Guardiola llegirà el manifest de la mobilització de diumenge a favor del referèndum

Les entitats sobiranistes criden a fer "vinculant" la votació amb una participació "massiva" i avisen l'Estat que només el podrà impedir si aplica "mecanismes impropis d'un estat democràtic" | L'ANC, Òmnium i l'AMI celebren que hi ha un "mínim comú denominador" de tots els sobiranistes: la crida a la participació

Neus Lloveras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
Neus Lloveras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | ACN
07 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:53h
Les entitats sobiranistes escalfen motors per encarar el darrer tram del procés de celebració del referèndum en el qual serà determinant la mobilització permanent. El pròxim diumenge, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència han preparat el que serà el primer acte reivindicatiu del referèndum amb la data i la pregunta sobre la taula a Montjuïc. El seu objectiu és expressar el suport a la via unilateral que enceta el Govern. Una de les principals novetats és qui serà l'encarregat de posar veu al manifest unitari que es llegirà: l'exentrenador del Barça Pep Guardiola.

"No ha estat difícil convèncer-lo, ens ho va confirmar en poques hores. Ell representa un símbol de moltes coses", ha assegurat el president de l'ANC, Jordi Sànchez. De fet, no és la primera vegada que Guardiola es significa. Ja va donar suport públicament al procés participatiu del 9-N i va tancar la llista de Junts pel Sí a Barcelona de les eleccions del 27-S del 2015.

"Rajoy, no tregui les urnes!"

Cuixart ha posat èmfasi en el fet que és el govern espanyol i no Catalunya qui emprèn la via unilateral perquè ha dit "no a tot" i s'ha negat a dialogar sobre la possibilitat d'acordar el referèndum. Totes les entitats sobiranistes han volgut deixar clar que res aturarà que es posin les urnes. Si més no, "cívicament". El president de l'ANC ha assegurat que només per la força es podria impedir: "Si l'Estat vol impedir el referèndum haurà d'aplicar mecanismes impropis d'un estat democràtic". Si bé l'any 2014 l'aleshores presidenta de l'ANC Carme Forcadell va entonar el seu ja famós "President, posi les urnes", Sànchez s'ha volgut adreçar en aquests moments al president del govern espanyol: "Rajoy, no tregui les urnes!".

A dos dies de l'anunci de la data i la pregunta, Sànchez ha negat que hi hagi un debat sobre si és millor preguntar per la creació d'un Estat o d'una República. "Tot suposa un estat independent", ha afirmat. En tot cas, ha reclamat que la pregunta sigui "clara i binària" i que el seu resultat sigui "vinculant".

La crida a la participació com a "mínim comú denominador"

En un moment en què hi ha una part del sobiranisme representada bàsicament pels "comuns" que posen en dubte que el referèndum que organitzarà el Govern sigui efectiu i tingui garanties, les entitats avisen que serà la "participació massiva" de la ciutadania a la votació el que farà que sigui "vinculant". El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha volgut posar l'accent en el "mínim comú denominador" que, al seu parer, uneix tot el sobiranisme malgrat tenir diferents matisos: la crida a la participació. De fet, Sànchez ha assegurat que a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum que es va celebrar aquest dimarts ningú va explicitar que "no era el moment de no exercir el dret a decidir".

Catalunya en Comú ja va anunciar la setmana passada que també incentivaria a la participació malgrat no sentir-se interpel·lat pel full de ruta del Govern. "Qui participi a la votació és perquè la considera vinculant", ha sentenciat Cuixart, que ha advertit que no s'està preparant "un nou 9-N" perquè això "no tindria sentit". El president d'Òmnium també ha celebrat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, encara que consideri que el referèndum serà una mobilització, faci una crida a la participació.

El compromís del municipalisme

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha reivindicat el compromís dels 700 municipis que formen part de l'entitat amb la celebració del referèndum un cop s'ha constatat el "no rotund" del govern espanyol a acordar-lo.