Puigdemont reivindica les «lliçons» de Pallach en la recta final del procés

El president de la Generalitat assegura que la "senzillesa" i el "compromís" de l'històric dirigent socialista ja eren precursors de la nova política

12 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:24h

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest dilluns al vespre la figura de Josep Pallach, històric dirigent del socialisme català, i n'ha elogiat les "lliçons i exemples" que es poden extreure de la seva trajectòria en els moments claus en què està entrant el procés català. "Senzillesa, honestedat i compromís", ha resumit Puigdemont en un acte d'homenatge Palau.

Pallach és una figura especialment rellevant en la història del socialisme català. Era el màxim impulsor del PSC-Reagrupament, una de les tres branques que van unir-se a la dècada dels setanta per bastir el que actualment són les sigles socialistes. "Immediatament després de la seva mort, hi va haver una consciència col·lectiva del que va representar. Se'l va trobar a faltar de manera ràpida", ha destacat Puigdemont.

"La mort va arribar amb ell sent massa jove, faltava molta feina per fer. La mirada que hem d'adreçar a la persona no la podem dissociar del records que ens evoca el seu temps", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha considerat que Pallach va ser un dels noms propis de la Transició tot i que no en va ser protagonista directe. "Va ser fidel al seu país, Catalunya, i al seu ideal de ser un sol poble", ha determinat.

Segons Puigdemont, els pensaments de l'històric socialista indiquen que ja feia "nova política" després de la mort de Franco. "Si podem percebre la persistència del que en podríem dir el llegat de Pallach és perquè la seva acció resisteix fenomenalment bé el pas del temps", ha destacat el dirigent nacionalista. "Podem treure lliçons i exemples d'ell: senzillesa, honestedat, compromís", ha apuntat el president.