El govern espanyol farà servir «la força de l'estat de dret» per aturar el referèndum

El portaveu Méndez de Vigo espera que Puigdemont anunciï la data en què anirà al Congrés | L'executiu de l'Estat insta la societat catalana a forçar el president espanyol a explicar-se a Madrid

Íñigo Méndez de Vigo
Íñigo Méndez de Vigo | Moncloa
02 de juny del 2017
Actualitzat el 03 de juny a les 14:20h
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha apuntat aquest divendres que l'única data que ha d'anunciar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és la del dia que anirà al Congrés dels Diputats a defensar el full de ruta cap al referèndum. "Ens agradaria que anés a la cambra baixa per dialogar amb la resta de forces polítiques", ha destacat Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al consell de ministres. "L'Estat farà servir la força de l'estat de dret", ha apuntat, a l'hora de frenar el referèndum.

L'executiu de l'Estat està a l'espera que Puigdemont i Oriol Junqueras anunciïn conjuntament, com va anunciar NacióDigital, la data i la pregunta del referèndum. "El govern sempre confia que s'imposi el sentit comú, és el que vol la gent. La gent vol debatre les coses, parlar de les coses, i parlar-ne al lloc correcte. I el lloc correcte és on hi ha la sobirania nacional. No acceptar ofertes no és bo", ha destacat. 

"Que sigui el president de tots els catalans i que discuteixi amb tranquil·litat i bona disposició per escoltar la resta. Seguim pensant que això és el que ha de fer", ha resumit posteriorment el dirigent del PP, que ha demanat a la societat catalana que pressioni per tal que Puigdemont s'expliqui a Madrid.

L'aprovació dels pressupostos

Méndez de Vigo ha considerat una "fita política" que s'hagin aprovat els pressupostos generals de l'Estat amb el govern en minoria. "Han comptat amb el suport de set partits", ha destacat el portaveu de l'executiu, que veu la legislatura decantada cap a "l'acord" i el "diàleg" per tal de fer les "reformes necessàries". "Guanya la moderació, tendir ponts i estendre la mà, i perden els qui proposen polítiques de confrontació", ha ressaltat.

"Tenim un horitzó per donar resposta als reptes que tenim plantejats. Esperem que sigui una legislatura llarga i fructífera", ha destacat el dirigent del PP, que ha apuntat que l'aprovació dels comptes situa Espanya com una "aposta madura" en clau europea. "Es demostra la capacitat de consens del govern espanyol", ha reiterat.

La dimissió de Moix

Preguntat sobre si el govern espanyol feia costat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, després de la dimissió de Manuel Moix com a fiscal anticorrupció, Méndez de Vigo ha resposta amb un "sí rotund". Moix va plegar ahir després que transcendís que tenia una societat a Panamà.