Sindicalistes de diverses organitzacions s'uneixen per defensar la independència

Membres de CCOO, UGT, Intersindical-CSC, IAC i el Sindicat de Periodistes formen la Xarxa de Sindicalistes per la Independència, que ja té planificades unes 30 xerrades a centres de treball

12 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:36h

Roda de premsa de presentació del manifest. Foto: @ESQUERRESXLAIND


El sindicalisme no es pot mantenir al marge del moviment pel referèndum unilateral i la independència pel fet que les grans centrals, CCOO i UGT, es limiten a avalar el dret a decidir, sense mullar-se per ara sobre la convocatòria prevista pel Govern sense pacte amb l'Estat. Aquesta és la premissa que ha dut sindicalistes de diferents organitzacions a unir-se en la Xarxa de Sindicalistes per la Independència, una plataforma que s'ha presentat aquest dilluns des de la qual pretenen representar els representants del món laboral favorables al "sí" i fer campanya als centres de treball per incentivar aquesta opció.

El seu manifest destaca que "a Catalunya el moviment sindical i el conjunt del moviment popular ha estat històricament al costat de la democràcia i de la defensa del dret del nostre poble a autodeterminar-se" i que "ara ha arribat l'hora de posar en pràctica aquesta autodeterminació", motiu pel qual defensa que la República catalana "independent, solidària amb tots els pobles del món" és "la millor solució" per resoldre el plet nacional, que aquesta ha de ser "la República els drets socials i laborals" i "al servei de la majoria treballadora". I és que, en contra de la "falsa dicotomia" que es vol imposar a l'hora de voler "fer triar entre el país i la seva gent", considera que la independència "és una oportunitat històrica per la consecució d'una nova societat catalana basada en una major redistribució de la riquesa".

Aquest text ha estat subscrit inicialment per una cinquantena de sindicalistes de CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT, IAC i del Sindicat de Periodistes i s'ha donat a conèixer al Col·legi de Periodistes. En l'acte, el dirigent de la Intersindical-CSC Sergi Perelló ha apuntat que aquesta plataforma pretén reflectir "posar sobre l'escenari que el món sindical també està per la independència i la defensa de la República" i "no pot restar aliè" al debat que marcarà les properes setmanes.

Cap voluntat de pressionar CCOO i UGT

Sigui com sigui, Baptista Silanes (CCOO) ha matisat que la Xarxa no pretén "suplantar" cap de les centrals sindicals existents, per bé que defensa que, segons una enquesta, un 83% dels afiliats de la seva organització qüestiona la Constitució espanyola. "No ens interessa que grans sindicats tinguin debats interns que els divideixin, els volem units per defensar el dret a decidir", ha afegit Vicenç Albiol (UGT), que ha assegurat que la intenció no és forçar que els grans sindicats es mullin per una o altra opció, sinó disposar d'un espai per posicionar-s'hi al marge d'aquests, tal com coincideix David Caño (IAC): "L'objectiu no és pressionar els grans sindicats, sinó intentar incidir per defensar un "sí" des de l'òptica de les esquerres".

De fet, el manifest es proposa tres objectius per a la plataforma: "fer pedagogia entre els treballadors i treballadores d'aquest país a favor de la independència", contribuir "en la celebració del referèndum d'autodeterminació" i "defensar la democràcia" implicant-se "i impulsant les accions que s'escaiguin". En aquest sentit, la Xarxa de Sindicalistes per la Independència aspira a ser un interlocutor unitari del sindicalisme independentista, organitzar els representants laborals al territori per si cal prendre aquestes accions per blindar l'exercici del dret a decidir o fer campanya per fomentar l'independentisme en els centres de treball.

D'aquesta manera, tenen prop d'una trentena de xerrades previstes ja en diferents espais -sobretot grans empreses- a partir del 30 de juny, on es donaran arguments per votar "sí" al referèndum i per sumar noves adhesions al manifest.