El PDECat accelera per escollir tots els candidats municipals el juny del 2018

La formació nacionalista celebra una convenció municipalista a Lloret de Mar en què apel·la a "l'orgull" de cara a uns comicis "fonamentals" per al seu futur | Pascal adverteix els alcaldes i regidors que se'ls gira "molta feina" davant del repte del referèndum i les locals del maig del 2019 | Els caps de llista a les capitals de demarcació, una tria bàsica per mantenir els resultats obtinguts fa dos anys

Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, es dirigeix a més de dos-cents quadres del PDECat
Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, es dirigeix a més de dos-cents quadres del PDECat | PDECat
09 de juny del 2017
Actualitzat el 10 de juny a les 8:36h
Jaume Dulsat és alcalde de Lloret de Mar des del juny del 2015. Ara fa tot just dos anys que va prendre possessió del càrrec. És d'aquells quadres municipals dels quals agrada presumir la cúpula del PDECat: jove, provinent del món de l'empresa, independentista desacomplexat i amb un discurs de promoció econòmica que topa directament -per la defensa encesa del turisme- amb el d'Ada Colau a Barcelona. Aquest divendres Dulsat ha estat l'encarregat d'obrir la convenció municipalista del partit que se celebra a la seva ciutat, on cada any hi ha -s'ha encarregat de recordar-ho- 1,3 milions de turistes que s'hi acosten. Lloret va ser una de les conquestes de les passades eleccions municipals, en les quals CiU va sortir vencedora tot i perdre la capital. Ara, ja amb la vista posada en el 2019, la direcció del PDECat situa els comicis com a "fonamentals".

Per què? Fonamentalment, per "consolidar" el projecte. En aquests termes s'ha expressat la coordinadora general, Marta Pascal. La idea de la direcció és tenir escollits tots els caps de llista abans que acabi el mes de juny de l'any vinent. "És necessari que entengueu com d'importants són aquestes eleccions", ha determinat Pascal davant de 270 alcaldes i regidors en un hotel de Lloret. "Se'ns gira molta feina i ens hi hem de posar al capdavant", ha apuntat la dirigent nacionalista en referència a les eleccions municipals i també al referèndum que se celebrarà l'1 d'octubre. Pascal ha aprofitat per destacar que el mig mandat municipal és un bon moment per fer balanç i començar a preparar el proper mandat -en cas que s'estigui al poder- o bé enllestir els plans per assaltar ajuntaments que el 2015 es van escapar o bé van canviar de mans.
 

El president del Consell d'Acció Municipal del PDECat, Marc Solsona Foto: Julio Díaz / PDECat


El partit va constituir al febrer el consell d'acció municipal (CAM), que presideix l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. Aquella jornada, celebrada a Sant Cugat, ja va comptar amb la presència de Carles Puigdemont, de qui sempre es destaca el seu passat com a alcalde de Girona. Puigdemont es "refia" del compromís del món municipal del PDECat, que ha elaborat un manifest per fer costat a l'anunci de la data i la pregunta. Solsona, que també és diputat de Junts pel Sí, ha assenyalat que els alcaldes i regidors estan "preparats" per fer el que calgui. Una de les estratègies que sobrevolen el món independentista passa per una forta implicació del món local que obligui l'Estat a actuar -si és que finalment considera oportú fer-ho- contra centenars d'alcaldes.

Puigdemont ha apel·lat directament a la "mobilització" del món local per fer possible el referèndum i ha confiat en el "compromís insubornable" dels municipis per tal de fer possible la votació que ha anunciat aquest divendres des del Pati dels Tarongers al costat del vicepresident Oriol Junqueras. "Aquest procés està en bones mans", ha indicat el president, referint-se als alcaldes i regidors del PDECat. Pascal també ha apel·lat a "l'orgull" del nacionalistes ara que ja tot just un any del convuls congrés de refundació, que va fer emergir una direcció rejovenida.

"Mirar la gent als ulls"

Mentre això no passi, però, el PDECat vol seguir pentinant el territori per presentar projectes a cada municipi. "Hem de ser un partit que marqui la diferència", ha ressaltat Pascal, que també ha reclamat als regidors i alcaldes que "mirin la gent als ulls" i que els diguin "amb un somriure" que el referèndum es farà i que el país se'n sortirà. "Un partit que aposti pel benestar, que sàpiga on va", ha assenyalat Pascal, que no ha fet cap referència -ni tan sols implícita- a tota la polèmica generada per la investigació de Germà Gordó, ara ja diputat no adscrit i amb el carnet del partit estripat. Només Artur Mas, president de la formació, ha "respectat" la seva decisió de no deixar l'escó al Parlament i ha considerat "injusta" la situació de l'exconseller. Mas, que només ha parlat del cas en una entrevista al diari El Nacional, no ha acudit avui a Lloret.

Un dels reptes que ha de solucionar el PDECat en els propers mesos -i cada vegada és més indefugible- és el de trobar candidat a Barcelona. "Podríem arribar a considerar un miracle que les enquestes ens donin sis regidors sense una cara visible a la ciutat", destaca un dirigent nacionalista consultat. L'últim en saltar a l'arena ha estat Ferran Mascarell, delegat del Govern a Madrid, que fa unes setmanes -així ho confirmen diverses fonts consultades- es va posar en contacte amb agències de comunicació per tal d'explorar un pla de campanya. "Necessitem algú més jove", sostenen des de l'entorn de la direcció. Neus Munté, consellera de la Presidència, segueix apareixent com un valor a tenir en compte, mentre que Joaquim Forn vol presentar-s'hi.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la convenció del PDECat Foto: Julio Díaz / PDECat


En el cas de Girona, per exemple, no hi ha debat: Marta Madrenas, alcaldessa que va substituir Albert Ballesta -al seu torn efímer relleu de Puigdemont quan va ser cridat a la Generalitat- serà la cap de llista. A Tarragona, possiblement, apareixeran alternatives a Albert Abelló, que es va presentar amb resultats més aviat pobres davant Josep Fèlix Balleteros (PSC). Lleida és una de les places on el candidat és més clar: Antoni Postius, que també és diputat al Congrés, és un dels joves valors del partit i està aplicant una tàctica d'oposició agressiva contra Àngel Ros a La Paeria.

El partit ha engegat una estratègia metropolitana per recuperar posicions a l'entorn de Barcelona. Les últimes eleccions, a banda del mal resultat a la capital -un regidor per sota d'Ada Colau-, van constatar la pèrdua de rellevància a ajuntaments com Santa Coloma de Gramenet o Cornellà de Llobregat. L'advertència de Pascal -les eleccions són "fonamentals" per al "futur del projecte"- indiquen que el PDECat es juga el seu rol en la propera dècada en uns comicis ja marcats pel post-procés.