El PSC insta el PSOE a ser «part activa» en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya

Miquel Iceta vol que el congrés serveixi perquè els socialistes posin en marxa els mecanismes per a una reforma federal de la Constitució | Demana que el conclave no serveixi per "jutjar el passat" sinó per construir un projecte futur "sòlid"

09 de juny del 2017
Actualitzat a les 19:19h

Miquel Iceta, en una foto d'arxiu. Foto: Europa Press


El PSC escalfa motors de cara a un congrés del PSOE en el qual espera recuperar el protagonisme que havia perdut en els últims anys. Serà un conclave important: Pedro Sánchez, al qual els socialistes catalans li han donat suport incondicional, ha recuperat el timó del partit i es preveu que es reconegui el caràcter plurinacional de l'estat espanyol. A través d'aquesta escletxa que els socialistes obriran de la concepció d'Espanya, el PSC també espera que el PSOE sigui, a partir d'ara, "part activa" en la resolució del conflicte territorial amb Catalunya.

Així ho ha assegurat el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, durant la trobada amb els 77 delegats que participaran en el congrés del PSOE que arrencarà el 16 de juny. El seu objectiu és que, ara que Sánchez torna a ser secretari general, el partit posi en marxa tots els mecanismes que estan al seu abast per forçar una reforma federal de la Constitució. Iceta parteix del diagnòstic que el referèndum a Catalunya no es celebrarà i ha advertit que, de fet, "cap càrrec electe" hauria de participar ni tampoc aquells que defensen un referèndum acordat. Tot un dard als "comuns". 

El líder del PSC, per una banda, ha carregat contra el Govern per tenir un "rècord mundial de jornades històriques" en cinc anys que considera "perduts" i ha subratllat que no hi ha "solucions unilaterals" ni cap via de resolució situant-se al marge de la llei. Per contra, reconeix que a l'altra banda cal que algú mogui fitxa. "Hem de ser una alternativa sòlida i construir amb els socialistes de tota Espanya un marc que faci possible el diàleg, la negociació i el pacte", ha reclamat.

Si bé Iceta demana als delegats del PSC que s'arromanguin en aquest sentit perquè el PSOE sigui part activa en la resolució del conflicte, per aconseguir-ho serà clau que aquest o sigui un congrés d'enfrontament. El primer secretari també ha llançat un missatge en aquest sentit tot reclamant que el conclave sigui un espai d'unitat per contribuir a la construcció d'un projecte de futur i no per "jutjar el passat". Sobretot tenint en compte que el fet que Pedro Sánchez torni a ser secretari general per voluntat de la militància no deixa de ser una "crítica retrospectiva" a l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy.

Com a exemple a seguir per part del PSOE, Iceta ha assenyat el laborista Jeremy Corbyn, que, tot i no haver guanyat les eleccions al Regne Unit, ha aconseguit obtenir uns bons resultats quan tothom el donava per amortitzat.