La reforma del reglament per a la desconnexió exprés, només pendent de l'aval del ple

Els independentistes donen l'aval a poder tramitar per lectura única la llei de transitorietat | El dictamen no incorpora l'esmena que ha de suspendre els diputats investigats per corrupció, una mesura que serà votada pel ple

06 de juny del 2017
Actualitzat a les 23:11h

La comissió del reglament del Parlament, reunida aquest dimarts Foto: Parlament


La reforma del reglament del Parlament a través de la qual s'habilitarà una via per poder aprovar la desconnexió exprés està ja preparada per ser votada pel ple. Junts pel Sí i la CUP han aprovat el dictamen per aconseguir que la norma que regeix la cambra incorpori els canvis pertinents per poder tramitar per lectura única -és a dir, en un sol debat si així ho autoritza la mesa, on Junts pel Sí té la majoria- la llei de transitorietat jurídica. Aquesta és, segons el full de ruta del Govern, la llei clau per passar de la legalitat espanyola a la catalana i convocar el referèndum sense acord amb el govern espanyol. 

El dictamen ha prosperat amb tota l'oposició en contra i carregant contra el que consideren que és una pèrdua de "drets" dels diputats. El president de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha defensat que és "fals" que es vulgui impedir el debat al Parlament i que si s'impulsa aquesta reforma és precisament perquè el Tribunal Constitucional i la Fiscalia "treuen garanties" a la cambra catalana intentant impedir el debat sobre el referèndum a base de querelles i suspensions. De fet, ha recordat la fotografia que es van fer PP, PSC i C's junts davant del Tribunal Constitucional per frenar la resolució del 9-N.

Seguint aquesta línia, el diputat de la CUP Benet Salellas ha recordat que Catalunya no està "en un context de normalitat democràtica" i que, per tant, es veuen obligats a fer una "tutela de drets" per garantir el referèndum. En aquest sentit, ha recordat, tot adreçant-se a Catalunya Sí que es Pot, que més enllà del 47% dels suports que van obtenir els independentistes a les eleccions del 27-S, la coalició d'esquerres va defensar "l'obertura d'un procés constituent no subordinat" i que això passa per la convocatòria d'un referèndum emparat per la legalitat catalana. 

Els independentistes pretenien aconseguir que en el ple del 14 de juny la reforma sigui aprovada en ple. Ara bé, el PSC ja ha anunciat que portarà el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest tràmit podria endarrerir l'arribada del text al ple fins a principis de juliol.

Sigui com sigui, Junts pel Sí i la CUP acceleren els tràmits per garantir-se una via de tramitació ràpida de la desconnexió que permeti restar marge de maniobra al Tribunal Constitucional (TC) i el govern espanyol. En la mateixa reforma del reglament s'inclou, a més, l'habilitació del Parlament durant la segona quinzena d'agost per poder tenir més calendari d'actuació. Tot i això, fonts de la coalició sobiranista apunten que aquesta habilitació de la tramitació per lectura única és només una de les opcions per tirar endavant la norma que ha de permetre la desconnexió amb la legalitat espanyola, a l'espera que una eventual victòria del sí al referèndum certifiqui la culminació de la independència. 

La suspensió de diputats investigats per corrupció

Una de les esmenes que no ha estat incorporada al dictamen ha estat la presentada per la CUP per suspendre els diputats investigats per corrupció. Junts pel Sí, PSC i PP han votat en contra, Ciutadans s'ha abstingut i només la CUP i CSQEP han votat a favor. Amb tot, Junts pel Sí ha matisat que facilitaran que l'esmena sigui transaccionada perquè arribi viva i sigui votada pel ple del Parlament. L'esmena pren especial importància tenint en compte la situació del diputat Germà Gordó, que malgrat estar en el punt de mira del TSJC pel cas 3% que afecta Convergència ha decidit mantenir l'escó. 

L'enuig de l'oposició

Com han fet durant tots els tràmits de la reforma, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP han carregat durament contra la mesura impulsada pels independentistes. El diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha acusat JxSí i la CUP de voler "anul·lar la majoria social" que representen els grups de l'oposició i "tapar-los la boca". "No suporten que existeixin normes que protegeixen els drets de l'oposició", ha sentenciat. El diputat del PSC Ferran Pedret ha considerat innecessària la reforma, mentre que CSQEP ha lamentat que l'oposició tingui, a partir, d'ara, "menys drets" que en qualsevol altre parlament a l'estat espanyol. Amb tot, el més dur ha estat el PP. El seu portaveu, Alejandro Fernández, ha acusat els independentistes d'estar preparant una "petita república bananera que acabarà sent una dictadura".