El sobiranisme obre la via del referèndum unilateral i modula la pressió als «comuns»

El Govern aborda amb els partits sobiranistes, amb l'excepció de Catalunya en Comú, el nou escenari marcat per la negativa definitiva de Madrid | El Pacte Nacional es mantindrà viu per analitzar el nou escenari i mirar de mantenir al màxim el consens | El disseny de la pregunta i la data no està tancat, però serà una realitat en qüestió de dies després de reunions amb agents socials i polítics

Cimera del Govern amb partits sobiranistes al Palau de la Generalitat
Cimera del Govern amb partits sobiranistes al Palau de la Generalitat | ACN
Sara González / Oriol March
29 de maig del 2017
Actualitzat el 30 de maig a les 12:04h
El Palau de la Generalitat ha estat l'escenari de la primera presa de contacte entre el Govern i els partits sobiranistes després de la negativa -esperada, però no per això menys rotunda- de l'Estat en referència al referèndum previst per al mes de setembre. No serà l'última: l'executiu té prevista una ronda de contactes que també preveu cites amb agents socials i econòmics per traçar el disseny dels propers passos, que inclouen l'anunci de la data i la pregunta de la consulta vinculant. La cita d'aquest dilluns a Palau, que s'ha allargat durant una hora i quart, suposa l'arrencada oficial de la via unilateral i de la pressió als "comuns", avui absents, per sumar-se al consens sobiranista un cop constatat que el referèndum pactat és inviable amb Mariano Rajoy a la Moncloa. 

Durant la cita, segons ha explicat la consellera de la Presidència, Neus Munté, no s'ha tractat el disseny de la pregunta ni s'ha fixat cap data. El calendari del Govern inclou fer públics aquests dos aspectes en el transcurs de les properes dues setmanes. "Arriba la fase més complicada", ha definit la secretària general d'ERC i portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira. Complicada per dues raons: per la resposta bel·ligerant de l'Estat -que farà servir totes i cadascuna de les armes legals de les quals disposa per frenar el referèndum i que no hi hagi un nou 9-N- i perquè està en joc la unitat. L'absència de Catalunya en Comú a la cita de Palau ha estat rellevant, i el Govern espera que l'espai polític liderat per Ada Colau i Xavier Domènech "no posi excuses". Aquest dilluns no han mantingut cap mena de contacte, ni públic ni privat.
 

Membres del Govern i dels partits sobiranistes es dirigeixen cap a la cimera a Palau Foto: Govern


El del Govern no ha estat un missatge dur, sinó més aviat una invitació a pactar totes les qüestions que s'hauran de dirimir en les properes setmanes. Domènech, aquest matí, ha demanat una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, i aquesta qüestió s'ha tractat en la trobada de la tarda a Palau. Moviment d'Esquerres (MES) i el secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, han demanat que el Pacte es torni a citar per abordar el nou escenari, i cap dels integrants s'hi ha tancat en banda. De fet, el Govern consideraria "positiu" que l'organisme que lidera Joan Ignasi Elena tornés a convocar-se. El Pacte seguirà viu per dues raons: mantenir la "transversalitat" i no donar excuses a Catalunya en Comú per abandonar el vaixell.

Els perquès d'una absència

Assistir a la trobada convocada aquest dilluns, asseguren els "comuns", hauria estat "anar a enterrar" el Pacte pel Referèndum. "Allò que necessitem en aquests moments no és precisament una reunió d'independentistes", lamenten. De fet, fonts coneixedores de les negociacions expliquen que la comissió coordinadora del Pacte va sol·licitar per escrit una reunió d'aquest espai i va ser "ignorada" des del Govern. "Hi ha molta gent emprenyada", insisteixen des de l'espai dels "comuns".  Es refereixen, en concret, a les entitats favorables a la celebració d'una consulta vinculant però que no es defineixen com a independentistes, com ara els sindicats majoritaris.

Catalunya en Comú insisteix que no pensa formar part d'una "foto" que respon al full de ruta de Govern de Junts pel Sí, el del "48% del suport", i no a la "voluntat majoritària del 80% i a la transversalitat" que s'aplega al voltant del Pacte. Aquest espai, insisteixen, és on, "sense exclusions", s'ha de posar sobre la taula la data i la pregunta del referèndum. De fet, asseguren que així ho han reivindicat les últimes setmanes sense haver estat "prou escoltats". "Ens havíem de plantar perquè sinó no ens prenen seriosament", sentencien. Les acusacions de "processisme" que se'ls feia en privat des de l'independentisme posen en qüestió aquesta última afirmació.
 

Xavier Domènech, aquest dilluns a la seu de Catalunya en Comú Foto: ACN


Si es reuneix el Pacte, insisteixen des de la CUP i Demòcrates -dues formacions que, tot i la disparitat ideològica, mantenen una bona relació en privat-, això no ha d'anar en detriment de l'acceleració del full de ruta, ja prevista en el moment en què es topés amb la negativa de l'Estat. El missatge que ha volgut fer arribar Munté és que cal mantenir la "transversalitat", però que a partir d'ara ja es juga amb les cartes marcades: és l'Estat qui no vol dialogar i, per tant, la Generalitat té la legitimitat per seguir endavant. L'únic dubte és saber en quin moment es posarà en marxa l'artilleria legal per impedir que hi hagi urnes i paperetes a finals de setembre o a principis d'octubre.

Reunions i organismes

A la previsible reunió del Pacte Nacional pel Referèndum s'hi sumaran, els propers dies, trobades del Govern amb sectors socials i econòmics per informar-los dels plans per fer el referèndum. Si hi ha una nova cimera amb les formacions sobiranistes, la CUP i Demòcrates esperen que ja sigui amb la data i la pregunta de la consulta fixades i que s'hi debati un organisme de coordinació que inclogui representants internacionals. Un dels problemes que hi haurà en els propers mesos serà el de trobar observadors internacionals encarregats de validar els resultats.

L'acceleració de la via unilateral també coincideix amb una escalada verbal del govern espanyol i del PP, que avui han rebut el suport explícit -via trucada telefònica- del nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Acabat de ser escollir líder de la formació socialista, i amb un plantejament d'Espanya "plurinacional" de portes enfora, Sánchez li ha reiterat a Rajoy que li farà costat en aquelles accions destinades a frenar el referèndum. Tot plegat en un context de debat intern dins del PSOE sobre si cal fer costat -o no- a la moció de censura plantejada per Podem. Una tessitura, per cert, en la qual també es troben el PDECat i ERC, que circumscriuen un hipotètic suport a Pablo Iglesias sempre i quan hi hagi un compromís explícit amb el referèndum.
 

Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dilluns Foto: La Moncloa


La cimera d'avui, encara sense concrecions, ha posat les bases del que vindrà les properes setmanes. El Govern explicarà en públic i en privat que l'única sortida és la via unilateral perquè l'Estat ha tancat totes les vies de diàleg, i seguirà plantejant vies d'aterratge als "comuns" -com una nova reunió del Pacte, ja en exploració- per tal de sumar-los al consens en aquesta nova fase. La data i la pregunta, que seran anunciades en un termini breu de temps, serviran per posar el termòmetre de la reacció de l'Estat.
Arxivat a