Barcelona: IBI

​L'IBI pujarà el 2018 a Barcelona per als pisos més cars i els hotels

Els valors cadastrals s'incrementaran un 19% de mitjana, i l'augment es repercutirà els pròxims deu anys en l'impost | L'import a pagar no creixerà l'any que ve per al 96,4% de les llars, però en els següents exercicis dependrà de la negociació política

per Jordi Bes Lozano, Barcelona | 8 de juny de 2017 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Bloc de pisos del barri de l'Eixample, a Barcelona Foto: Jordi Jon Pardo


La revisió dels valors cadastrals de Barcelona tindrà, d'entrada, uns efectes limitats sobre l'Impost de Béns Immobles (IBI). L'increment global del valor dels immobles serà del 19%, cosa que s'haurà de repercutir en l'impost durant els pròxims 10 anys. D'entrada, el 2018 només ho podran notar en el rebut el 3,6% de pisos més cars, que són uns 24.000, mentre que la resta de llars –96,4%- veuran com no s'incrementa. També augmentarà en els hotels i en els edificis d'espectacles –teatres i cinema-, si bé en aquest últim grup hi ha bonificacions.


L'Estat és qui ha realitzat la revisió dels valors cadastrals a instàncies de l'Ajuntament, per actualitzar els valors vigents des del 2002. Malgrat l'increment global del 19%, s'ha determinat que el 47% dels immobles estaven sobrevalorats, cosa que varia en funció de l'ús: es disminueix el valor per al 24% dels pisos, però el percentatge és molt més elevat en el nombre d'indústries on baixa (91%), aparcaments (89%), comerços (69%) i oficines (64%).

Segons l'alcalde accidental i primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, la revisió "no era amb objectiu recaptatori", sinó per "equilibrar" el que paga cada ciutadà en funció d'uns valors cadastrals més ajustats a la realitat. Teòricament la revisió s'ha de fer cada deu anys, de manera que arriba amb retard. D'entrada, la revisió significarà una baixada d'uns 30 milions d'euros en la recaptació de l'IBI, sobre un total d'uns 650 milions, però es compensaran amb l'increment previst de la recaptació de les plusvàlues, ha remarcat Pisarello.


La ciutat cursa cada any 1.111.633 rebuts de l'IBI, dels quals més de la meitat –uns 675.000- tenen un ús residencial. Aquí s'inclouen els pisos turístics. Pel que fa als habitatges més cars –són els que tenen un valor cadastral de més de 300.000 euros, i més de 600.000 de valor de mercat- l'impost ja s'havia incrementat en els darrers anys per a més de la meitat. Dels 24.000 rebuts, uns 11.000 són els que l'any que ve també veuran com se'ls apuja. En tot cas, l'increment estarà limitat a un màxim del 6%, que és el topall anual establert pel consistori.

En els teatres i cinemes, l'impost augmentarà una mitjana de 197,49 euros (2,1%), i el rebut se situarà en els 9,623 euros. L'any que ve es pagarà en 171 espais, però l'import es veurà modulat per les bonificacions. Per als hotels, que sumaran 1.490 rebuts, es preveu un increment del 2,2% l'any que ve, el que suposa pagar uns 480 euros més. El rebut mitjà ascendirà als 22.799 euros, i és el més car de tots els immobles.


Més car a Tres Torres i més barat a Vallvidrera

L'IBI més barat és el de l'aparcament, a 102 euros l'any que ve de mitjana (12,9% menys), i el de l'habitatge, a 569 euros (0,3% més). En l'àmbit residencial, el preu de l'IBI no tindrà un comportament igual l'any que ve a tots els barris: on més s'encarirà serà a les Tres Torres, on es pagarà 42 euros més de mitjana, però també es produiran notables reduccions. La més important serà a Vallvidrera, de 109,23 euros; i li seguiran Baró de Viver (108,32 euros) i Vallbona (95,96 euros).
 

Mitjana de la pujada de l'IBI el 2018 a Barcelona per barris. Font: Ajuntament de Barcelona


Per a la resta d'usos dels immobles, es registraran baixades. La més important serà la del rebut per a la indústria, que es reduirà un 47,3%, cosa que significa una mitjana de 2.122,41 euros menys. La segona gran baixada serà per als solars, del 30%, mentre que el comerç i els espais esportius es reduirà poc més del 10%. També baixarà per a les oficines (7,8%), ensenyament (4,4%), sanitat (3,3%), administració (6,8%) i l'ús religiós (8,2%). L'església només paga uns 57 rebuts, ja que, segons legislació estatal, els centres de culte estan exempts.

Repercussió "progressiva" en el rebut

Falta per veure com es repercutirà el nou valor dels immobles en el rebut en els pròxims deu anys. Pisarello ha defensat que, per als increments, "l'ideal" és que es facin "de manera progressiva" fins al 2027, cosa que estarà subjecta a la negociació política amb els grups municipals. A més, l'Ajuntament té marge per contenir les pujades a través dels topalls –el percentatge d'increment màxim anual- i amb la revisió del tipus que s'aplica, i que ara és del 0,75%: el rebut de l'IBI s'obté de multiplicar el valor cadastral per aquest percentatge.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació