Món rural

Universitats i ecologistes demanen agilitzar la creació de l'Agència de la Natura

El nou organisme, anunciat pel conseller Rull al Parlament, permetria ordenar les competències disperses sobre la preservació del patrimoni natural | Una setmana enrere, el món rural va demanat aturar la posada en marxa de l'agència

per Redacció , 29 de maig de 2017 a les 19:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els signants del manifest creuen que l'Agència de la Natura ajudarà a conservar l'entorn natural. Foto: Xavier Borràs


Més de 100 entitats ambientals i ecologistes, una vintena de departaments d’universitats, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya -que representa més de 400 entitats- i quatre col·legis professionals han signat un manifest on reclamen que es creï en els propers mesos l'Agència de la Natura de Catalunya, anunciada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, el passat 1 de març al Parlament. Amb aquesta agència, segons la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural de Catalunya, es posaria ordre en l'actual dispersió de competències en matèria de preservació del patrimoni natural. La reclamació d'aquest sector arriba una setmana després que el món rural demanés tot el contrari: que s'aturi la posada en marxa del nou organisme.


"Davant la desfeta de les polítiques relacionades amb el patrimoni natural entre el 2010 i el 2016, celebrem l’increment de pressupost que s’hi destina i la creació del nou fons del patrimoni natural aprovats en la darrera llei pressupostària, però això no és suficient", assegura el manifest. Així, reclamen que hi hagi una governança més "eficient" que doni "respostes adients als greus reptes". "Les disfuncions actuals, la infradotació de personal i pressupostària i les greus retallades que ha patit aquest àmbit els darrers anys ha portat a una greu pèrdua de biodiversitat, a la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits i, en conseqüència, a una pèrdua d’oportunitats econòmiques, socials i ambientals per a tot el país", lamenten les entitats.

Per això, es mostren convençudes que l’agència seria el millor instrument per a la conservació de la natura a Catalunya. Aquest nou organisme, permetria crear una estructura de gestió "moderna, eficient, transparent, àgil i menys burocratitzada, inspirada en les millors referents europeus", com es reclamava a les conclusions derivades de la jornada sobre governança del patrimoni natural de la setmana passada.


Més finançament per a conservar l'entorn natural

L'agència pot contribuir a diversificar les fonts de finançament destinades a la conservació de la natura, amb impostos finalistes (procedents dels sectors que més es beneficien econòmicament del patrimoni natural i d’aquells processos que més impactes negatius hi generen), dotacions pressupostàries regulars proporcionals als reptes, el foment actiu del mecenatge privat, el pagament per serveis ambientals, o el procedent de les sancions per actuacions que malmetin el patrimoni natural. En aquest sentit, insta a vetllar perquè el fons del patrimoni natural creat pels pressupostos s’apliqui adequadament.


El comunicat assegura que el nou organisme pot facilitar la involucració dels sectors productius (especialment els agraris, forestals i pesquers) i els propietaris, en tant que gestors directes del territori, en la conservació de la natura; i també la societat civil, les entitats i la ciutadania en general, tant en l’àmbit urbà com rural, a través d’iniciatives de conservació de la natura com la custòdia del territori o la participació en la gestió d’espais naturals protegits, reforçant els instruments participatius o de voluntariat, entre altres.

Per tot això, demanen al Govern i a tots els grups polítics que prioritzin la creació d’aquesta estructura governamental, que tingui un caràcter transversal respecte a les polítiques de biodiversitat i patrimoni natural, per acabar amb la "dispersió institucional" dels òrgans encarregats d’aplicar aquestes polítiques i les "pugnes interdepartamentals" que han conduït a la situació actual. Per la pluralitat d’actors que interactuen amb el patrimoni natural (biodiversitat i geodiversitat) demanen que aquesta prioritzi les aliances amb els agents que conserven paisatges, hàbitats i espècies, en particular la petita pagesia, els ramaders extensius, en especial els de caràcter ecològic, els pescadors artesanals, els propietaris forestals amb certificació i totes les entitats de custòdia i altres que treballen per la salvaguarda del patrimoni natural del país.

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació