Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Medi natural

Pagar cinc euros per banyar-se als gorgs més emblemàtics del Ripollès

Des d'aquest cap de setmana es cobra una ecotaxa per accedir al torrent de la Cabana | Guardes rurals i d'educadors socials s'encarregaran d'informar els visitants i de multar-los si incompleixen la normativa existent

per Isaac Muntadas , Campdevànol, 4 de juny de 2017 a les 16:45 |
El torrent de la Cabana s'ha massificat | Rastres Fotografia
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El torrent de la Cabana, entre els municipis de Campdevànol i les Llosses, té els gorgs més emblemàtics del Ripollès. Han saltat a la fama més enllà de la comarca com els "set gorgs" –o "las siete cascadas" en la seva versió en castellà- i això ha provocat la massificació de l'espai. Les mesures per reduir-ne la freqüentació no han acabat de funcionar: prohibició d'accés amb cotxe, aparcaments de pagament a uns quants quilòmetres de l'accés natural i prohibició parcial del bany. Ara, s'ha optat per una nova mesura: fer pagar cinc euros per accedir-hi i limitar el nombre de visitants diaris a 500.

Aquest cap de setmana ha estat el primer on els visitants han de pagar una ecotaxa de cinc euros per persona al dia per entrar al torrent de la Cabana. Aquesta és la mesura estrella d'un complex pla de regulació d'accés en aquest espai natural que s'ha consensuat entre els ajuntaments de Campdevànol i les Llosses, conjuntament amb tots els propietaris de la zona.


L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, explica a NacióDigital que el dispositiu que s'aplicarà aquest estiu haurà de complir tres premisses vitals com són la preservació del medi ambient a través del control de l'aforament, la protecció de les finques privades i que es garanteixi la seguretat ciutadana. Tres aspectes que en la darrera dècada -moment en què l'espai s'ha anat massificant- no s'han acabat de complir. I això que les actuacions empreses, ''algunes amb més encert i altres amb menys'', han estat diverses com l'habilitació d'aparcaments a l'entrada de l'espai, la prohibició de l'accés motoritzat o la col·locació d'una barrera.
 

El Torrent de la Cabana s'ha convertit en un espai massificat els últims anys. Foto: Rastres Fotografia


Aforament limitat a 500 persones

L'ecotaxa de 5 euros, la mesura més polèmica, té com a exempcions els menors de 12 anys i els veïns de Campdevànol i les Llosses estaran exemptes de pagar-la. En aquest darrer cas, per demostrar la pertinença a un dels dos municipis només s'haurà d'acreditar amb el DNI. El pagament es restringeix als caps de setmana dels mesos de juny, juliol, setembre i tots els dies del mes d'agost -al juliol s'està estudiant si també es controla l'entrada durant els dies laborables-. La resta de l'any l'espai funcionarà amb llibertat d'accés perquè es busca una certa desestacionalització. En aquest període, considerat de ''temporada baixa'', si que s'hauran de pagar els deu euros de pàrquing -uns diners que no caldrà pagar els dies que estigui en vigor l'ecotaxa-.


Els diners recollits de l'entrada serviran, primer de tot, per la cobertura dels efectius que s'utilitzaran per fer possible el desplegament d'aquesta infraestructura i per una campanya informativa sobre aquest pla d'accés. Per últim, aquest líquid, en comptes d'abonar-se al compte corrent dels dos consistoris, passarà a reinvertir-se en les finques dels propietaris, ''que durant aquests anys han estat molt afectats per la situació'', per fer possible una millora paisatgística.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (a la dreta) i el de les Llosses, David Serrat presenten el pla de regulació d'accés al Torrent de la Cabana Foto: Isaac Muntadas


Per cobrar aquesta ecotaxa s'habilitarà un espai a l'entrada del Torrent per Campdevànol en què el visitant podrà pagar-la abans de marxar de casa fent una reserva via electrònica o in situ, sempre i quan quedin places disponibles. I és que l'espai natural tindrà un límit d'aforament de 500 persones, una xifra que serà flexible i es podrà reduir o ampliar en funció del flux de visitants acordant-ho amb els propietaris. ''No hi ha una ciència certa de quin és l'aforament d'un espai natural, així com en una sala de festes hi ha d'haver tanta gent per tants metres quadrats'', explica Manso. També cal veure quines xifres de visitants s'assoleixen en dies concrets de l'estiu en què hi poden arribar a congregar-s'hi unes 2.000 persones. ''Ara tindrem dades i així sabrem les xifres reals'', afegeix

Guardes rurals per vigilar i educadors ambientals per conscienciar

Per poder tenir un control exhaustiu de tot aquest flux de visitants, es necessita una sèrie de personal que es traduirà en tres guardes rurals, un grup d'educadors ambientals i la Policia Local. Una xifra d'efectius que també podria variar en funció de les necessitats de cada moment. Els guardes rurals s'ocuparan del control d'accés i de l'aplicació de la normativa establerta en el medi natural (pràctiques admeses i no admeses).

Precisament, si s'incompleix alguna d'aquestes normes, podran aplicar les sancions determinades segons diu el reglament aprovat fa cinc anys. Fins ara era difícil d'aplicar perquè no hi havia prou personal, però ara aquests guàrdies rurals ho podran fer perquè la llei els faculta per multar si s'escau. ''Evidentment podran informar fins a cinc vegades si fa falta, però si es troben oposició podran sancionar'', ha matisat l'alcalde.

Bany, sí. Bar, també

Després de dos anys de prohibició del bany a les basses del Torrent de la Cabana, l'alcalde ja ha anunciat que aquesta mesura ha caducat i tothom que accedeixi en aquest espai podrà banyar-s'hi una altra vegada. A més, el bar que hi havia ubicat en una de les gorgues continuarà funcionant com fins ara perquè el conveni deixa ben clar que les activitats preexistents, com és el cas d'aquest establiment, es poden desenvolupar d'acord amb el marc legal; sempre i quan l'activitat econòmica desenvolupada estigui autoritzada per l'Ajuntament i compleixi la normativa.

més, en aquest cas, segons explica l'alcalde de les Llosses, David Serrat, el bar s'ha convertit en un punt més d'informació dels turistes, de vigilància de males pràctiques i, també, els seus propietaris es dediquen a recollir les deixalles que hi ha a l'entorn.
 

Practicants d'esports d'aventura al torrent de la Cabana. Foto: ElRipollès.info

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació