Les pimes catalanes tenen un potencial d'estalvi energètic del 24,4%

La Fundació Gas Natural Fenosa presenta el 9è Índex d'Eficiència Energètica que analitza a l'Estat un total de 9.000 empreses

Martí Solà i Laura Sabaté, de la Fundació Gas Natural Fenosa
Martí Solà i Laura Sabaté, de la Fundació Gas Natural Fenosa | Fundació Gas Natural Fenosa
13 de juny del 2017
Actualitzat el 22 de juny a les 10:23h
Les petites i mitjanes empreses catalanes tenen un potencial d'estalvi del 24,4% de l'energia que consumeixen (en el cas de l'estat espanyol és del 24,2%). Aquesta és una de les dades més rellevants del 9è Índex d'Eficiència Energètica, que ha elaborat la Fundació Gas Natural Fenosa. Si les pimes implementen mesures d'eficiència, això suposaria un estalvi econòmic de fins a 913 milions d'euros, el que permetria crear 34.172 llocs de treball.  

El director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, ha explicat la rellevància de l'índex, que s'ha convertit en un observatori de referència de l'eficiència energètica de les pimes a nivell estatal, i que posa a disposició de les administracions i dels usuaris un estri per impulsar els hàbits eficients. L'índex ha recollit dades de 2.000 empreses de l'estat espanyol.

Del potencial d'estalvi a Catalunya, el 9,5% correspon a l'estalvi en il·luminació i el 14,9% en la resta d'usos. Martí Solà ha assenyalat el que aquest potencial representa: 7.868 GWh, que és l'energia necessària per abastir el 17% del consum elèctric a Catalunya en un any. Suposa un estalvi de 2,1 milions de tones de CO2, el que vol dir le emissions de 600.035 turismes en un any.


Hotels i restaurants, els més estalviadors

Solà ha destacat que de les empreses consultades, només el 35% du a terme algun tipus de gestió per identificar excessos de consum. Restaurants i cafeteries (el 38,7%) i hotels (en un 40,6%) destaquen en positiu com els sectors més que han identificat els excessos, majoritàriament a través de les factures. Però la participació en programes d'eficiència energètica continua sent molt baixa, de només un 4%.  

En canvi, sí que es detecta una major informació sobre l'existència d'aquests programes, que han passat de ser coneguts del 6% al 26% en un any. Martí Solà ha subratllat la importància que té fer auditories energètiques, i tot seguit contractar els serveis energètics d'empreses especialitzades. Quin és l'incentiu per una empresa per apostar fort per l'eficiència energètica? Martí Solà ha estat molt clar: "Ser més competitius en el mercat i donar més confort als seus clients".

Però totes aquestes dates tenen també un component bàsic pel que fa a la sensibilitat energètica. "La millor energia és aquella que no es consumeix", ha afirmat el president de la Fundació Gas Natural Fenosa, per qui la millor palanca per avençar en la qualitat de l'aire, junt a la inversió en energies renovables, es diu eficiència energètica.

Punts forts i febles

L'índex assenyala els hàbits d'eficiència més estesos a Catalunya, que són el control dels forns a la indústria, el control de les calderes, la il·luminació independent de totes les zones de les instal·lacions i la climatització de les piscines dels hotels amb energia renovable.

En canvi, l'estudi també mostra la manca d'un sistema de gestió energètica (en un 95% de les pimes), no disposar de cap sistema de gestió de qualitat, no haver participat en cap programa d'eficiència energètica (és el cas del 92% de les empreses) i la manca de formació als treballadors pel que fa a estalvi energètic (un fet que es dona en el 72% de les pimes).

En el capítol de conclusions, Martí Solà ha insistit en què continua havent un recorregut ampli de millora en eficiència energètica i que la participació en programes d'eficiència energètica encara és molt baixa, ja que només hi recorre el 4% de les pimes. Coma dada que experimenta un salt sensible, respecte a l'edició del 2015, la tecnologia led ha passat del 26,1% a 53,1%.