El llegat dels coordinadors del Pacte: un «perímetre polític» ampli a favor del referèndum

La comissió executiva cedeix el testimoni després de complir l'"encàrrec" de fer visible el suport transversal al referèndum però reclama preservar l'espai com a "plataforma de debat" | El Pacte reivindica el treball fet i deixa l'execució de la via unilateral en mans del Govern, que a finals de setmana anunciarà la data i la pregunta

La reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, aquest dimarts al Parlament
La reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, aquest dimarts al Parlament | ACN
06 de juny del 2017
Actualitzat a les 21:36h
"El millor llegat que deixem és el perímetre polític favorable al referèndum. És molt potent". Francesc de Dalmases, membre de la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, feia aquesta reflexió hores abans de l'inici de l'última reunió d'aquest dimarts al Parlament, una cita que ha servit per tancar la feina dels últims cinc mesos i mig del grup coordinador, que ara es dissol. Cinc mesos i mig útils per fer evident la negativa de l'Estat a negociar una consulta acordada, per recollir adhesions d'entitats i personalitats internacionals i per fer pedagogia -a l'Estat i a l'estranger- de la ferma voluntat del sobiranisme de celebrar una votació per decidir el futur polític de Catalunya. "Teníem un mandat, que era fer la fotografia de l'ampli suport al referèndum i de fins on era possible l'intent d'aconseguir un pacte amb l'Estat", afegeix De Dalmases. Carme Porta, una altra membre de la comissió executiva, ho corrobora: "Hem complert l'encàrrec".

El grup coordinador, divers en la seva composició i que ha actuat amb certes limitacions de recursos, ja va donar per enllestida la seva tasca en un acte el 19 de maig i aquest dimarts ha cedit el testimoni de manera formal. Això no implica, però, que el Pacte Nacional pel Referèndum s'extingeixi. De fet, el seu president, Joan Ignasi Elena, ha demanat en les últimes hores "preservar" l'espai que agrupa entitats i partits com a punt de "consens del catalanisme polític, que no es pot menystenir". Elena ha insistit al Parlament que l'organisme ha de servir com a "plataforma de debat" en el futur més immediat. "Ha de seguir, és viu", ha reblat.

El Govern comparteix aquest punt de vista i ja ha fet saber que és "compatible" avançar en el referèndum unilateral i mantenir un "espai de diàleg" com el que representa el Pacte. Els "comuns", que veuen amb recel la via unilateral, prefereixen mantenir viva aquesta eina, però amb un paper més central. Ja havien demanat la reunió d'aquest dimarts i entenen que el Pacte és l'organisme adequat per negociar els passos a executar després del veto del govern espanyol a discutir els termes d'una consulta. Aquest dimarts hi han insistit. Han trobat la complicitat per mantenir l'espai de debat, però no han aconseguit que piloti els següents passos. El protagonisme l'assumirà a partir d'ara el Govern.

"Està perfectament assumit que això es decidirà votant"

"Ningú ha parlat de desvallestar el Pacte, però ara tindrà una presència menys activa. És un espai vàlid, però el referèndum l'organitza el Govern", exposa De Dalmases, que com la resta d'integrants del grup coordinador -Joan Ignasi Elena, Carme-Laura Gil, Francesc Pané, Carme Porta, Jaume Bosch, Itziar González i Maite Arqué- es mostra satisfet per la feina feta. Les adhesions de personalitats internacionals i la recollida de mig milió de signatures a favor del referèndum -de les quals Carles Puigdemont en va fer gala en la conferència pronunciada a Madrid- deixen constància de l'ampli suport ciutadà a la consulta. La comissió executiva del Pacte ha tingut menys recorregut a l'hora de concretar contactes amb les forces polítiques espanyoles.     
 

Joan Ignasi Elena, amb la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum. Foto: ACN


De fet, la tasca del grup coordinador exigia treballar en tres escenaris: el nacional, l'estatal i l'internacional. En el primer, l'encàrrec era fer visible l'anomenada "majoria del 80%" favorable al referèndum per la via d'adhesions entitats i organitzacions, i el treball dels pactes locals, molt actius en els darrers mesos. En l'esfera estatal, s'ha fet evident la negativa de la Moncloa a negociar una votació amb la Generalitat, posició infranquejable que compta amb el suport de les forces unionistes. "Hem constatat que el 71% dels escons de les Corts espanyoles no volen ni dialogar sobre aquesta qüestió", recorden els integrants del Pacte. "Hem constatat molts suport a l'Estat, però també una bena als ulls d'una majoria parlamentària i d'un govern que no vol atendre el poble de Catalunya", ha afegit avui Elena.

En l'apartat internacional, el grup coordinador ha recollit suports que ajuden a fer visible el clam del sobiranisme. "Està perfectament assumit que això es decidirà votant", sosté De Dalmases, que recorda els esforços de la comissió executiva per "desinstitucionalitzar" el treball de suma d'adhesions. El Pacte ha actuat aquests mesos en paral·lel al Govern i als partits, i no ha avalat -ni ho farà- els passos que faci l'executiu cap al referèndum unilateral. En l'última compareixença s'ha mantingut neutre en relació als plans de l'executiu.

Enllestida la feina principal de l'ens coordinat per Joan Ignasi Elena, el següent pas correspon a l'executiu de Puigdemont, que anunciarà, probablement a finals d'aquesta setmana, la data i la pregunta del referèndum. No ha transcendit el format que tindrà l'anunci. En qualsevol cas, el Govern no té previst esperar més per encetar la via unilateral i garanteix la seguretat dels treballadors públics, tal com ha recalcat Puigdemont al Parlament. Les entitats sobiranistes culminaran diumenge, amb un acte de reafirmació a Montjuïc, la primera de les setmanes agitades que s'endevinen. Els coordinadors del Pacte Nacional pel Referèndum ho observaran ja des de la barrera.
 

Membres de la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, a la reunió d'aquest dimarts. Foto: ACN