconseguir més treballadors procedents d'una altra mútua. 

Sobre el cas Activa Mútua, la subdirectora general de les entitats col·laboradores de la Seguretat Social, Lourdes Meléndez, evita pronunciar-se. Tanmateix, exposa a NacióDigital que "ja fa un temps que la Inspecció de Treball va començar a fer actuacions, per investigar possibles irregularitats" en el sector. "És un procés amb tràmits molt llargs i entenc que la gent es pugui posar nerviosa, però tot dependrà de l'actuació que decideixi Inspecció de Treball". 

Segons Meléndez, la "captació comercial" ja ha estat denunciada amb anterioritat. "Hi havia mútues que oferien serveis a les empreses d'altres mútues o mobilitzaven els seus treballadors perquè anessin a convèncer a empreses de la competència que canviessin de mútua. Això es tradueix en desplaçaments, dietes o serveis no regulats".   

Informes que no demostren res

L'interventor general de la Seguretat Social reconeix que la llei no "es va definir bé en el seu moment perquè en cas de demostrar la captació, no hi ha una sanció cap a la mútua".

Lourdes Meléndez en discrepa. "Les mútues saben perfectament què és i què no és "captació comercial" i si hi ha incompliment de la llei, tenim suficients mecanismes com per a lluitar contra aquesta activitat il·legal". Reconeix però que des de la Subdirecció no estan habilitats per anar a inspeccionar la mútua. "El màxim que podem fer és demanar un informe i, en aquest, la mútua respon el que li sembla". Si la font denunciant està identificada, remetren la reclamació a la Inspecció de Treball "que són els únics legitimats per anar a la mútua i demanar tota la informació pertinent". D'igual manera, Meléndez explica que posen els fets en coneixement de la Intervenció General "per a que ho tinguin en compte a l'hora de redactar els informes anuals". 

Segons la denúncia presentada a la Fiscalia contra Activa Mútua, la captació comercial que es realitza s'aconsegueix "obligant" treballadors de la mútua amb "coaccions, amenaces i acomiadaments" si no compleixen amb les ordres. És per això que l'escrit admès per la Fiscalia també recull una denúncia per un presumpte delicte contra els treballadors.