El Pacte Nacional decideix avui si s'implica en el referèndum unilateral

Elena descarta debatre-hi com efectuar la votació sense acord amb l'Estat, com voldrien els "comuns", però aposta per mantenir la plataforma com a punt de "consens del catalanisme polític" | Segons l'ordre del dia, obriran la reunió Forcadell, Puigdemont i l'executiva del Pacte, s'avaluarà el pla de treball i intervindran les entitats

Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum.
Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum. | Adrià Costa
06 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:34h
Tot apuntava que el Pacte Nacional pel Referèndum es va acomiadar el 19 de maig amb un gran acte al Palau de Congressos en què el portaveu de la seva executiva, Joan Ignasi Elena, va instar el Govern a preservar el "tresor" de la unitat sobiranista. En pro d'aquest consens, però, l'executiu va avalar que aquesta plataforma es tornés a reunir aquest dimarts després que el dirigent de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, n'exigís una nova trobada i erigís aquest òrgan com l'espai adient per negociar els passos a executar després de l'enèsima negativa del govern espanyol a negociar un referèndum pactat.

Malgrat tot, sembla poc probable que el Pacte Nacional esdevingui l'ens en què es passi a debatre sobre com avançar cap a la votació unilateral, com reclamen els "comuns". Així ho ha avançat Elena aquest dilluns a TV3, des d'on ha donat per enllestit l'encàrrec rebut, el de mostrar la transversalitat de la demanda del referèndum i rebre'n suports d'entitats i de personalitats internacionals. Tot i això, sí que defensa "preservar" el Pacte com a punt de "consens del catalanisme polític, que no es pot menystenir". "Que el Pacte continuï i que sigui utilitzat en els moments que políticament i socialment es consideri necessari, perquè és un patrimoni molt preuat", ha insistit. De fet, els últims dies encara s'han rebut noves adhesions al manifest, com les de les universitats catalanes UPC, UPF i URV.

Segons l'ordre del dia enviat als actors participants, la reunió d'aquest dilluns a la tarda al Parlament començarà amb unes paraules de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, seguides per una intervenció del president del Govern, Carles Puigdemont, i tot seguit serà el torn del comitè executiu del Pacte. Després, el quart punt és la "presentació, valoració i balanç del pla de treball" i, finalment, podran dir-hi la seva les entitats i partits presents. No sembla que hi hagi previst cap gran debat ni reformulació del Pacte en aquesta nova fase del full de ruta, tal com voldrien els "comuns". Per cert, Ada Colau no participarà en la reunió d'aquest dimarts a la tarda al Parlament. Tot i que l'alcaldessa de Barcelona sí que serà demà en la inauguració de les noves instal·lacions de l'Hospital del Mar, avui ha derivat en Gerardo Pisarello la representació de la institució i l'espai polític que lidera. 

L'ordre el dia de la reunió no preveu acords futurs per al manteniment del Pacte Nacional

De fet, les forces independentistes ja tenen planificats els propers dies per fer avançar el procés sense l'aval d'aquesta plataforme. Així, el Govern té previst anunciar a finals de setmana la data i la pregunta, una iniciativa que ja havia d'haver-se fet la setmana passada però que es va ajornar per l'acord de la nova reunió del Pacte. En aquest acte, que es vol solemne, hi participaran segur Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, però també hi poden ser presents els altres consellers de l'executiu, així com diputats de la majoria independentista. Al seu torn, les entitats sobiranistes celebraran l'anunci amb un acte a Montjuïc en què es donarà el tret de sortida a la campanya unitària pel "sí".

Mentre, els "comuns" hauran d'acabar de decidir com es ressituen en el nou escenari. La cúpula de Catalunya en Comú s'ha reunit aquest dilluns al vespre per debatre aquesta qüestió, per bé que els darrers dies ja ha anunciat per on aniran els trets. El seu secretari d'Organització, Xavi Matilla, va avançar que es cridaria a la participació al referèndum encara que sigui unilateral, igual que farien amb "qualsevol mobilització a favor del dret a decidir". Ara bé, per considerar-lo vinculant, ha recordat les "garanties democràtiques" mínimes que exigeix: apel·lar a grans majories, reconeixement internacional i que sigui "efectiu". De la Comissió de Venècia -l'aval de la qual exigia Catalunya Sí que es Pot- no se'n pot esperar massa, ja que aquesta ja ha convidat Puigdemont a negociar el referèndum amb l'Estat.