JxSí i la CUP volen aprovar al ple del 14 de juny la via de la desconnexió exprés

Els independentistes acceleren la reforma del reglament del Parlament enmig de crítiques de l'oposició, que lamenta que la majoria de les seves esmenes no s'hagin tingut en compte | L'informe de la reforma inclourà la possibilitat de tramitar per lectura única la llei de la transitorietat i l'habilitació de la segona quinzena d'agost per agilitzar els tràmits

La ponència de reforma del reglament del Parlament reunida aquest dimarts
La ponència de reforma del reglament del Parlament reunida aquest dimarts | ACN
30 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:30h
Aquest dilluns el Govern donava el tret de sortida a la via unilateral per celebrar el referèndum i aquest dimarts és el Parlament qui encarrila el tràmit per reformar el reglament i disposar d'un mecanisme per aprovar la desconnexió exprés. Junts pel Sí i la CUP han decidit prémer l'accelerador i concloure el pròxim dijous la ponència encarregada d'elaborar l'informe per executar la reforma. Això vol dir que els independentistes tenen marge per portar-la a votació definitiva al ple previst per a la setmana del 14 de juny. Ara bé, l'oposició pot encara dilatar aquest calendari si recorren al Consell de Garanties Estatutàries. En aquest cas, l'aprovació s'ajornaria fins a principis de juliol.

La reforma impulsada per Junts pel Sí i la CUP preveu incorporar els canvis pertinents per poder tramitar per lectura única -és a dir, en un sol debat si així ho autoritza la mesa, on Junts pel Sí té la majoria- la llei de transitorietat jurídica. Aquesta és, segons el full de ruta del Govern, la llei clau per passar de la legalitat espanyola a la catalana i convocar el referèndum sense acord amb el govern espanyol. També es contempla l'habilitació de la segona quinzena d'agost per poder agilitzar els tràmits. Un cop es tingui sobre la taula l'informe de la ponència, aquest passarà per comissió, que serà on s'aprovarà el dictamen final per elevar-lo al ple. 

El malestar de l'oposició

Que els independentistes hagin apostat per accelerar els treballs, debatre i votar les esmenes i elaborar l'informe aquesta mateixa setmana no ha estat exempt de polèmica per part de l'oposició, que des del principi han denunciat que JxSí i la CUP només volen la reforma del reglament per "coartar" el debat parlamentari. De fet, els grups de l'oposició han evitat que la ponència elaborés ja aquest dimarts l'informe i que es fes encara una reunió més el pròxim dijous. Una de les esmenes que queda pendent de resoldre és una presentada per la CUP en la qual es demana la suspensió "immediata" dels diputats que siguin imputats per corrupció. 

Els grups lamenten que els independentistes funcionin com una "apisonadora" i no hagin tingut en compte les principals esmenes de l'oposició. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha lamentat que la majoria independentista vulgui "tirar pel dret" i "menystingui" el paper de l'oposició al Parlament. Ja ha deixat clar que el seu grup pensa "explotar qualsevol forat" del reglament per intentar frenar les intencions de Junts pel Sí i la CUP i no descarta recórrer al Consell de Garanties Estatutàries. El PP, per la seva banda, ha qualificat d'"atemptat contra la democràcia" la reforma que es pretén impulsar. "Reformar un reglament exclusivament per cobrir una llei de desconnexió és un atemptat a la democràcia inèdit als països membres de la UE", ha sentenciat el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández. Ciutadans, en la mateixa línia, ha acusat els independentistes de "saltar-se la normalitat democràtica". 

"És un episodi de més d'aplicació de la piconadora de Junts pel Sí i la CUP", ha assegurat el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela. Al seu judici, si la reforma del reglament s'aprova en els termes "imposats", el Parlament "veurà degradada la seva qualitat democràtica". Coscubiela ha insistit que els independentistes estan "menyspreant els drets democràtics" d'aquells que no comparteixen el full de ruta i ha lamentat que hagin rebutjat la petició de CSQEP de demanar un informe als serveis jurídics sobre la reforma que s'impulsa.