JxSí i la CUP validen l'informe que posa les bases de la desconnexió exprés

Els independentistes conclouen la ponència sobre la reforma del reglament del Parlament | El PSC anuncia que presentarà un recurs al Consell de Garanties Estatutàries per frenar que la reforma es pugui aprovar en el pròxim ple

01 de juny del 2017
Actualitzat a les 22:02h

La ponència de reforma del reglament del Parlament reunida aquest dimarts Foto: ACN


Junts pel Sí i la CUP ja tenen del tot encarrilada la reforma del reglament del Parlament a través de la qual s'habilitarà una via per poder aprovar la desconnexió exprés. Es tracta d'incorporar a la norma que regeix la cambra els canvis pertinents per poder tramitar per lectura única -és a dir, en un sol debat si així ho autoritza la mesa, on Junts pel Sí té la majoria- la llei de transitorietat jurídica. Aquesta és, segons el full de ruta del Govern, la llei clau per passar de la legalitat espanyola a la catalana i convocar el referèndum sense acord amb el govern espanyol. 

Els independentistes del Parlament han tancat aquest dijous la ponència per accelerar els tràmits i aconseguir que en el ple del 14 de juny la reforma sigui aprovada en ple. Abans, però, l'informe que se'n deriva de la ponència -una mena d'esborrany que dibuixa els termes en què es durà a terme la reforma- haurà de passar per comissió dimarts vinent, amb els darrers serrells que queden pendents de negociar, per tal que s'elabori el dictamen final. Ara bé, el PSC ja ha anunciat aquesta mateixa tarda que portarà el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest tràmit podria endarrerir l'arribada del text al ple fins a principis de juliol.

Sigui com sigui, Junts pel Sí i la CUP acceleren els tràmits per garantir-se una via de tramitació ràpida de la desconnexió que permeti restar marge de maniobra al Tribunal Constitucional (TC) i el govern espanyol. En la mateixa reforma del reglament s'inclou, a més, l'habilitació del Parlament durant la segona quinzena d'agost per poder tenir més calendari d'actuació. Tot i això, fonts de la coalició sobiranista apunten que aquesta habilitació de la tramitació per lectura única és només una de les opcions per tirar endavant la norma que ha de permetre la desconnexió amb la legalitat espanyola, a l'espera que una eventual victòria del sí al referèndum certifiqui la culminació de la independència. 

El periple de la reforma

La proposta per reformar el reglament del Parlament ha estat polèmica des del principi. Els grups de l'oposició entenen que els canvis proposats per JxSí només responen al seu full de ruta per convocar un referèndum de forma unilateral. De fet, per molt que els independentistes defensin que el fet de permetre que un grup parlamentari pugui tramitar per lectura única una proposició de llei si passa el filtre de la mesa equipara les seves atribucions a les que té el Govern, l'oposició acusa JxSí i la CUP de voler "coartar" el debat. A ningú se li escapa que aquesta modificació està pensava específicament per tramitar i aprovar amb una sola jornada la llei de transitorietat jurídica. A hores d'ara, les proposicions de llei només es poden tramitar per lectura única a proposta del Govern o per consens de tots els grups a la mesa o la junta de portaveus.

L'oposició critica el fons de la reforma però també les formes. Primer perquè Junts pel Sí es va veure forçat a corregir un defecte de forma a l'hora de plantejar-la a la mesa. Després perquè el tret de sortida de la proposta de reforma es va fer en una ponència conjunta que va durar 15 minuts i en la qual només van participar Junts pel Sí i la CUP. A més, un cop la proposta va superar les esmenes a la totalitat de l'oposició i va arribar a comissió, els independentistes van vetar les compareixences demanades per la resta de grups en considerar-les innecessàries. La darrera polèmica va arrencar dimarts, quan els independentistes van manifestar la seva intenció de constituir i tancar la ponència encarregada d'elaborar l'informe de la reforma en un sol dia. L'oposició va aconseguir dilatar el tancament fins aquest dijous, fet que no altera el calendari previst per Junts pel Sí i la CUP.