El Museu Etnològic proposa activitats familiars per aprendre i gaudir en diumenge

Fins al 9 de juliol, el programa "Els diumenges ens movem!" ens permet fer visites guiades especials, activitats i tallers singulars

Una imatge del taller de Kamisumō que arriba a l'Etnològic
Una imatge del taller de Kamisumō que arriba a l'Etnològic | Museu Etnològic
28 de maig del 2017
Actualitzat el 29 de maig a les 18:13h
Tradicionalment, el diumenge és un dia de descans, de repòs i d'aturada general de màquines: la setmana arriba a la fi i cal agafar forces per una nova dosi de feina, obligacions i tasques. També pot ser, però, un dia esplèndid per fer coses que escapin de la rutina diària i carregar-se d'energia, d'experiències, de diversió i de saviesa. En aquest sentit, el Museu Etnològic proposa que els diumenges siguin un dia imperdible, lluny de la mandra, amb activitats per activar el coneixement i la diversió, en companyia de tota la família.

El programa Els diumenges ens movem! porta "un munt d’activitats per a tothom amb experiències per a gaudir i aprendre", tal com detallen els organitzadors. Fins al 9 de juliol, el Museu Etnològic - Museu de Cultures del Món de Barcelona ofereix un catàleg ben ampli i divers de tallers, actuacions, visites guiades "i amb les nostres exposicions estables i temporals". Tot pensat per "tancar els caps de setmana d’una manera divertida i didàctica".

Activitats, tallers i visites guiades

Fins al 9 de juliol, tindrem temps de conèixer tots els secrets del Sumo, una lluita que és més que una lluita, i experimentar amb la tècnica ancestral dels terrissaires, a banda de gaudir amb les activitats per a tota la família, ja que aquest 2017 tots els primers diumenges de mes hi ha la possibilitat de realitzar visites que ofereixen recorreguts per les exposicions permanents del Museu Etnològic i el Museu de les Cultures del Món.

Pel que fa als segons diumenges de mes, l'opció és fer visites guiades transversals, unes "Visites guiades d’especialista", en què es proposa un recorregut per diferents àmbits i peces del Museu de Cultures del Món per descobrir temes transversals comuns i diferents a diverses societats i cultures del món amb la mirada de l’antropòleg. Un ventall ampli que transforma els diumenges en el dia més radiant de la setmana, gràcies a la creativitat d'un equipament que no descansa, el Museu Etnològic.
 
Programació "Diumenges ens movem!"
Visites guiades els primers diumenges de mes

Visita guiada general: "Va de joguines, caixes de núvia i banderes"
A les 11:30. 4 de juny i 2 de juliol. 3€ (amb entrada al museu inclosa)

Què tenen en comú una  pilota, una caixa de núvia i una cadira de barber?
Els objectes que ens envolten de la nostra vida quotidiana estan connectats i no sempre de forma evident. Un recorregut de descoberta d'aquestes i altres peces que podreu trobar al museu i una forma forma sorprenent de mirar-les...

Visita guiada general i a diferents àmbits: "Descobrim Amèrica"
4 de juny. 3€ (amb entrada al museu inclosa). A les 11:30h.

A la terra hi viuen més de 7.000 milions de persones distribuïdes en diferents països i continents. Tenim trets físics diferents, parlem llengües diferents, respectem religions i costums diferents, veiem, interpretem i ens manifestem artísticament de forma diferent. Tots formem part de la diversitat cultural i hem d’aprendre a valorar-la.

Visites guiades transversals els segons diumenges de mes

Tabú a l’Àfrica.

9 de juliol. 3€ (amb entrada al museu inclosa). A les 11:30h.

Què entenem nosaltres per tabú i com ho entenen en diferents indrets de l’Àfrica? Per què serveix un tabú? Tabús i objectes  africans  de la col•lecció del  Museu de Cultures del Món. Comparem tabús occidentals tradicionals i contemporanis. A càrrec d'Elisabeth Pertegàs.

L’home (no) és el rei de la naturalesa.
11 de juny. 3€ (amb entrada al museu inclosa). A les 11:30h.

A través de peces de les sales d’Àfrica, Austràlia i Polinèsia, veurem les relacions que aquestes societats estableixen entre el que nosaltres anomenem natura  i cultura.  I ho veurem a través d’altres maneres d’entendre el món  -animisme, totemisme, analogisme i naturalisme- i ens preguntarem on som els occidentals. A càrrec d'Agnès Villamor.

Activitats i tallers

Una experiència de creació dels cinc continents: Kamisumō 

Diumenge 28 de maig, a les 12:00 h. A partir de 5 anys. Durada: 1 hora 30 minuts.

Sumou és el nom de la lluita  tradicional del Japó, protagonitzada pels seus coneguts lluitadors grans i grossos. Sumou és més que una lluita, és un ritual ancestral que s’ha preservat per  donar  gràcies als déus, especialment  per les bones collites. Els déus es diverteixen si veuen  la gent ben alimentada. Al taller de Kamisumō es fan les figures de paper dels lluitadors i s’ aprèn el joc. Les regles de combat, el context històric i religiós, el calendari festiu, són elements que donen un sentit global i una dimensió cultural a la diversió. Comencem  a jugar i es van aclarint els dubtes a partir de la mateixa pràctica.

Terrissaires antics
Diumenge 18 de juny, a les 12:00 h. A partir de 5 anys. Durada: 1 hora 30 minuts.

Un recorregut per la cultura material d’Amèrica per conèixer  i experimentar amb la tècnica ancestral dels antics terrissaires. Ho acompanyarem amb la narració de de contes, mites i llegendes del patrimoni oral tradicional del continent americà.
A càrrec de Marta Escudero, narradora.