Nuet, el culer «no indepe» que planta cara al TSJC

Com ha viscut el líder d'EUiA i tercer secretari de la mesa del Parlament la seva citació al tribunal? NacióDigital acompanya Joan Josep Nuet durant la jornada de declaració

Joan Josep Nuet, llegint «El Mundo Deportivo»
Joan Josep Nuet, llegint «El Mundo Deportivo» | Adrià Costa
12 de juny del 2017
Actualitzat el 13 de juny a les 12:15h
Va vibrar veient com Rafa Nadal mossegava el seu desè Roland Garros. Tarda de diumenge sufocant de calor al carrer de Bonavista de Montcada i Reixac. Després va repassar quatre notes. L'endemà no seria un dilluns qualsevol. Cap al vespre, pel·lícula de superheroi: Doctor extraño. No la va acabar de veure tota perquè va anar a dormir a quarts de dotze. Ell no ho és pas un superheroi, com tampoc ho són la resta de membres de la mesa del Parlament. Però considera que ara és el seu torn d'erigir-se en garant de la defensa del dret a la llibertat d'expressió dels diputats en el que serà, això sí, un altre dilluns estrany amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a escenari.

Acusat d'un presumpte delicte de prevaricació i desobediència per haver permès que el Parlament debatés i votés la resolució sobre el referèndum unilateral, el secretari tercer de la mesa i líder d'EUiA, Joan Josep Nuet (Reus, 1964), li toca declarar com abans ho van fer Carme Forcadell, Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet. NacióDigital ha acompanyat Nuet en la seva jornada al tribunal, com ho va fer també amb Anna Simó el 8 de maig i amb Lluís Corominas el 12 de maig.
 

Joan Josep Nuet, al seu despatx del Parlament. Foto: Adrià Costa


5.00 h: Ben d'hora ben d'hora per repassar la "xuleta"

Normalment, es lleva a quarts de set, però avui toca matinada de campionat i el despertador sona a les cinc del matí. Es plantarà davant de la jutge, però això no li treu la gana: entrepà de pernil i un cafè amb llet. "Si les conviccions són fortes, només t'has de relaxar i dir la veritat", diu ras i curt. Revisa la premsa de dalt a baix i també Twitter. Admet que li resulten molts graciosos els memes que s'han fet els darrers dies per expressar-li suport. En un, fins i tot apareix la seva cara incrustada en una imatge de Messi arrencant-se la samarreta. És un culer empedreït. Revisa la "xuleta" del que vol dir a la seva declaració, que camufla hàbilment dins de la citació judicial. 

7.00 h: El bar Cuervo debat si es pot ser independentista i del Reial Madrid

Al bar Cuervo Nuet acostuma a veure els partits del Barça. És un d'aquells locals populars on serveixen el cafè amb llet en got de vidre. Debat intens el que tenen els treballadors quan encara no són ni les set del matí. "No, no es pot ser del Reial Madrid i independentista", li diu el cambrer a un client culer. Li recorda, a més, que Pep Guardiola va ser diumenge a l'acte de les entitats sobiranistes en suport del referèndum. "Jo no sóc independentista, però sí del Barça. Guardiola va defensar que poguéssim votar, no que estigués a favor de la independència", respon el client. Nuet està disposat a dir-li a la jutge que ell tampoc ho és d'independentista. A les set ja està preparat amb la seva motxilla negra per anar a l'estació de tren.
 

El líder d'EUiA va cada dia en tren a Barcelona. Foto: Adrià Costa


7.15 h: En tren fins a Arc de Triomf 

"La gent m'atura pel carrer per donar-me les gràcies i demanar que seguim endavant. Això abans no em passava", explica un cop s'ha enfilat al primer vagó del tren acompanyat del regidor de Montcada Òscar Gil. Reconeix que està tranquil i que potser és la seva dona i el seu fill, i més especialment la seva mare, de 92 anys, els que estan més neguitosos. Cada dia fa aquest mateix trajecte per anar al Parlament o bé a la seu d'EUiA, a la Barceloneta. Ara també ho compagina tot amb les reunions de la direcció de Catalunya en Comú. El viatge el fa dret fins a Arc de Triomf.

7.45 h: Unes vacances calculades per si ha de tornar urgentment

"He demanat a la gent que portin banderes republicanes espanyoles", admet. No dubta que hi haurà gent donant-li suport. No només dels "seus", sinó també del món independentista. De camí fins al Parc de la Ciutadella indica especialment el bar on, quan els plens acaben tard, fa de substitut del Cuervo per mirar el partit del Barça. Prefereix aturar-se que no pas perdre's el partit perquè està tornant cap a casa. Anirà de vacances a un poblet de Jaén i ho té perfectament calculat per estar la tercera setmana d'agost actiu per si cal anar al Parlament. També té ben estudiat el temps que trigarà en recórrer en cotxe els 720 quiilòmetres de trajecte en cas que hagi de tornar per emergència política.

7.53 h: No perdre el bon humor i no parlar més del compte

Just abans d'arribar al Parlament, Nuet es troba amb l'eurodiputat Ramon Tremosa, que porta ja la seva trolley per marxar just després. En el mateix punt coincideixen amb Anna Simó, que arriba en cotxe. Intercanvien bromes. "Els tribunals ens volen neguitejar, però no ens prendran el bon humor", diu el dirigent de Catalunya Sí que es Pot. A les portes del Parlament ja hi ha ciutadans que s'esperen per donar-li suport. Allà se saluda també amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. "Han passat de no conèixer-me gaire a respectar-me força", assegura. Ja al seu despatx, repassa les consignes del seu advocat. "T'ensenya a no parlar més del compte", afirma.
 

Joan Josep Nuet, amb l'eurodiputat Ramon Tremosa al Parc de la Ciutadella. Foto: Adrià Costa


8.15 h: Flanquejat per les diferents veus del sobiranisme

Després d'uns minuts al seu despatx del Parlament, recepció oficial de tota la comitiva de dirigents que li donen suport. Hi ha des dels seus companys de la mesa del Parlament fins al president Carles Puigdemont, diputats dels grups independentistes i també de Catalunya Sí que es Pot. Destacada presència també dels "comuns". Hi és l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Ada Colau li ha enviat un missatge de suport. Nuet comença a desfilar les escales d'honor del Parlament flanquejat per les diferents veus del sobiranisme. 

8.36 h: Macedònia d'estelades i banderes republicanes i comunistes

Era la imatge que Nuet esperava. Les estelades onegen barrejades amb les banderes republicanes i les comunistes. La comitiva desfila per la Ciutadella primer i pel carrer Lluís Companys després i es va engruixint. El reben els presidents de les entitats sobiranistes i centenars de persones més que se sumen a la mobilització. "La veritat és que quina tranquil·litat quan no et toca a tu!", exclama Lluís Corominas. Ell ja va tenir el seu tràngol el passat 12 de maig. "No esteu sols", crida la gent. "Nuet, Nuet", coregen els concentrats. Normalment exclamen noms de dirigents independentistes. Avui, però, és el del líder d'EUiA. 
 

Nuet, envoltat de dirigents independentistes i representants dels Foto: Adrià Costa


8.56 h: Puny alçat i set preguntes

Encaixa mans i abraçades. Les últimes: les de Domènech i Pisarello. S'allunya de la comitiva juntament amb els membres de la mesa però els Mossos els barren el pas. Aquest cop Nuet haurà de pujar sol les escales per "ordre expressa del president del TSJC". Forcadell, Simó, Corominas i Barrufet miren estranyats i obeeixen. S'acomiaden del secretari tercer i Nuet enfila sol cap amunt. El sol crema de valent. Arriba a dalt de tot i es gira. Aixeca el puny dret i el sacseja en senyal de força. Porta la "xuleta", però s'ho sap tot a la perfecció. Seran set preguntes del seu advocat. Ni una més ni una menys.
 

Joan Josep Nuet, just abans d'entrar al TSJC. Foto: Adrià Costa


9.27 h: Els "nervis" de la jutge

Pràcticament mitja hora. Surt tan tranquil com ha entrat. Això sí, ha passat calor. La formalitat de l'americana juga a la contra. Nuet és rebut, de nou, amb abraçades i comparteix una confidència amb els "comuns" i dirigents independentistes: "He vist la jutge nerviosa". El per què? Nuet s'ha emparat en la Constitució. En concret, en l'article 20, en els passatges 1 i 2, en els quals s'indica que s'ha de promoure la lliure expressió i difusió d'idees i que aquesta no pot ser censurada de forma prèvia. "Es deu haver sentit al·ludida", diu amb un mig somriure. Fins a tres vegades ha dit davant la jutge que ell no és independentista però sí demòcrata. Al final, la magistrada instructora María Eugenia Alegret li ha respost que aquest no era el debat. Estranya resposta tenint en compte que justament la Fiscalia havia exclòs de la querella Nuet al·legant que no era independentista.

9.30 h: El clam per la unitat

No desaprofita l'ocasió. Després de l'anunci de la data i de la pregunta del referèndum, és la primera vegada que "comuns" i membres de Junts pel Sí i de la CUP coincideixen en un acte de mobilització. Nuet s'apodera del micròfon i clama per la unitat. "La unitat ens fa forts. Si som un sol poble som invencibles", crida. I argumenta que, tot i que la gent allà concentrada pensa diferent, sí "llegeix la democràcia de la mateixa manera". Fa entrar els mobilitzats en ebullició. I no només pel sol de justícia que fa. Forcadell, els membres de la mesa i del Govern, els diputats sobiranistes i les entitats, recullen Nuet i l'acompanyen de tornada al Parlament.
 

Nuet reclama la "unitat" del sobiranisme just després de declarar al TSJC. Foto: Adrià Costa


10.06 h: El cava independentista del rebost de Nuet

Hora de fer un tallat amb els companys de la mesa del Parlament. Tots admeten que la situació els ha unit. Les defenses de tots s'han coordinat per afrontar el procediment judicial a l'uníson. "La veritat és que jo m'ho he passat pipa. Estar amb la gent és allò que més m'agrada", diu Carme Forcadell. Nuet revela que té un "cava independentista" a casa. Li va regalar una territorial de l'ANC. "La tinc a casa guardada per un dia especial. Potser l'obriré la nit de l'1 d'octubre", assegura rient. 

10.15 h: La "química democràtica" amb l'independentisme

"De tot això que estem vivint, la gent és el millor. M'he sentit molt acompanyat i hi havia molta diversitat. És realment quan te n'adones que tot això val la pena", explica des del seu despatx. I això que, admet, no són els seus cercles polítics habituals. "Estic creant química democràtica amb gent que fa uns anys seria impensable", afegeix. Se sent home pont? Somriu. S'ho pensa una mica i respon: "Veig compatibles aquests dos mons. Em sento molt connectat al procés però també a la Catalunya popular que té dubtes del procés. Per a mi, fer pont d'això és natural. Estic al mig i em plau estar-ho". Pel camí durant la mobilització ha recollit un regal: una cançó escrita per la coral Poble que Canta. Es tracta d'una versió de la nadala El dimoni escuat -aquella que diu "allà sota una penya n'és nat un Jesuset, nuet, nuet"- però adaptada a la desfilada de Joan Josep Nuet pel TSJC.
 

Lluís Corominas, Carme Forcadell i Anna Simó intercanvien impressions amb Nuet. Foto: Adrià Costa


11.00 h: "No sóc independentista, però sóc demòcrata"

La ja tradicional roda de premsa. Els cinc membres sobiranistes de la mesa del Parlament surten fent pinya. Nuet amplia els punts clau de la seva defensa. Demana al poder judicial que garanteixi el compliment del dret fonamental a la llibertat d'expressió. Desgrana els arguments que ha exposat davant de la jutge, com ara que la seva opinió política l'expressa en les votacions al ple del Parlament i no pas en les votacions de la mesa. Que el funcionament de la mesa s'ajusta al compliment del reglament i que allà la seva funció és tramitar les propostes al marge del seu contingut si s'ajusten formalment a la norma que regeix la cambra. Insisteix: "No sóc independentista, però sóc demòcrata".
 

Els membres sobiranistes de la mesa del Parlament, en roda de premsa. Foto: Adrià Costa


11.39 h: Una trucada a la mare perquè no s'amoïni

"La veritat és que he suat com un pollet". I és que, per molt que aparenti ser l'home impassible, la tensió barrejada amb la calor passen factura. Al despatx repassa missatges de Whatsapp, de Telegram i de Twitter. És molt actiu a les xarxes. Famosos són -entre els cercles polítics- els seus selfies quan es reuneix amb companys de partit arreu del territori o les seves retransmissions de les reunions del Pacte Nacional pel Referèndum. Missatge de felicitació de la seva germana Montserrat, dels cosins de Flix i de Reus. Ara pensa que trucarà la seva mare perquè no s'amoïni quan el vegi als mitjans de comunicació al migdia. "Pateix perquè no diferencia bé. Ella veu que als tribunals va gent que és condemnada per corrupció. Sap que el meu cas és diferent, però pateix", explica. Missatges d'amics, de companys de partit, de veïns i de desconeguts. Quan pugui, repassarà també els nous memes.

14.00 h: Convençut que hi tornaran 

Fa unes quantes hores de l'entrepà de pernil. Tantes com gairebé nou. Toca dinar al Parlament ja amb la despreocupació d'haver passat el tràngol del TSJC. Ara bé, està convençut que hi tornaran. Pel judici i per més motius. "Acumularan les causes", diu. Corominas també ho pensa. A l'horitzó està projectada una eventual votació del referèndum per part del ple, un fet que hauria de ser autoritzat per la mesa del Parlament. 
 

Joan Josep Nuet, al seu despatx del Parlament. Foto: Adrià Costa


17.00 h: Reunió amb els "comuns" i retorn al punt de partida

El dilluns ja és menys estrany. Nuet recupera l'agenda típica d'un inici de setmana. Al matí s'ha perdut la reunió del nucli de coordinació de Catalunya en Comú, però aquesta tarda no faltarà a la de la direcció. Toca afrontar setmanes difícils amb el referèndum unilateral que impulsa el Govern sobre la taula. Ell ha clamat a favor de la "unitat". Mantenir-la, diu, és una "responsabilitat compartida" dels "comuns" i dels independentistes a parts iguals. A la mobilització ja han dit que hi seran. Ara falta saber com. Preveu que la reunió s'allargui fins les nou i que seran quarts de deu quan arribi a casa. Dia llarg, de contrastos, de reivindicació, de tribunals i jutges, de sinergies sobiranistes, d'escalf de companys, amics, familiars i de desconeguts, de banderes republicanes fregant la cabellera de Carles Puigdemont i del propi Nuet signant una urna amb una estelada clavada. "Sí, som diversos". Com al bar Cuervo. 
 

Nuet, saludant alguns dels ciutadans mobilitzats. Foto: Adrià Costa

Arxivat a