La Crida-CUP acusa ERC de bloquejar el relleu a l'alcaldia de Sabadell

Plantegen que Unitat pel Canvi, referent dels "comuns", acabi el mandat

01 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:11h

Juli Fernàndez i Maties Serracant, durant la presentació. Foto: Albert Segura


La Crida per Sabadell-CUP acusa Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de bloquejar el procés perquè es produeixi un relleu a l'alcaldia de la capital vallesana. Així ho manifesten en un comunicat de premsa especialment intens, en què asseguren que si l'actitud dels republicans es manté, això suposaria trencar l'acord de govern rubricat l'any 2015, en què s'establia el relleu de Juli Fernàndez al capdavant del consistori. 

A principis de mandat es va establir un acord inicial que repartia l'alcaldia en dos anys per a ERC i dos anys per a la Crida, però amb la incorporació d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell al novembre de 2015 s'establia que a l'equador de mandat (aquest mes de juny) s'establiria un procés per facilitar el relleu a l'alcaldia. Ara, però, Unitat pel Canvi –referent dels "comuns"- s'ha postulat perquè Joan Berlanga assumeixi l'alcaldia a partir d'aquest mes, motiu pel qual la Crida es va pronunciar en pro que aquest relleu es dugués a terme. Des de Guanyem Sabadell, però, no veurien amb bons ulls un relleu.

En les eleccions de 2015 la Crida va ser la quarta força més votada, per darrera del PSC, que va ser la primera, i dels seus companys de govern Unitat pel Canvi i Esquerra Republicana de Catalunya. Ara la Crida es mulla, i en plena negociació per establir el relleu, acusa ERC que posar pals a les rodes.

"Malgrat haver emplaçat a totes les forces de govern al compliment de l’acord signat el novembre de 2015, aquest està sent bloquejat per ERC per negar-se a facilitar el relleu a l’alcaldia", assenyalen en un comunicat. "El manteniment del bloqueig d’ERC al relleu a l’alcaldia suposaria un trencament de l’actual acord de govern", afegeixen.

La formació assegura que ha plantejat dos propostes a ERC, que ha rebutjat, per sortir d'aquesta situació. La primera passaria perquè ERC es mantingués al capdavant de l'Ajuntament durant el referèndum, si s'acaba celebrant, i que a finals de mandat cedís l'alcaldia a Unitat pel Canvi. La segona suposaria que la Crida assumís l'alcaldia el proper any mentre duri el procés d'autodeterminació, i que Unitat pel Canvi els agafés el relleu en el darrer any de mandat.

"Cap de les propostes presentades han estat acceptades per ERC i per l’alcalde Juli Fernàndez, qui vol mantenir l’alcaldia durant els 4 anys de mandat, incomplint de manera flagrant l’acord signat per totes les forces polítiques, fent que la seva credibilitat i confiança quedin completament malmeses", assegura el text. Per aquest motiu, demanen "responsabilitat i serietat" a ERC, i a Juli Fernàndez que "jugui net fent honor als compromisos presos amb la resta de formacions de govern i amb la ciutadania".