El Govern, a les cancelleries: el referèndum és una «oportunitat» per a Espanya i per a Europa

L'executiu difon un memoràndum en què deixa clar que votar no pot ser considerat un "delicte" en cap cas | Recorda que la consulta vinculant sobre l'Estatut era pactada i que finalment no va servir de res

09 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:20h

Anunci de la data i la pregunta del referèndum. Foto: Govern


La conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha elaborat un memoràndum per explicar a les cancelleries els detalls de l'anunci de la data i la pregunta del referèndum de l'1 d'octubre. En aquest text, el departament que lidera Raül Romeva situa la consulta vinculant i la definició dels termes en què es desenvoluparà com una "oportunitat" per a l'Estat per tal que repensi la seva posició contra el procés. "Es tracta de deixar enrere el règim del 1978", destaca la Generalitat en aquest escrit.

"Catalunya vol ser un soci clau per a Espanya, si els seus ciutadans decideixen seguir sent una part d'ella o o bé opten per convertir-se en un estat independent. Però sigui quina sigui la relació, Espanya ha d'avançar en termes democràtics i en el seu estat de dret; és una qüestió inevitable per al seu futur. Aquest pas cap endavant, per tant, representa una triple oportunitat: per a Catalunya, per a Espanya i per a Europa", assegura el document, que repassa com el referèndum sobre l'Estatut -pactat- va quedar sense efectes.

"El Govern voldria dur a terme la votació després d'un acord entre els dos governs, però no hi ha tal desig per part de l'Estat. És per això que les institucions catalanes consideren l'únic camí és que Catalunya decideixi quin ha de ser el futur de les seves relacions amb espanya", explica l'executiu català en clau exterior. Segons la Generalitat, la celebració del referèndum té el seu encaix dins la Constitució, tot i que el govern espanyol ho nega.

La primera part del document es refereix explícitament a la pregunta fixada, que pregunta si els ciutadans volen que Catalunya sigui un "estat independent en forma de república". Una fórmula que ja apareixia en la declaració -suspesa- del 9-N i en la ponència ideològica fundacional del PDECat.