La cimera pel referèndum torna a tensar les relacions entre Podem i els «comuns»

Catalunya en Comú, que agrupa ICV, EUiA i Barcelona en Comú, rebutja participar en la reunió d'urgència convocada pel Govern mentre que Podem hi assistirà | Els "comuns" reclamen debatre els següents passos a l'espai del Pacte Nacional pel Referèndum i Albano Dante Fachín se'n desmarca i flirteja amb la via unilateral

Pablo Iglesias amb Carles Puigdemont, Xavier Domènech i Carles Campuzano, a Madrid
Pablo Iglesias amb Carles Puigdemont, Xavier Domènech i Carles Campuzano, a Madrid | Podem
28 de maig del 2017
Actualitzat el 29 de maig a les 11:46h
És una evidència que les relacions entre la cúpula de Podem Catalunya i els "comuns" no passen per un bon moment. L'executiva liderada per Albano Dante Fachin no es va integrar al nou partit liderat per Ada Colau i Xavier Domènech, batejat ja com a Catalunya en Comú, i aquest diumenge han tornat a demostrar que les posicions en relació al procés sobiranista també són distants. Mentre Domènech ha anunciat que no seran presents en la cimera de partits i entitats convocada aquest dilluns pel Govern -i això inclou Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), expressió parlamentària de l'espai polític-, Podem ha confirmat que hi assistirà. És l'últim desencontre d'una relació tortuosa.

La decisió de Carles Puigdemont de reunir d'urgència el món sobiranista després de la negativa del govern espanyol a negociar un referèndum de forma acordada ha tensat l'espai de l'esquerra alternativa. Els "comuns", incòmodes amb la via unilateral que defensa Junts pel Sí i la CUP, argumenten -per declinar la invitació d'aquest dilluns- que caldria convocar el Pacte Nacional pel Referèndum. Entenen que és l'instrument que agrupa la majoria i que dota de força la reclamació d'una consulta vinculant. Els "comuns" consideren que una reunió de partits no és l'expressió més fidel de l'ampli consens que genera el dret a decidir.

Podem Catalunya no sembla pensar el mateix, tenint en compte que Albano Dante Fachin -secretari general de la formació lila i, alhora, diputat de CSQEP- sí que es serà a la cimera planejada pel Govern. Podem ha anunciat la celebració d'una consulta interna per fixar posició en relació al referèndum, tot i que la direcció ja ha dit que prefereix que la votació del setembre sigui una mobilització, però sense caràcter vinculant. És a dir, un segon 9-N. Els "comuns", en canvi, encara no han dit com es posicionaran. Entre l'1 i el 8 de juliol convocaran un debat intern que servirà per fixar el discurs de Catalunya en Comú. Mentre el nou partit encapçalat per Domènech prefereix no avalar la via unilateral -tot i la negativa de l'Estat a pactar una votació- Podem flirteja amb un referèndum sense pacte amb l'Estat. Això sí, sense conseqüències polítiques. Darrerament, Albano i el diputat Joan Giner s'han reunit amb Òmnium per traslladar-los el seu punt de vista.
 

Jordi Cuixart, Albano Dante Fachín i Joan Giner, reunits a la seu d'Òmnium Foto: Òmnium


Qui ha aprofitat el paper de Podem en el procés sobiranista ha estat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que aquest diumenge ha qualificat Pablo Iglesias com a "còmplice dels separatistes". En l'acte de presentació d'Inés Arrimadas com a candidata a la presidència de la Generalitat -Rivera vol eleccions a Catalunya i ja ha demanat a Puigdemont que "posi les urnes de veritat"-, el líder de la formació taronja ha presentat Podem com la crossa de l'independentisme. "Li demano que rectifiqui. Donar suport a l'independentisme no és sensat", ha exposat Rivera. El president de Ciutadans també ha reclamat a Iglesias que sigui clar i respongui "amb un sí o un no" a la pregunta de si està disposat a respectar la Constitució.

La data i la pregunta, en un termini de 15 dies

A banda de convocar la cimera de partits i entitats -que encetarà el trajecte de la via unilateral-, el Govern també ha avançat en les últimes hores detalls sobre el calendari d'un eventual referèndum i la seva formulació. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha explicat en una entrevista a RAC1 que en els pròxims dies hi haurà data i pregunta, com reclamaven l'ANC, Òmnium i l'AMI en l'acte d'aquest dissabte. "En els propers dies tindrem data i pregunta. Aquestes decisions no es poden demorar", ha apuntat Munté, que calcula que en un màxim de 15 dies estaran resoltes les incògnites. Munté també ha subratllat que no creu que en la trobada de demà es pugui fixar ni el dia de celebració del referèndum ni l'enunciat que es traslladarà als ciutadans.

Munté també ha carregat contra el govern de Mariano Rajoy, pel seu immobilisme. "Ens hauria agradat que els condicions del referèndum haguessin estat compartides amb el govern de l’Estat, però la seva resposta no està a l’alçada de la proposta majoritària a Catalunya", ha exposat aquest diumenge. El xoc amb l'Estat sembla servit. El que no està tan clar és què farà l'esquerra alternativa.
Arxivat a