La Model ja és història: els últims 12 interns abandonen la presó

El conseller de Justícia, Carles Mundó, assegura que la presó "ha estat el reflex de la història del país" | Els Mossos d'Esquadra formalitzen l'aixecament de la vigilància perimetral del centre després de traslladar els darrers presos

L'autobús dels Mossos d'Esquadra amb els darrers 12 interns abandona la presó Model
L'autobús dels Mossos d'Esquadra amb els darrers 12 interns abandona la presó Model | Adrià Costa
08 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:32h
La Model ja és història. Després de 113 anys d'activitat, la presó situada al bell mig de l’Eixample de Barcelona ha tancat definitivament les seves portes. Poc després de dos quarts de 12 del matí, els últims 12 interns que encara estaven al centre l’han abandonat a bord d’un autobús dels Mossos d’Esquadra. L’últim cop de la porta metàl·lica exterior ha posat el punt final a més d’un segle de vida. Enrere hi queden més de 100 treballadors que ara seran reubicats a altres presons, 600 cel·les buides i 2.000 interns traslladats.

La d’aquest dijous al matí ha estat una cerimònia marcada pels rituals institucionals i el contrast d’emocions. Encara no un quart d’hora després que els darrers 12 presos haguessin abandonat la presó, el director general de Serveis Penitenciaris, Armand Calderó, i el dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, han signat l’aixecament de la vigilància perimetral de la presó. Els agents de policia han abandonat l’exterior del centre, ara convertit en un vestigi de la memòria social i política del país.

"Un segle després de la seva inauguració, la presó Model no té cap pres, ha quedat buida", s’ha felicitat el conseller de Justícia, Carles Mundó, en una roda de premsa des de la galeria número 1 del centre. El titular del Departament de Justícia ha traslladat el seu agraïment als funcionaris que fins ara han treballat a la presó i ha assegurat que el tancament de la Model "permetrà reforçar la plantilla de la resta de centres i millorar el conjunt del sistema penitenciari".

Els més de 100 treballadors que, fins ara, s’encarregaven de la vigilància de la presó barcelonina seran reubicats a les altres nou que hi ha repartides per Catalunya. Una opció, però, que no els convenç a tots. Alguns funcionaris no han pogut evitar trencar a plorar quan els darrers presos han abandonat el centre. "Porto 27 anys treballant aquí. Això era casa meva i ja res no serà igual", explicava una de les treballadores entre llàgrimes. D’altres s’ho prenien amb certa resignació i reconeixien que "aquest era un edifici d’un altre temps".

Els sindicats acusen el Govern de "mentir"

El Departament de Justícia s'ha compromès a reubicar el centenar de funcionaris que fins ara treballaven a la Model, però els sindicats denuncien que pel camí hi quedaran un grapat de treballadors. Segons UGT, 54 interins ja han estat acomiadats i 36 ho seran properament perquè no se'ls renovarà el contracte un cop els expiri a finals d'estiu. El sindicat acusa el conseller de "mentir" als treballadors i als ciutadans.

Per UGT, el tancament de la Model s'ha dut a terme "a corre-cuita i amb precipitació". A més, també dubta que Justícia acabi construïnt el centre de preventius previst a la Zona Franca de Barcelona i creu que, si finalment no està a punt abans de 2025, "no es produïrà el promès retorn a Barcelona de centenars de treballadors de la Model que han estat obligats a dispersar-se a la resta de Catalunya".

Els sindicats creuen que el Govern ha actuat a "corre-cuita i amb precipitació" i l'acusen d'haver materialitzat el tancament "sense tenir en compte que comportarà danys al sistema penitenciari català". "La clausura precipitada de la Model comportarà situacions d'alt risc per a la seguretat en els altres centres", alerta UGT, que també denuncia la "creixent massificació" de les presons de Catalunya.

El futur de la presó

Ja sense presos, la voluntat del Govern és que la Model es converteixi en un "espai de memòria". Per això, a partir del 6 de juliol, es podrà visitar en grups de 15 persones. S’hi instal·larà l’exposició 113 anys, 13 històries, que repassarà la història de la presó. "És, en definitiva, el recorregut pel segle XX del nostre país, de la Setmana Tràgica de 1909 a El Vaquilla", ha assenyalat Mundó.

La mostra es tancarà al mes de novembre. Llavors, presos de l’empresa d’inserció del Departament de Justícia s’encarregaran de començar el procés de desmantellament del centre per poder entregar les claus de la Model a l’Ajuntament de Barcelona al mes de desembre. Serà el consistori barceloní qui decidirà llavors a què destina els 25.000 metres quadrats del solar que ocupa la presó.

Precisament, l'equip de govern de la capital catalana s'ha mostrat molest perquè no ha estat convidat a la clausura de la Model. "Ens hauria agradat estar presents en aquest acte de tancament", ha confessat Montserrat Ballarín, la consellera del Districte de l'Eixample. També ha afegit que a l'Ajuntament li hauria agradat participar del buidatge del centre. L'alcalde accidental i primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que el tancament és fruit d'"un acord històric", i ha remarcat que pròximament s'hi començaran a veure usos ciutadans, informa Jordi Bes.
 

El conseller Carles Mundó, eufòric, a la primera galeria de la Model. Foto: Adrià Costa

Arxivat a