«Sherpa sonor» al Museu Etnològic: un viatge pel món a través de la música

La segona edició del cicle ens permet descobrir pobles i cultures a través de concerts de petit format

Un moment del concert de Mashala al cicle Sherpa Sonor
Un moment del concert de Mashala al cicle Sherpa Sonor | Ariana Nalda
06 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:19h
La mirada, la raó o la vivència acostumen a ser les portes d'entrada que triem per endinsar-nos en una nova cultura. És la manera que tenim de gaudir de la descoberta: o bé mirant, o passejant, o llegint, o paint tot allò que tenim al davant. Es tracta de ser-hi, al capdavall, i de rebre informació. Però hi ha una altra manera possible: la via auditiva. La música entesa com a via singular i especialment indicada per conèixer una cultura.
 
Això és el que proposa el cicle Sherpa sonor del Museu Etnològic-Museu de Cultures del Món de Barcelona, "un viatge al voltant del món fent servir les orelles", un recorregut per descobrir pobles d'arreu a través de concerts de petit format que arriba enguany a la segona edició. L'activitat que té com a escenari el Museu de Cultures del Món i acull músiques procedents de Mèxic, del Japó, de l'Amèrica Central, de la Índia o de la Mediterrània.
 

Ernesto Briceño presentant el concert de Mashala dins el cicle Sherpa Sonor, al Museu de Cultures del Món Foto: Ariana Nalda


El nom del cicle ja és prou aclaridor de la voluntat i l'objectiu. Durant els concerts, la música ens farà de "sherpa", de guia pel museu "tot descobrint-nos a través de les peces de les diferents sales, territoris i cultures que potser no coneixíem", com afirmen els organitzadors. "Ens ajudarà, així, a adonar-nos de la riquesa cultural que amaga el món on vivim", afegeixen.

La freqüència dels concerts és quinzenal i cada actuació té la voluntat d'esdevenir un viatge en l'espai "però, de vegades, també en el temps, ja que algunes propostes ens portaran a temps passats". Totes tindran una durada d'entre 40 i 45 minuts i serviran, per descobrir diverses sales del museu amb què el repertori musical estarà directament relacionat.
 

Concert de Mashala dins el cicle Sherpa Sonor, al Museu de Cultures del Món Foto: Ariana Nalda


Cadascun dels concerts comença amb una presentació que introdueix el públic en la zona geogràfica d'on procedeix la música que escoltarem. A més, després d'escoltar el concert, els assistents poden fer una visita al conjunt del Museu. El cicle és dirigit per l'intèrpret, compositor i escriptor Ernesto Briceño, responsable del projecte musical Cordes del Món.

El darrer tast del cicle ha estat el divendres 2 de juny, amb l'actuació de Mashala. Considerada una de les veus jueves mizrahi (de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica) més destacades d'Europa, Ellen Gould Ventura se submergeix en un repertori sefardita i mediterrani. Lletres ancestrals i instruments amb una rítmica mediterrània es donen la mà i connecten directament amb les cultures d'Espanya, Algèria, Turquia, Grècia o el Marroc.
 
Programa "Sherpa sonor"
Haikus Sonors
Divendres, 16 de juny

Natsuko Sugao és una artista japonesa instal·lada a Catalunya que amb la seva trompeta s'ha convertit en part de l'escena jazzística i contemporània barcelonina. Ara repassa la tradició musical del seu país d'origen des d'una perspectiva jove i del nostre temps. Una sessió plena de poesia que ens convida a la reflexió i que promet ser tota una experiència estètica.

Yexza
Divendres, 30 de juny

Àfrica i Amèrica es troben en els sons que produeix aquesta flautista venezolana, que repassa l'herència africana en la música del continent americà, però també els sons prehispànics, sempre des de la perspectiva de la música del nostre temps. L'essència, feta música, de la història comuna de dos continents.
Música: Aeròfons. Sonoritats americanes pre-hispàniques, revisitades des de la perspectiva de la música contemporània.
Intèrprets: Yexza Lara Dúo.

Pacífic Sonor
14 de juliol

Una artista de Panamà que viu a Barcelona porta a la nostra ciutat cants i danses tradicionals d'Amèrica Central i ens mostra una música rica en polirítmies i contrapunts. Cants de festa, de treball i rituals del Pacífic colombià i panameny.
Música: Cants tradicionals d'Amèrica Central.
Intèrprets: Valentina Sousa.

L'Índia, en cordes
28 de juliol

Jose Martínez és un intèrpret català fascinat amb les músiques de l'Índia. Ell ens ofereix una lliçó pràctica de la tradició de cordes del subcontinent asiàtic, utilitzant els cordòfons tradicionals, alguns amb tímbriques tan ancestrals com el dilruba. Ragues i d'altres músiques tradicionals de la Índia formen el repertori del concert.
Música: Cordòfones tradicionals de l’Índia. Ritmes carnàtics.
Intèrprets: Jose Martínez Duet.
 

Concert de Mashala dins el cicle Sherpa Sonor, al Museu de Cultures del Món Foto: Ariana Nalda

 

Concert de Mashala dins el cicle Sherpa Sonor, al Museu de Cultures del Món Foto: Ariana Nalda

 

Concert de Mashala dins el cicle Sherpa Sonor, al Museu de Cultures del Món Foto: Ariana Nalda