Procés català

El procés dels empresaris: de la divisió de veus al clam per resoldre el xoc amb l'Estat

El món econòmic ofereix un ampli ventall d'actituds enfront el projecte sobiranista, des de l'oposició de Foment del Treball a la proximitat de la Pimec i la Cecot, passant per l'aposta per la tercera via del Cercle d'Economia

Els actors econòmics reclamen als poders polítics una solució al conflicte per no encallar la recuperació

Mariano Rajoy, molest amb «l'equidistància» de l'empresariat català

| 01/06/2017 a les 20:19h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, FemCat, Cecot, Cercle d'Economia, procés català, Foment del Treball, cambra de comerç de Barcelona, Pimec
Carles Puigdemont i Felip VI, acompanyats per Gay de Montellà a la seu de Foment | Govern
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El procés sobiranista entra en una fase decisiva i el món econòmic el contempla amb una barreja de sentiments que van de l'hostilitat a la complicitat discreta. Des de l'oposició nítida de l'organització de la gran patronal catalana, Foment del Treball, fins a la sensibilitat que mostren a la Pimec o a fòrums com FemCat, passant per l'aposta tossuda del Cercle d'Economia per una tercera via ara per ara inviable, el procés troba en el teixit empresarial tot un ventall de posicions.

El 8 de maig del 2014, un seguit d'organitzacions patronals catalanes va signar el Manifest del Far (a tocar del far de Sant Sebastià, a Palafrugell), on mostraven el seu suport al dret a decidir. Hi eren tretze cambres de comerç, entre les quals la Cambra de Barcelona, i entitats com la Pimec (Petita i MItjana Empresa), la patronal terrassenca Cecot i el lobby FemCat, a banda d'entitats patronals territorials. Va ser el primer posicionament en favor del procés des de l'àmbit empresarial. També es va evidenciar que Foment del Treball no s'hi afegiria.

Els moviments que es produeixin els propers mesos en el teixit econòmic i empresarial, molts d'ells subtils, seran importants i caldrà seguir-los amb cura. És en aquest segment on hi ha el nucli més influent d'allò que sovint anomenem, potser amb imprecisió, societat civil.
 
Foment, de la mà de l'Estat

La gran patronal catalana, Foment del Treball, encapçala la posició "dura" dins del món econòmic enfront un procés que veu com un risc. Així ho ha expressat en diverses ocasions el seu president, Joaquim Gay de Montellà, descendent d'una de les grans nissagues patrícies del país, en què destaca el nom de Lluís Ferrer-Vidal, president també de Foment (i diputat de la coalició catalanista Solidaritat Catalana el 1907). Així ho pensa Joan Pujol, secretari general, home fort i veritable estratega de la patronal.

El vincle amb els sectors econòmics més vinculats a l'Estat i la pròpia tradició conservadora de la casa expliquen l'alineament de l'entitat en un "front del no" que pocs expressen de manera oberta. Aquests dies, a la cúpula de Foment observen i esperen. A preguntes de NacióDigital, es remeten a la posició de sempre de l'organització: diàleg, respecte al marc legal i defensa del pacte fiscal. I després de l'ensurt que ha generat en l'àmbit empresarial el triomf de Pedro Sánchez a les primàries socialistes, admeten un sentiment de respir: el suport anunciat pel líder socialista a Mariano Rajoy enfront el referèndum.

Foment ja va deixar clar des de l'inici del procés que en restava al marge i n'era discrepant. L'any passat, Gay de Montellà va acusar el procés d'"ofegar el catalanisme" i va donar aire als qui adverteixen que el projecte sobiranista pot allunyar inversions.
En el lliurament dels premis anuals que dona Foment, el desembre passat, en presència del rei i del president Carles Puigdemont, Gay de Montellà va insistir en la necessitat del diàleg sense concretar més exigències. Molt en la línia de Joan Rosell, president de la CEOE, que va fer un discurs en què va apel·lar a evitar "el voler trencar-ho tot".
 

L'empresariat adherit al Manifest del Far, en un acte a la Pedrera. Foto: Ivan Giménez Costa/Nació Digital.


Pimec, dret a decidir

La patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, ha representat l'altre gran sector dins de la patronal, mostrant una actitud favorable al dret a decidir. Per això es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i va participar en l'acte de les patronals properes al sobiranisme de setembre del 2015 a la Pedrera, en vigílies de les eleccions del 27-S. Va ser el moment en què es van dibuixar dos camps clars dins del patriciat.

La Pimec, que presideix Josep González, arrossega l'etiqueta de ser la patronal filoconvergent, afirmació que sempre rebutja. Fonts properes a l'entitat afirmen que "la Pimec està pel dret a decidir, un tema que no ha generat cap controvèrsia interna. Una altra cosa és la independència, sobre la qual no es pronuncia perquè els associats a la Pimec són molt diversos com és normal en una gran patronal".

A la Pimec recorden el seu suport al Manifest del Far i també les recents declaracions de Josep González justificant la decisió del president Puigdemont de no anar al Congrés: "No li demanaria que anés al Congrés. Li passaria el mateix que al senyor Ibarretxe". Una manera de donar suport a la posició de la Generalitat i alhora de desmarcar-se del criteri del Cercle d'Economia, que dijous passat va demanar al president que atengués la petició de Mariano Rajoy.

Cambra de Comerç: prudència i nostàlgia de Miquel Roca

Miquel Valls presideix la Cambra de Comerç de Barcelona i ha adoptat des de l'inici del procés una actitud caracteritzada per un suport al dret a decidir i molta prudència. En el si de la Cambra, són clarament majoritaris els postulats "catalanistes no processistes", en opinió d'un veterà de la casa. "Hi ha molta nostàlgia dels anys de la CiU de Miquel Roca. És obvi també que a la Cambra hi ha més Cambó que Macià". Una posició que Valls encarna perfectament.

També hi ha una minoria de simpaties sobiranistes, representada per Miquel Martí, president de Moventia, del sector dels transports. La Cambra es va adherir al Pacte Nacional, però ho va fer després de la insistència de la Generalitat. En sectors econòmics es titlla l'actitud de la Cambra de molt ambigua i es recorda que en més d'una reunió del Pacte ha delegat la seva representació en el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé.

Joan Francesc Pont, vicepresident tercer de la Cambra, explica a NacióDigital que "la corporació es va sumar al Pacte pel dret a decidir a través del Consell de Cambres de Catalunya, com una expressió de respecte a la ciutadania". Pont, catedràtic de Dret Tributari de la UB, assenyala que "la Cambra no fa política, és una corporació de dret públic que defensa l'interès general, i som enèrgics en l'impuls del corredor mediterrani, les exportacions de les empreses catalanes, el turisme com a font de riquesa i el lideratge econòmic de Barcelona".

El vicepresident de la Cambra, un home ben connectat amb tots els sectors ara en conflicte, des del sobiranisme a les instàncies de l'Estat, afegeix que "veiem Madrid com un competidor, no com un enemic, però això sí, volem guanyar".

Cercle d'Economia, el nucli de la tercera via

Juan José Brugera va expressar en les XXXIII jornades del Cercle d'Economia a Sitges la posició de l'entitat en favor de la tercera via entre l'Estat i la Generalitat. Li va demanar a Puigdemont que anés al Congrés, cosa que va ser molt criticada en el món sobiranista. Dos dies després, va reclamar de Mariano Rajoy que negociés per resoldre un "conflicte de naturalesa política", i el president espanyol va reaccionar apel·lant a posar fi a l'equidistància empresarial.

El Cercle, que no és una entitat exclusivament empresarial, aspira a incidir en sectors mitjans de la societat, i aplega diverses sensibilitats ideològiques, des de patricis de mentalitat més conservadora, com Carlos Cuatrecasas o Joan Mas Canti, a intel·lectuals més progressistes com Josep Ramoneda i Joan B. Culla. L'entitat ha demanat en els seus documents d'opinió una sortida dialogada i la celebració d'una consulta, però sempre dins del marc legal. És dels fòrums en què es percep més la diversitat interna, cosa que obliga a equilibris continus en els seus posicionaments públics.

David Garrofé (Cecot): "El procés no afecta l'economia"

La patronal terrassenca Cecot, que presideix Antoni Abad, ha protagonitzat un seguit de desencontres amb Foment del Treball, a la qual pertany. Diverses concepcions de com ha de funcionar una organització empresarial van crear una crisi, ara resolta, en què les diferents visions sobre el procés van tenir un paper. La Cecot sempre ha vist amb bons ulls el dret a decidir. David Garrofé, secretari general de l'entitat i considerat el seu ideòleg, explica a NacióDigital que "la Cecot no té una posició presa sobre la independència, però tenim un consens pel que fa al dret a decidir i a la consulta. Per la mateixa raó que ens agradaria ser més escoltats també en altres temes, com a empresaris".

Sobre l'actual moment que viu el procés, David Garrofé assenyala dues coses: "D'una banda, trobem a faltar més gestió política per trobar sortides al bloqueig. De l'altra, en el terreny econòmic, veiem que fins ara, en contra del que s'ha dit, l'economia no es veu afectada per la situació política. El procés no afecta l'economia ni les bones expectatives, el que diu molt d'una societat madura".  

FemCat, sobiranisme i discreció

En el magma empresarial cal esmentar la Fundació Privada d'Empresaris FemCat, creada el 2004 per defensar un salt endavant de la societat catalana en un moment en què sectors econòmics advocaven per "un major desenvolupament econòmic i social dels catalans". FemCat va tenir entre els seus principals impulsors Joaquim Boixareu (d'Irestal Group, del sector de l'acer) i Carles Sumarroca (Agromillora), amb bons lligams  amb l'entorn convergent.

Boixareu va aspirar a presidir Foment en les eleccions de la patronal del 2010, en què Joan Rosell, president aleshores, va ser reelegit. Aquella operació va generar tensions entre la cúpula de la patronal i CiU, a qui des de Foment es veia darrera de la candidatura de Boixareu.  

Entre els membres destacats de FemCat hi ha noms com Josep Mateu (president del RACC), Miquel Martí (Moventia), Joan Font (Bonpreu), Tatxo Benet (Mediapro) i Joan Carles Ollé (Col·legi de Notaris), entre d'altres. Actualment aplega prop d'un centenar de socis.

Vicenç Pedret: "L'empresari ja assumeix del tot el dret a decidir"

Vicenç Pedret és un exponent del sector empresarial més compromès amb el procés. Presideix la vidriera Ramon Clemente (prop de 200 treballadors) i no té dubta a definir-se coma independentista. Explica que prop del 20% del negoci el fa amb intercanvis comercials amb Espanya, però on exporta més és amb Itàlia, França i Alemanya.

Creu que "la posició dels empresaris sobre el procés està en relació amb el volum de negoci que tinguin amb Espanya, però la realitat és que quan es tracta de tractes comercials, els empresaris són discrets i se centren en els aspectes d'empresa. Desconec si és així en casos de més relació amb l'administració".

Pedret -que presideix l'associació sobiranista Catalunya Sí- creu que "entre l'empresariat, el dret a decidir ja és un aspecte del tot assumit". Sobre l'actitud de la gran patronal, es mostra contundent: "Foment del Treball representa el vincle amb el sector econòmic més lligat a l'oligarquia espanyola (en el sector energètic, en el financer)".
 

Mariano Rajoy, amb Juan José Brugera, a la clausura de les Jornades del Cercle. Foto: La Moncloa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

LLIBERTAT A LA NACIÓ CATALANA
LLIBERTAT A LA NACIÓ CATALANA, 01/06/2017 a les 21:04
+53
-23
Com és tracta als catalans i les catalanes amb insults, amenaces fins i tot a les xarxes socials plenes de trolls, és d'autèntica vergonya i impropi d'un sistema democràtic. Ja sabem quin idioma parlen els colons repressors que ens tracten com esclaus i no ens deixen decidir el nostre futur.
Puigdemont " el elegit"
Anònim, 01/06/2017 a les 21:14
+42
-25
Se ha fet la selecció, es gironi, catalá de socarrel, independentista de naixement, honest, valent, emprenedor, sense prejudicis, democráta fins l extenuació, la gent el seguirá fins a la fi i mes enlla, Espanya te un problema, no ho podrá resoldre, impossible.
Es facil
Anònim, 01/06/2017 a les 21:32
+47
-19
Independencia i Republica
Me flairo que anem a DUI...
fideli, 01/06/2017 a les 23:12
+26
-13
...m'ho flairo....
Quan tinguem la independència
Anònim, 02/06/2017 a les 00:12
+30
-11
Tots aquests empresaris cagadubtes i els que es posicionen obertament pel NO a una Catalunya independent seran els primers en defensar-la un cop aconseguida la independència. Però és que a més a més des del primer dia. Ells sempre van de bracet del poder establert. El seu NO sempre serà un NO mentre formem part d'Espanya, però automàticament serà un SÍ si la ciutadania catalana així ho decidim i és proclama la república.
Saben Sr. Gay i altres patricis de Foment?
Anònim, 02/06/2017 a les 01:49
+36
-12
El 80% dels catalans volem el referèndum.
El congrés espanyol nega que la Nació catalana és una relitat.
Això els és igual a vostès?
Acceptaria que els neguessin el nom, la família, la personalitat? I els diguessin que ho poden "negociar" de genolls a can Màfia?
En Rajoy ens està dient als catalans que, tot i ser més actius i eficients, no som ningú i hem d'acatar el despotisme d'estat mentre ens foten la dignitat i els calers.
No confonguin prudència amb covardia.


Manipulada pels seus sicaris ben alliçonats i untats, una gran bomba fètida. ha esclatat!
Llàstima que a més dels ximplets del "corner", avui shi hi hagin apuntat els de la gran farsa, aquells que,
en contra de les necessitats de Barcelona, fan de pota postissa del sitial del gran cul.
Quan tinguem la independència
s.c.h., 02/06/2017 a les 08:08
+12
-26
els empresaris el que veuen és que venen mes fora que aquí.
molt de comentar però després a comprar el que ens convé en el lloc mes tirat de preu.
us preguntareu alguna vegada i de pas ens podrem assabentar de quant ens costarà per cap o família?.
Algú es creu que ho pagarà la Generalitat?
Quan tinguem la independència
s.c.h., 02/06/2017 a les 08:10
+10
-20
els empresaris el que veuen és que venen mes fora que aquí.
molt de comentar però després a comprar el que ens convé en el lloc mes tirat de preu.
us preguntareu alguna vegada i de pas ens podrem assabentar de quant ens costarà per cap o família?.
Algú es creu que ho pagarà la Generalitat?
Si són empresaris...
Antoni Ferret, 02/06/2017 a les 10:10
+3
-5
Si són empresaris, i recordant, en primer lloc, tot el mal que han fet, de sempre, sobretot aquests darrers anys, i que continuen fent a les persones, diré que: 1) no n'espero res de bo, fins i tant que ho demostrin amb fets; 2) sobre la independència, de tota manera, els agraeixo que demanin diàleg i pau i entesa.
Falta mucha información.
Anònim, 02/06/2017 a les 11:06
+8
-12
Pongamos un ejemplo médico: Imaginemos que necesitamos un trasplante de corazón porque el que tenemos esta muy enfermo. ¿verdad que el medico que nos va a operar, no solo nos informa de la necesidad del transplante, sino que también nos informa de los hipoteticos riesgos o efectos secundarios de la operación, y del post.operatoria (riesgos de la anestesia, problemas que pueden surgir posteriormente etc). Pues bien en el mundo independentistas, por lo que se ve ,no existe ningún riesgo, ni tan siquiera uno hipotetico o extraño. Nada de Nada, todo son parabienes. No me resulta creible. Yo no me operaria con estos medicos, porque no es serio ni da confianza. Siempre hay riesgos en una operación y hay que saberlos y asumirlos.
Al hombre de poca fe de las 11:06
Anònim, 02/06/2017 a les 13:47
+12
-11
Pero a estas alturas de la película todavía no sabes que la independencia es una cuestión de fe en el paraíso terrenal? Que sus dirigentes siguen un mandato divino con sus dogmas de fe y todo?


@ Falta mucha información
Anònim, 02/06/2017 a les 14:02
+17
-5
¿Y a usted le parece bien el doctor Rajoy?

23.000 millones de euro públicos para rescatar Bankia y los parados en la cuneta!
1.300 millones de la trama Castor para Florentino Pérez!
Ministros corruptos como Soria, fiscales anticorrupción corruptos como Moix.
Un partido, el PP calificado como Banda criminal por la justicia.
Rajoy declarado persona non Grata en su ciudad, Pontevedra.
68.000 millones habían en la hucha de las pensiones para garantizar el futuro de los pensionistas. Rajoy la ha vaciado en 5 años y medio. Ahora hay CERO MILLONES...
........
¿Para qué seguir enumerando?, ¿más información? todos tenemos los datos de los últimos 5 años de gobierno del PP.

Usted mismo. Si vive en Cataluña piense en el futuro de sus hijos y nietos.
Si vive fuera de Cataluña le deseo toda la suerte del mundo. La necesitará.
Temporers...
Anònim, 02/06/2017 a les 15:29
+3
-3
Mireu el que ha passat a lleida a la campanya de la recollida de fruita, els temporers, ja demanen els seus dret més que mai, si no ningu treballa, cosa que els Pagesos i cooperatives, s´han tingut de baixar els pantalons, devnt d´inmigrans, i ara tots estan investigats pel departament de treball de la generalitat de catalunya, si ho tenen tot en regla, es a dir el temporer, es revel.la contra el casiquista i terratenentista independentista, i axió que els d´ERC en temps del tripartit els hi van donar dret a vot a les municipals, i ara s´els hi giren, i amb aquest espectacles voleu anar de cap a la independencia, si vosaltres mateixos us la esteu carregan...ah i el pobre català d´apeu al paro, despres voldreu que voti al referemdum.... escolteu nois, I UNA MERDA...
ACTORS ECONOMICS ELS EMPRESARIS??
Anònim, 02/06/2017 a les 18:02
+3
-1
I els treballadors?
Quina inconsciencia personal i col·lectiva han deixat el franquisme i la "democracia" postfranquista
Patronales
Anònim, 02/06/2017 a les 18:41
+4
-4
Salvo Foment, las otras "patronales" están subvencionadas por la Generalitat, de forma que no son opiniones válidas. Lo que es una vergüenza es que las empresas, también hayan de decidir el bando donde quieran estar, cuando de lo que habrían de tratar es de generar empleo y beneficios
AIXI, NO!!!!!
Anònim, 13/06/2017 a les 09:59
+0
-0
No ens enganyem, El Sr. Carles Puigdemon va ser nomenat President gràcies a la CUP i amb una condicio, per proclamar la Independencia de Carallunya. Referendum?? es mentira, el referendum serviria per veure si tots els catalans es pronunciaran i si guanyes el NO, es faria al cap de dos anys mes un altre referendum fisn que sortis el SI.
Pero de mentres Catalunya esta abandonada i parada, la sanitat, les infrastructuras, l'atur, etcc cada dia esta pitjor i aqui nomes estan per veure quan es pot declarar la independencia i de mentres aconsegueixen enfrentar a les families, empitjorar la convivencia, i lo que es pitjor desafiar a l'estat i a esperar a veure que passa, i posa a la gent per que s'enfronti als carrers al dia a dia amb tot aquets process. Independencia SI, pero d'aquesta manera NOOOOOO!!!
Soc molt independentista, pero n'ha coses que no m'agrada com ho estan portant i fins s'hi tot implicant esportistes a lleixir manifestos agressius i insultans que no venen al cas per forçar a que la gent s'enfronti mes i la convivencia sigui tensa. AIXI NO!!!!! Els catalans no som gent agresiva.
Trobo a faltar al Sr. Arthur Mas. I ara els de la CUP diuem que han de trobar un altre president per si inhabilitant al Sr. Puigdemón? Estem en mans de la CUP i aixi no es bo!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Xavier Domènech, durant un míting a Mataró | Catalunya en Comú
Sara González
01/01/1970
Socialistes i republicans expliciten els vetos creuats i es neguen a governar junts com proposen els "comuns"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 20:06 Comença el míting central d'ERC a les Terres de l'Ebre. Un miler de persones reben d'empeus el conseller Romeva amb el crit de "llibertat" omplint d'emoció el  pavelló firal de La Ràpita, on hi va haver la brutal càrrega policial el passat 1 d'octubre.
 20:06 El candidat a la presidència de la Generalitat per Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, recorda que "nosaltres tenim la clau de la sortida d'aquest país, els blocs només bloquegen" i afegeix que "els oblidats tenen memòria" i que seran els que faran possible el canvi.
 20:04 Segons Parlon, governar amb "tics de tirania" provoca "un efecte en cadena" que provoca que un professor universitari de prestigi s'atreveixi a proferir insults homòfobs contra el candidat socialista al 21-D, Miquel Iceta, o que a ella mateixa que per ser filla de migrants li diguin "xarnega de merda".
 20:04 En el míting del PSC a Badalona, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha retret a Carles Puigdemont que hagi governat amb "tics de tirania", com quan va dir que s'havia d'interpel·lar els alcaldes que no volien cedir espais municipals per al referèndum de l'1-O, ja que llavors "tothom s'atreveix a actuar com un tirà".
 20:03 Domènech recrimina a Iceta, ja que va dir que els catalans havíem viscut per sobre de les nostres possibilitats i li ha etzibat que "no així Miquel, han robat per sobre de les nostres possibilitats". "Que no ens expliquin històries i que no ens diguin que no hi ha recursos".
 20:03  Domènech carrega contra Arrimadas per voler canviar l'escola pública i això és perquè no l'ha trepitjat mai" perquè "si ho hagués fet sabria que no se l'ataca, se la defensa".
 20:03 Xavier Domènech afirma que "la dinàmica de blocs en la que ens volen atrapar deixa fora a la gent i Catalunya s'ha de construir amb la gent, amb els seus anhels i no sense ells".
 19:56 
 19:51 Inés Arrimadas diu a Corrnellà que "Catalunya es tornarà a aixecar" i que el 21-D "és una oportunitat que no podem deixar escapar".
 19:52 Sáenz de Santamaría: «La factura econòmica del procés és molt profunda». La vicepresidenta del govern espanyol exigeix un executiu català "dins la llei" per no "cronificar" els "danys" en els sectors del turisme, el comerç i la restauració. No descarta tornar a aplicar el 155.
 19:45 Yolanda López, candidata de Catalunya en Comú Podem per Tarragona, carrega contra el projecte de Hard Rock -antic BCN World- i afirma que "no volem ser Las Vegas, volem ser Sillicon Valley".
 19:42 El secretari general de Podem tanca la seva intervenció demanant que no s'utlitzi el vot com una venjança i que es faci servir per canviar les coses. 
 19:41 Iglesias afirma que "les banderes no omplen la nevera" i, per aconseguir el vot dels indecisos, assegura que la candidatura dels "comuns" porta "fets i no promeses".
 19:35 Pablo Iglesias, assegura des de Tarragona que es impossible independitzar-se de Mariano Rajoy: "Cal fer fora Mariano Rajoy". Per això cal un govern compromès a fer-ho, i recorda que el PDECat va votar en contra d'una moció de censura contra el govern del PP.
 19:34 El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, diu en el míting que el partit fa a Cornellà que "el nacionalisme ja ha perdut perquè s'ha acabat el silenci".
 19:33 
 19:33 Soraya Sáenz de Santamaría aposta per reimpulsar la marca Barcelona però considera "crucial" un canvi de govern a Catalunya "per tenir un interlocutor dins la llei que es preocupi per donar la volta a la situació econòmica".
 19:29 Pablo Iglesias intervé al míting de Catalunya en Comú Podem a Tarragona: "Hem dit moltes veritats incòmodes als monàrquics, els hem dit que utilitzen la repressió per tapar la seva corrupció".
 19:15 
 19:14 La Junta Electoral desestima el recurs de Barcelona i manté la prohibició sobre la il·luminació groga. Insisteix que aquesta actuació té una "finalitat partidista" i que l'Ajuntament ha vulnerat el principi del respecte a la neutralitat política.
 19:13 El PP denuncia TV3 per l'especial sobre la manifestació de Brussel·les que mai va fer. Els populars consideren que la cobertura de la mobilització que va fer la cadena va ser contrària al que estableix la llei electoral.
 19:05 EL DIARI de CAMPANYA del 36 5 de febrer: Gil Robles defineix les eleccions com la batalla decisiva contra la revolució. El líder de la dreta espanyola crida a "esclafar la subversió" i començar una etapa de construcció nacional d'Espanya. Una nova entrega, en blanc i negre, del diari de campanya del 36 a càrrec de Pep Martí.
 18:11 Fachin i Castells participaran en actes de campanya d'ERC. L’ex-secretari general de Podem Catalunya serà dimarts al míting dels republicans al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona mentre que l'exdiputada de CSQP serà aquest vespre a Sant Carles de la Ràpita. Tots dos havien estat en negociacions amb la CUP per incorporar-se a la seva llista de cara al 21-D, però no hi va haver prou temps per arribar a un acord.
 18:06 LA CARAVANA. David Fernández aixeca el to; el cupaire més mediàtic entra en acció. L'exdiputat de la CUP realitza un dels discursos més aclamats durant el míting central de campanya a Barcelona; La contracrònica d'Aida Morales.
 17:55 LA CARAVANA La «família política» de Comín també va ser a Brussel·les. Treballadors del departament de Salut van ser a la capital europea per donar suport al conseller i li van lliurar un emotiu escrit. Per Esteve Plantada.
 17:53 Cop de porta d'ERC i el PSC al tripartit de Domènech. Socialistes i republicans expliciten els vetos creuats i es neguen a governar junts com proposen els "comuns". Ho explica Sara González.
 17:48 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero participarà en l'acte central de la campanya del PSC al 21-D, que el partit celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al costat del Fòrum. Hi intervindran també Miquel Iceta, Pedro Sánchez, Josep Borrell, Eva Granados, Núria Marín i Jaume Collboni.
 17:33 El CDR de Cambrils denuncia que Correus no té sol·licituds per votar per correu i recorda que aquest dilluns s'acabava el període per poder demanar aquesta opció de vot de cara al 21-D. Fonts de l'oficina del municipi del Baix Camp han afirmat que s'han quedat sense però "quan faltava una hora per tancar" i han informat que n'han tramitat més de 500.
 17:33 Apareixen llaços grocs pintats als passos de vianants de Sabadell amb la firma dels CDR locals. Diversos espais de la ciutat, com els ponts de la Gran Via, també compten amb llaçades grogues. 
 17:22 ÚLTIMA HORA La Fiscalia investiga les piulades homòfobes contra Iceta per un possible delicte d'odi. El director de l'Institut de Nanotecnologia de la UB, Jordi Borrell, dimiteix del càrrec i es disculpa per haver dit que el líder del PSC té els es "esfínters dilatats".
 17:13 Aragó acusa ara Catalunya de no conservar bé algunes obres de Sixena. La consellera de Cultura avisa que alguna serà difícil de recuperar i creu que això "deixa en evidència" la tasca de Catalunya.
 17:06 
 16:52 Aragó rep amb eufòria les obres de Sixena. Desenes de persones celebren l'arribada de l'art que fins aquest dilluns estava al Museu de Lleida.
 16:46 
 16:43 Un particular denuncia l'alcalde de Sabadell per la cessió de col·legis públics l’1-O. Maties Serracant es mostra sorprès per la denúncia i reafirma el compromís "per fer efectiu el dret a l’autodeterminació”.
 16:32 Vic, Torelló, Calldetenes i Tavèrnoles retiren els símbols de suport als presos després de la denúncia de Ciutadans. L'ajuntament de la capital penjarà una altra pancarta a favor de la llibertat d'expressió.
 16:19 Un particular denuncia l'alcalde de Sabadell per la cessió de col·legis públics l’1-O. El jutjat d'instrucció número 2 de la ciutat obre diligències per un presumpte delicte de desobediència.
 15:35 ÚLTIMA HORA Les obres del Museu de Lleida ja han arribat a Sixena.
 15:26 Rovira: «Si Rajoy no vol vies unilaterals, no ha d'aixecar-se de la taula de diàleg», informa Albert Prieto. La número 2 d'ERC acusa el president espanyol d'haver aplicat "decisions unilaterals", com el 155, que han tingut "conseqüències nefastes". La dirigent republicana responsabilitza el líder del PP d'haver alimentat una "repressió econòmica" a Catalunya.
 15:06 Inés Arrimadas assegura que Ciutadans vol "acabar amb el procés sobiranista i amb el 155" i que, per això, el millor és "votar per les opcions polítiques que aposten pel diàleg".
 14:35 LA CARAVANA La senyera que va amb Xavier Domènech a tot arreu. Contracrònica de Sara González del setè dia de campanya de Catalunya en Comú-Podem
 

Xavier Domènech, en un míting Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 
 14:23 
 14:14 ÚLTIMA HORA Aragó s'emporta de Lleida les obres de Sixena per la via del 155. Guàrdia Civil i tècnics executen la sentència d'Osca i deixen el Museu de Lleida sense les 44 peces comprades a partir del 1983.
 13:57 LA CARAVANA. JxCat fa entrar en campanya les burles de Moncloa sobre les víctimes de l'1-O. La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum. Per Oriol March.
 13:53 Ciutadans, l'únic partit que defensa (sense matisos) l'Aragó en el litigi de Sixena, informa Pep Martí. La formació unionista va trencar la unanimitat al Parlament mentre que el PP va donar suport a la resolució en favor de protegir el fons.
 13:53 LA CARAVANA A qui dona suport Manuel Valls? L'ex-primer ministre francès es reuneix amb Iceta dies abans de participar en un míting de Cs; contracrònica de Jordi Bes.
 13:41 Josep ​Rull, des de Granollers: «El 21-D toca decidir entre nació o submissió». El conseller de Territori i Sostenibilitat ha estat a Granollers, on ha destacat que la forma per lluitar "contra el procés gens normal que se segueix contra nosaltres" és votar massivament a les eleccions "per reafirmar el nostre full de ruta i aconseguir la llibertat dels presos i del president Puigdemont".
 13:40 Lourdes Ciuró corresponsabilitza obertament el PSC de l'espoli de Sixena. La diputada del PDECat recorda que sense els socialistes l’article 155 no hagués prosperat.
 13:33 Iceta es reuneix amb l'exprimer ministre francès Manuel Valls. El PSC ho ha compartit a través de les xarxes socials amb una piulada. La reunió es produeix pocs dies abans que Valls participi en un acte de Ciutadans juntament amb l'escriptor Mario Vargas Llosa.
 13:24 La diputada del PDECat Lourdes Ciuró corresponsabilitza obertament el PSC de l'espoli de Sixena
Entrades anteriors »
01/01/1970
Insisteix que aquesta actuació té una "finalitat partidista" i que l'Ajuntament ha vulnerat el principi del respecte a la neutralitat política
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Mollerussa | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum
Publicitat electoral del 21-D al metro de Barcelona. | Adrià Costa
Ferran Casas | 2 comentaris
01/01/1970
La manifestació de Brussel·les, el pont, el debat de la unilateralitat i la competència -encara suau- a l'independentisme i a l'unionisme marquen el primer tram de la cursa del 21-D | La participació duu de corcoll els partits mentre ERC i Cs polaritzen la campanya i Puigdemont puja a les enquestes aliè als dubtes sobre el seu futur
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
Arnau Urgell | 1 comentari
01/01/1970
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D