Els «comuns» reclamaran que el Pacte Nacional no es dissolgui per consensuar el camí cap al referèndum

Catalunya en Comú ha convocat per dilluns una reunió extraordinària de la direcció per fixar posició abans de la cimera de dimarts | Els "comuns" entenen que el lloc adequat per discutir la data i la pregunta del referèndum és l'espai que agrupa partits i entitats

Assembla fundacional de Catalunya en Comú
Assembla fundacional de Catalunya en Comú | Catalunya en Comú
Sara González / Joan Serra Carné
02 de juny del 2017
Actualitzat el 04 de juny a la 13:42h
Els "comuns" ho han deixat clar des del principi i ho han dit per activa i per passiva al llarg dels últims mesos: participaran en qualsevol acció que serveixi per defensar el dret a decidir dels catalans. Ara bé, també han alertat que a una votació unilateral que no tingui garanties, efectes jurídics i reconeixement internacional no se li podrà penjar l'etiqueta de referèndum. De moment, el Govern no ha detallat en quins termes convocarà i organitzarà la votació, amb la qual cosa els de Xavier Domènech ja han decidit que aniran amb peus de plom i mesuraran els seus pronunciaments públics perquè no se'ls pugui acusar de despenjar-se del referèndum. Una de les màximes prioritats serà demanar el pròxim dimarts que el Pacte Nacional pel Referèndum es mantingui vigent.

Catalunya en Comú pautarà la seva actuació en una reunió de la direcció extraordinària el pròxim dilluns a la tarda encara que sigui festiu a Barcelona. El calendari és just: dimarts es reuneix el Pacte i just la mateixa setmana el Govern anunciarà la data i la pregunta. Malgrat que la coordinadora liderada per Joan Ignasi Elena preveu donar per acabat l'encàrrec que se li va fer, l'aposta dels "comuns" és que l'espai no es desmantelli i pugui ser convocat a petició de les entitats per anar prenent decisions conjuntes a mesura que avancin els preparatius del referèndum. "Tenim el compromís del Govern que el Pacte Nacional pel Referèndum continuarà", asseguren fonts de l'entorn de Xavier Domènech a NacióDigital.

El debat de la data i la pregunta

Ni l'independentisme ni l'espai dels "comuns" volen ser assenyalats com els culpables d'haver trencat la unitat sobiranista. "Farem ús de la finezza per no trencar res i aconseguir que el Pacte segueixi", asseguren des de la direcció de Catalunya en Comú. En aquests termes es construirà el discurs dels pròxims dies. Després d'haver renunciat a participar a la cimera de partits convocada de forma precipitada pel president Carles Puigdemont, són conscients que hauran de calibrar bé els desmarcatges que faran a partir d'ara. No és cap secret, però, que els "comuns" no comparteixen el full de ruta del Govern.
 

La cimera sobre el referèndum celebrada dilluns a Palau Foto: Govern


Els "comuns" han insistit en la necessitat de convocar el Pacte Nacional pel Referèndum, que entenen que representa la "majoria de país" favorable a la consulta. I és en aquest espai en el qual volen que es consensuï la proposta de data i pregunta. Ara mateix, però, resulta difícil pensar que en la reunió de dimarts serà possible afrontar aquest debat. El Govern, un cop constatada la impossibilitat de pactar un referèndum amb l'Estat, està decidit a anunciar en els propers dies el calendari de la votació. Puigdemont i Junqueras formalitzaran conjuntament un dels passos més decisius dels darrers mesos.

Una proposta pròpia

Els "comuns" fan esforços per trobar un equilibri entre explicitar que no se senten interpel·lats per una estratègia del Govern que consideren que pivota en "interessos electorals" i no posar en dubte el seu compromís amb el dret a l'autodeterminació de Catalunya. El fet d'anar més enllà de la crítica al mètode del Govern i posar una alternativa sobre la taula que no sigui esperar un canvi a la Moncloa -que no poden garantir que es produeixi a curt termini- és vital per a l'esquerra alternativa. Ho reconeixen de portes endins i admeten que la seva vocació d'esdevenir una alternativa de govern els obliga a donar-hi resposta per molt que la responsabilitat de l'organització del referèndum recaigui en el Govern.

De fet, els de Domènech s'han escudat fins ara en l'argument que és l'executiu català qui ha d'explicitar quin és el seu pla i, per tant, el principal responsable de l'èxit o del fracàs de la consulta. L'espai, però, es prepara per fer un debat que ha de culminar amb el disseny de la seva proposta per a Catalunya com a alternativa al referèndum sense efectes que considera que està confeccionant el Govern. A principis de juliol posaran les bases de la seva proposta, que calculen que ha d'anar més enllà de seguir treballant per canviar la correlació de forces a l'estat espanyol i també a Europa.
Arxivat a