Corrupció: anàlisi

Per què no castiguem els corruptes a les urnes?

L'última enquesta del CIS revela que un 54% dels espanyols perceben la corrupció com un dels principals problemes de l’Estat sense que el PP hagi patit un descens pronunciat de suport electoral

La multiplicitat de factors que influeixen en el vot fa que la relació entre pràctiques corruptes i càstig a les urnes sigui difusa

| 07/06/2017 a les 20:46h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Política, corrupció, PP, suport electoral, càtig electoral, urnes, CIS
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Tramabús assenyalava els casos de corrupció. Foto: Europa Press


El CIS va publicar aquest dimarts el baròmetre corresponent al mes de maig. L’enquesta, que cada mes aborda una temàtica específica diferent, en aquesta ocasió tractava amb detall qüestions sobre la vida en parella, la felicitat, la voluntat de tenir fills o les tasques de la llar. També incloa preguntes sobre la preferència territorial dels enquestats i sobre la seva identitat regional-estatal.

Ara bé, la principal novetat en els resultats de l’enquesta és el sobtat increment en la percepció de la corrupció com a un dels principals problemes que afronta Espanya. Així, el 54% dels espanyols perceben la corrupció com un dels principals problemes de l’Estat (el 27% com el principal), fins a 12 punts per sobre del valor registrat en la darrera enquesta del mes d'abril. Sens dubte, els casos de corrupció a Madrid, que van portar Esperanza Aguirre a dimitir del seu càrrec, i la polèmica generada a l’entorn de l’ara ja ex-fiscal Anticorrupció Manuel Moix poden haver tingut una important incidència en aquest sobtat creixement de la percepció de la corrupció.
 
PERCEPCIÓ DE LA CORRUPCIÓ COM A PROBLEMA
(
veure gràfic interactiu)
 
 

Percepció de la corrupció com a problema. Gràfic: Marc Guinjoan/El pati descobert


L’interès principal de l’enquesta, però, el trobem quan desgranem les dades en base al record de vot de l’enquestat. Podria haver-hi la percepció que entre els votants del PP la preeminència de la percepció de corrupció com un dels principals problemes de l’Estat seria molt menor. Les dades, però, no ens diuen això. De fet, el 52,7% dels votants del PP assenyalen la corrupció com un dels tres principals problemes de l’Estat, un percentatge estadísticament equivalent al 54,3% del conjunt de la població i del 54,8% del dels votants del PSOE. Per sobre, hi trobem els votants de Podem (61,5%), Ciutadans (58,2%), ERC (61,8%) i el PDECat (abans CDC, 64,5%). Si ens fixem tan sols en la primera problemàtica que mencionen els ciutadans, el 22,3% dels votants del PP consideren que és la corrupció, per un 25,1% del PSOE. En el cas dels votants de la resta de partits, els seus valors oscil·len entre el 30 i el 40%.

Un fenomen que va més enllà d'Espanya

Tot i que l’enquesta del CIS no pregunta sobre la intenció de vot en unes futures eleccions espanyoles, el cert és que els casos de corrupció fa temps que sembla que ja no afecten un PP que manté considerablement inalterades les seves perspectives electorals. Aquesta situació ens porta a una pregunta llargament analitzada per la ciència política. Per què els ciutadans no castiguen els  partits i els polítics corruptes a les urnes? El fenomen no està de cap de les maneres restringit a Espanya, sinó que s’observa en un bon nombre de democràcies actuals.

Des de la ciència política s’han presentat diversos arguments (no excloents entre ells) del perquè d’aquest no-càstig. El primer d’ells està relacionat amb el partidisme: els ciutadans tendeixen a donar poca credibilitat a les informacions sobre corrupció que afecten el seu partit favorit i, en canvi, acostumen a donar per bons els arguments del mateix desmentint els casos de corrupció.

Un segon element –lligat amb l’anterior– pel qual no es castiga la corrupció és perquè no se li atorga credibilitat. En efecte, els ciutadans habitualment accedeixen a la informació a través de mitjans de comunicació que els són propers ideològicament i que, en conseqüència, poden menystenir els casos de corrupció que afectin a partits polítics propers, mentre que amplifiquen el dels altres. Dit en altres paraules: la gent busca consistència psicològica entre les seves expectatives personals i la realitat i, per tant, seleccionarà la informació que millor satisfaci aquest criteri (això és el que en psicologia s’anomena la reducció de la dissonància cognitiva).

Tercer, la ciutadania tendeix a castigar la corrupció quan aquesta redueix el benestar de la població, però en canvi l’exhonera quan la mateixa li reporta beneficis. De fet, en un estudi realitzat amb dades de les eleccions municipals del 2011 a Espanya, Fernández-Vázquez, Barberá i Rivero mostren com els escàndols de corrupció relacionats amb el boom immobiliari que van generar beneficis per a importants segments de la població van ser totalment exhonerats pels electors, en comparació amb aquells que no van reportar beneficis i que sí que van ser castigats a les urnes.

El quart factor està relacionat amb l’oferta electoral, és a dir, amb la presència de partits polítics no corruptes que facin competència als que sí que ho són. Es podria argumentar que la manca de partits polítics competint podria forçar els electors a triar entre la menys corrupta de les dues formacions que es presenten. La pèrdua de vots del PP en els darrers anys (i el creixement de Ciutadans) podria donar parcialment suport a aquesta hipòtesi, tot i que nombrosos articles han relacionat el bipartidisme amb un control més efectiu de la corrupció (per exemple, aquí).

Finalment, el darrer dels arguments està relacionat amb el cinisme polític i la percepció -tòpica- que tots els dirigents polítics són iguals de corruptes. En aquest sentit, l’exhoneració de la corrupció vindria lligada amb l’autoconvenciment que, si bé tots els polítics són etiquetats com a corruptes, inclosos els del partit que vota l'elector, els altres encara ho són més.

Malgrat que el CIS ens mostra que augmenta la percepció de la corrupció com un dels principals problemes de l’Estat, no podem esperar que aquest fet es traslladi directament en un càstig als corruptes. Els mecanismes que expliquen el vot són diversos i es veuen influïts per una multiplicitat de factors ideològics, socials i econòmics que fan de la relació entre les pràctiques corruptes i la reprovació electoral quelcom més distant i difús del que podríem i voldríem esperar.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Psse!
Anònim, 08/06/2017 a les 01:06
+21
-3
Millor els de sempre (boig conegut) amb els barruts ben vigilats, perseguits i expulsats,
que no pas els "nous" (savi per conèixer) que practiquen la política més repulsiva:
1) Servir-se dels drames socials per donar-se la gran vida PIJA.
2) Omplir els seus discursos inquisitoris de malícia i de vibracions negatives per auto atribuir-se el paper d'equilibradors de masses socials,
3) I que quan han "tocat" responsabilitat han donat la talla d'extrema incompetència, de no tenir ni la més remota idea de solucionar problemes i sense escrúpols d'atropellar qui sigui amb tics totalitaris, posant l'ambició de poder personal i els interessos de partit per damunt de l'nterès del país.

Així de gris i lamentable. No coneixem cap "Macron" capaç de "moure" l'electorat.
Seria millor fer una diferenciació
Berlín, 08/06/2017 a les 08:31
+47
-25
Els espanyols no castiguen la corrupció pero els catalans si la castiguem, només cal veure on està el PP habent cambiat molt poc i on està el PDECat havent cambiat molt.
Diferenciació
Marc Guinjoan, 08/06/2017 a les 09:54
+22
-21
Hola Berlín, és cert que a Catalunya sembla ser que la corrupció podria ser altament castigada en un futur, com ens mostra la intenció de vot del PDECat.
En tot cas l'article sobretot tenia interès en centrar-se en el fenomen (si podem anomenar-lo) global de per què molt sovint la corrupció no es castiga, sense endinsar-nos en especificitats (que n'hi ha moltes).
Gràcies de totes maneres.
Respuesta a Berlin
Mosquito, 08/06/2017 a les 09:57
+19
-35
Dices: podemos ver donde esta el pdecat.
Si podemos verlo a la presidencia de la genetalitat, a la alcadia de Girona, a la presidencia de las diputaciones de Barcelona, Girona, Lleida y Tarragona.
En Catalunya es el pdecat que manda.
Informate.
Vols dir que no es trafiquen els resultats electorals i referendums?
Anònim, 08/06/2017 a les 10:56
+25
-2
Va home va...


Si a Espanya fins i tot són capaces de falsificar resultats i presentar-los davant la Unió Europea...
On no castiguen a les urnes?
Anònim, 08/06/2017 a les 12:33
+33
-3
Per què no castiguen els corruptes a les urnes? Els successors de CDC han estat castigats a les urnes, malgrat no haver-hi encara condemnes en ferm.

El PP a Catalunya és un partit minoritari, a nivell municipal sols té una batllia i una altra temporalment, Pontons i el Godall respectivament, tot i les llistes municipals "fantasmes" cada 4 anys. El PP, en principi, a Catalunya no es "corrupte", ja que es nodreix per a fer campanyes electorals bàsicament des de Madrid, a més té una dinàmica pròpia d'un partit sucursalista i quan puja a Espanya, també puja al nostre país. A banda del "sobredimensionament" d'aquest partit neofranquista fundat per 7 exministres de Franco, per exemple amb la presència de Millo amb un càrrec que no l'ha votat ningú.

Per tot plegat el títol de l'article hauria d'ésser: Per què no castiguen [a Espanya] els corruptes a les urnes?
@ Mosquito
Berlin, 08/06/2017 a les 12:37
+33
-19
No hay más ciego que el que no quiere ver. Confonds Junts pel Sí (que es un grup de partits i de persones independents) amb el PDECat. El que passa que l' unionisme es dedica a identificar l' independentisme amb la corrupció de CiU i amb la família Pujol a falta de millors arguments.
Però si la corrupció dels dos partits que han manat, manen i manaran a Espanya pels segles dels segles perquè els espanyols els continuaran votant encara que siguin els mes corruptes de tot l' estat no es pot identificar amb el govern de la indissoluble , menys es pot identificar el govern de Catalunya amb la corrupciò de CiU, partit que no te la Generalitat i que baixa encara mes en intenciò de vot, al contrari del PP i PSOE a Espanya. Es la pura i crua realitat, perquè la neguis no deixarà d' existir.
Molt soroll i poca informació
Anònim, 08/06/2017 a les 16:09
+16
-1
Aquest és el motiu principal. Hi ha molt soroll als mitjans sobre el tema però ningú informa amb serietat per que la gent es faci una idea real del molt o poc que han robat uns i altres. Al final és més fàcil dir o pensar que tots els partits son iguals.
Algú pot dir quants encausats per corrupció hi ha al PP, al PSOE, a CDC, a ERC....?. I quants diners han robat cada un d'ells?.
Dons la majoria de la gent no ho sabem.
Encara hi ha gent que vol votar i fer referèndums?
Anònim, 08/06/2017 a les 17:17
+9
-35
De veritat que hi ha gent que pensa que es guanyarà un referèndum encara que hi hagi majoria de gent que vol la independència?

Què us penseu, que l'Estat espanyol, o francès, o quin sigui es mamarà el dit?

I què si ho guanyem?
Al Veneto es va fer un referèndum. 89% dels participants van dir que sí a la independència.

Heu vist cap Estat independent de Venècia, ja?


Us penseu que el Parlament de Catalunya no té suficients diputats com per declarar la independència?


Estem orsais total.
S'ha publicat que Colau ha perdut de l'ordre de milions d'€ per "tractes" amb Mediapro
Anònim, 08/06/2017 a les 18:13
+14
-0
Si això no és corrupció, Qué és?
Corrupció corruptes.
Anònim, 30/06/2017 a les 17:59
+6
-0
Doncs perquè el 65% dels electors som el reflex dels partits corruptes. La majoria som corruptes i corruptible. La església catòlica permet redimir el pecat amb la confessió avui..... i demà tornar.hi.
La resta, el 15% que mai vota, i queda el 20% que vota en consciència política i ètica moral personal i colectiva i es el reflexes perfecte de la societat corrupta.
Això és aplicable a Catalunya i molt....molt més a Espanya.
Les meves raons
Anònim, 01/07/2017 a les 01:23
+4
-0
Jo crec que hi han diversos factors.
1.- Fins ara, el bipartidisme a Espanya, o guanya la dreta, o guanya l' esquerra.
2.- Les polítiques dutes a terme per ambdós partits han estat les mateixes o quasi bé les mateixes.
3.- El votant de dreta i ultradreta vota al PP.
4.- El votant d' esquerres emprenyat per les polítiques de dretes del PSOE al govern, llavors deia de votar socialista.
5.- Entre partits espanyolistes el més espanyolista es el PP.
6.- Les lleis educatives que, son inestables i dolentes pel futur de la gent, però que adoctrinen molt bé en el espanyolisme, per lo tant et duen cap el partit més espanyolista.
7.- Possible causa, poc probable, els espanyols son rics, el espanyol ric , més aviat votarà dreta.
8.- El vot clientelar, que viu del que li aporti el partit al govern.
9.- El vot de la por.
10.- "El pucherazo" que es deia el segle passat. No hi ha corrupció política a tutti pleni, per què no pot adulterar-se el vot?
11.- El franquisme va fer molt de mal i encara sobreviu el franquisme sociològic, es com una condemna. Suposo com Alemanya i el nazisme, es com una malaltia.
Segur que poden haver-hi més raons que poden explicar l' èxit del PP. Son tant bona gent pels seus... espanyolets.
Sort que ens tenen a nosaltres catalanets, que els transformarem el seu país en un país modern, clar que ens tocarà pagar el beure, sino marxem ràpid.
tramp-es
Roc S.M., 04/07/2017 a les 13:10
+5
-0
El mon està repartit. ja es poden fer eleccions i referendums que el pre-guanyador guanyarà.
El cas de Catalunya ès anomal perque trenca el sistema, guanye o perda Catalunya sempre guanya perque Espanya se desfà. EL REFERENDUM-PLEBISCIT S'HA DE FER SI O SÍ
Cal dir-ho...
Anònim, 20/07/2017 a les 20:17
+2
-0
El PP al Principat de Catalunya ha estat i és un partit minoritari. Ara mateix al Parlament té, si no recordo malament 11 diputats i ocupa el penúltim lloc. Per exemple el partit de Rivera té més del doble de diputats que el PP.

El que passa que donat que Catalunya està sota sobirania espanyola, quan el PP (també es pot aplicar al PSOE) governa a Madrid, al nostre país el PP es fa molt més "visible" i es sobredimensiona als mitjans de comunicació, com el cas del delegat de Madrid, ara en Millo que cap català l'ha escollit, o el president del PP Garcia Albiol que fa de portaveu, repetidor i amplificador (a vegades s'avança i tot) dels missatges de Madrid adreçats als catalans.

Així a Catalunya el PP no se'l pot "castigar" gaire més per dues raons, de sempre no ha obtingut gaires vots, i doncs no en pot perdre tants com altres partits i per una altra part a Catalunya no ha estat partit de govern, per la qual cosa ha pogut generar poca corrupció (en pocs municipis on ha governat) comparat amb el esperpèntic cas del País Valencià, per exemple.

El partit més "castigat" ha estat CDC, malgrat que encara no té sentències fermes, però el joc brut ha fet mal. Un tema a part és el cas Pujol que encara cueja i ara resulta que els diners "trobats" a Andorra no eren tants com alguns ens volien fer creure.

En canvi el PSC i UDC si que han tingut casos de corrupció jutjada i sentenciada, despistats i desmemoriats, recordeu els casos Pallarols i Filesa, i Sala, amb penes de presó incloses.
simplement
Anònim, 20/07/2017 a les 22:10
+3
-0
vivim en una societat que ens té controlats en tot. Fins i tot a la dissidència. Realment l'home fa molt de temps que no és lliure. Som un ramat.
A Molt soroll i poca imformació
sbastià, 16/10/2017 a les 18:06
+0
-0
Sense ganes d'incordiar, La llista de corruptes amb comptes a Suïssa, ja fa molt de temps que és a la llum, es diu llista Falciani i hi consten noms molt curiosos, i tornant al fil principal del tema del vot de càstig, no ho entendrem mai si no s'associa a la diferència de pensament ibèric, segons les procedencies o dels valors tramesos de generacions a generacions. Bàsicament és enveja, odi, mal veinatge, costums vicioses consentides, ... tan real com la vida mateix. Internet et donarà mil i una explicacions. (Un consell, no et perdis tampoc, las amantes del rei..., o la manera com ha forjat la seva fortuna)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Mariano Rajoy en l'acte de campanya a Salou | PP
01/01/1970
El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 18:45 David Fernàndez carrega contra el "minotaure" de Ciutadans, a qui descriu com el "cavall de Troia" d'aquestes eleccions i el "partit de la Fiscalia, de la policia, de la patronal i de l'Ibex-35". "I en això hem d'insistir molt en aquests dies", ha clamat des de Girona.
 18:34 
 18:13 La número 1 de la CUP per Lleida, Mireia Boya, assegura des de Girona que la República catalana "serà ecologista o no serà" i carrega contra els "comuns": "Aquests ecologistes progres, moderns, que han legitimat les polítiques neoliberals".
 18:12 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 «12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions», Pep Martí repassa, en blanc i negre, la campanya electoral de 1936. 
 18:05 L'exdiputat de la CUP Benet Salellas enceta el míting central de Girona amb el mite del Minotaure, tot assegurant que l'independentisme "ha decidit plantar cara al monstre" des de la unilateralitat "feta des de baix". 
 17:49 LA CARAVANA L'"star system" socialista. Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D; contracrònica de Jordi Bes.
 17:44 La doble concentració antifeixista i espanyolista del Pont no genera incidents greus. Els manifestants unionistes han escridassat i intentat boicotejar la lectura dels manifestos per part dels simpatitzants del CDR. Tots dos grups, separats per un cordó policial.
 17:20 ENTREVISTA Yolanda López (CeC): «Les eleccions del 21-D serviran per desemmascarar Cs». La candidata dels "comuns" per Tarragona afirma que és hora d'un canvi en el Govern i que els ciutadans es mereixen passar pàgina. Destaca que un Govern enfrontat com que hi ha hagut durant l'última legislatura al Parlament ha debilitat la força del govern català.
 16:30 LA LUPA DEL SECTOR PÚBLIC «Recuperar l'autogovern, bastir polítiques a llarg termini», anàlisi de Josep M. Vilalta.
 16:29 LA CARAVANA El PP ja tem una mala passada de la fórmula d'Hondt. Mariano Rajoy alerta que el sistema electoral és "capritxós" i que pot beneficiar l'independentisme; ho explica Isaac Meler.
 16:21 La pugna per la victòria omple els mítings de JxCat, ERC i Cs. Les dues principals candidatures independentistes voregen el miler d'assistents en cada míting, un topall que Arrimadas ha superat també en algunes ocasions. Ho explica Roger Tugas. 
 15:50 LA CARAVANA EH Bildu i el turisme polític basc, a les campanyes de la CUP i ERC. El diputat basc Mikel Otero considera "important" que Euskal Herria "entri en el terreny de joc" del procés de construcció de la República catalana; la contracrònica d'Aida Morales
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
 12:55 
 12:55 
 12:54 
 12:54 Albert Rivera demana a tots els unionites que concentrin el vot en Cs "per evitar que passi com al Regne Unit amb el Brexit".
 12:53 Gabriel Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els expert".
Entrades anteriors »
Miquel Iceta a l'arribada al míting central del PSC al 21-D | PSOE
Jordi Bes
01/01/1970
Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes