Activa Mútua es posa «a disposició» de la Fiscalia pel cas de presumptes irregularitats

La direcció de la mútua ha enviat una carta als seus treballadors arran de la denúncia publicada per NacióDigital

Una oficina d'Activa Mútua, a Sabadell
Una oficina d'Activa Mútua, a Sabadell | Juanma Peláez
14 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:19h
La direcció d'Activa Mútua es posa a "disposició de la Fiscalia" després de conèixer, a través de NacióDigital, que s'han obert diligències per presumpta "gestió fraudulenta" de fins a 1,2 milions d'euros de diner públic provinent de la Seguretat Social i "enriquiment il·lícit" de tipus mercantil per valor de més de 20 milions d'euros. Si bé el seu director gerent, Miquel Àngel Puig, va assegurar aquest dimarts que el contingut de la denúncia és "falsa" i que no s'ha produït cap irregularitat, aquest dimecres la direcció de la mútua ha enviat una carta als seus 800 treballadors en la qual assegura que s'han posat en contacte amb la Fiscalia per proporcionar la informació que se li requereixi.

En la missiva, la direcció manifesta la seva "absoluta tranquil·litat sobre l'actuació de l'entitat de les persones que formen part de l'organització" i recorda que tota la gestió és "supervisada, vigilada i auditada prèvia i posteriorment" a qualsevol activitat que es realitza. Activa Mútua ja es va veure esquitxada pel cas Innova, en el qual s'analitzen contractacions irregulars en la sanitat pública. Puig està investigat en aquest macrocas per delictes contra l'administració pública, delictes societaris, blanqueig de capitals i falsedat documental.

En tot cas, seguint la versió que va donar Puig a aquest diari, la carta assegura als treballadors que la denúncia parteix de l'acomiadament d'un treballador per "motius disciplinaris" que ara busca una "compensació econòmica". Per aconseguir-ho, la mútua assegura que va ser "amenaçada" pel treballador amb fer públiques presumptes irregularitats. "La mútua no actua sobre la base d'amenaces ni xantatges de cap tipus".

La denúncia apunta actuacions irregulars i captació contra la llei

Les mútues col·laboradores de la Seguretat Social són formalment "associacions d'empresaris" i, encara que sovint s'emparin en la gestió privada, operen amb diners públics a partir de les cotitzacions que reben de la Tresoreria General de la Seguretat Social. S'encarreguen d'oferir serveis mèdics en la gestió d'accidents laborals i a assessorar en matèria preventiva les empreses. Són, per llei, entitats sense ànim de lucre, amb la qual cosa, si una mútua té excedents, està obligada a retornar el 80% a la Seguretat Social. El 20% restant pot ser destinat al compte de patrimoni per pagar ajustos de tresoreria, manteniment d'equipaments o bé per reinvertir en activitats pròpies de la mútua.

Aquest funcionament regulat per llei és, segons exposa la denúncia, vulnerat per Activa Mútua, que és fruit d'una fusió l'any 2008 de Reddis (Reus), Matt (Tarragona), Mupa (Lleida) i Fimac (Barcelona). Com? Presumptes cobraments de sobresous per part del director gerent i el subdirector general, gratificacions a familiars de directius fora de la llei de pressupostos generals, lloguers de locals sense ús, suposats serveis prestats no licitats o pagament de factures a proveïdors per serveis que podrien no haver-se prestat. Tot plegat, argumenta el denunciant, per beneficiar empreses o persones relacionades amb els directius o exdirectius de la mútua.

La denúncia també recull presumptes pràctiques de captació de clients que no s'ajusten a la llei per a "l'enriquiment" mercantil de la mútua, quan la norma estableix que no pot haver-hi competència per aconseguir més treballadors procedents d'una altra mútua. Segons la denúncia, això s'aconsegueix "obligant" treballadors de la mútua amb "coaccions, amenaces i acomiadaments" si no compleixen amb les ordres. És per això que l'escrit admès per la Fiscalia també recull una denúncia per un presumpte delicte contra els treballadors.