La Guàrdia Urbana es posa en marxa contra els furts i la venda de begudes a les platges

Un equip específic, format per una norantena d'agents, vetlla per la seguretat a la façana marítima de Barcelona durant la temporada d'estiu

Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullen per la platja del Bogatell
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullen per la platja del Bogatell | ACN
Redacció
27 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:37h
El Grup de Platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona s'ha posat en marxa aquesta setmana per vetllar per la seguretat a la façana marítima de la ciutat durant l'estiu. Una norantena d'agents formen aquest grup operatiu que es va crear el 2012 per actuar davant les emergències i contra els delictes o activitats no autoritzades a les deu platges de Barcelona. "La majoria d'agents van uniformats perquè sobretot busquem un tasca de prevenció, però també n'hi ha de paisà", destaca el sotscap de la Unitat Territorial de Sant Martí, l'inspector Diego Calero.

Els furts, robatoris i la venda ambulant no autoritzada, especialment de begudes, es troben en el seu punt de mira. L'estiu passat van intervenir un total de 202.730 begudes, el 61% més que l'any anterior. Una altra funció important és atendre emergències i vigilar que els banyistes no s'allunyin de les zones segures. Durant la passada temporada, van auxiliar 85 persones al mar.

Els integrants d'aquest grup que estarà operatiu fins a finals de setembre patrullen a peu, amb bicicletes, scooters, quads adaptats per circular per la sorra, cotxes i dues embarcacions semirígides d'uns 7 metres que permeten millorar les tasques de vigilància de la platja i els espigons. Són la Guaita i la Talaia. A més, poden rebre el suport d'altres grups del cos, com per exemple la Unitat Muntada, agents que patrullen a cavall. La seu del grup és a l'Oficina Conjunta de Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de la Barceloneta i un altre punt de referència és el mòdul de l'espigó de la platja del Bogatell.

Un dels principals objectius d'aquest grup és reduir la venda ambulant no autoritzada, especialment de begudes. A més de ser una activitat sense permís, moltes d'aquestes begudes es preparen sense les garanties sanitàries mínimes i es guarden en llocs insalubres, com en clavegueres. Precisament una de les tasques del grup és detectar clavegueres on s'hagin amagat llaunes o preparats com mojitos per decomissar-los i evitar que acabin a l'estómac d'algun banyista.

Menys llaunes a sobre en la venda ambulant sense permís

L'inspector Calero assenyala que aquests venedors ambulants que no tenen autorització per a la seva activitat s'"han adaptat a la presència policial i a la millora dels nostres procediments de treball" i han canviat "la seva metodologia". "Ara porten menys quantitat de begudes i hem de fer més intervencions. La venda és més al detall. Porten quatre o sis llaunes i amaguen la resta en algun lloc o algú els les guarda. Així tenen menys a perdre si intervenim i les decomissem", explica.

El Grup de Platges va interposar la temporada passada un total de 20.697 denúncies per venda ambulant no autoritzada, un 61% més que l'any anterior. El 70% de les denúncies (14.294) estaven relacionades amb venda de begudes o aliments, el 12% d'altres articles i el 13% per abandonament del gènere. Altres activitats no autoritzades, com els massatges, van augmentar un 39% respecte a l'any anterior, amb 2.003 denúncies.

Prohibit banyar-se als espigons

El Grup de Platges va auxiliar 85 persones al mar en la temporada d'estiu de l'any passat, en coordinació amb altres serveis com Salvament Marítim i Creu Roja. Aquesta és una funció que ha anat guanyant pes en els últims anys. El 2015, va socórrer 51 persones.

La Guàrdia Urbana intensificarà els missatges de seguretat per megafonia en diferents idiomes per recordar als usuaris el perill d'algunes conductes, com banyar-se als espigons. Altres consells són vigilar els infants de forma permanent o controlar les pertinences personals.

Els agents van realitzar l'any passat 10.043 actuacions als espigons, la majoria de les quals van ser per avisar que està prohibit banyar-se en aquestes zones pel perill que comporten. També van interposar 82 denúncies per no respectar les indicacions de bany, un 55% més que el 2015. La majoria van ser per banyar-se als espigons i en altres zones senyalitzades en què no està permès el bany o on el pas està restringit.

Roba bàsica i un bitllet de transport per a les víctimes de furts

El Grup de Platges ofereix a les víctimes de furts i robatoris un kit de primera assistència per donar "un plus de seguretat" i que consisteix en una samarreta, unes xancles, uns pantalons i un bitllet integrat de transport públic. "Quan els banyistes pateixen un furt, moltes vegades es queden amb el banyador; sense cartera, sense telèfon, sense roba. Es queden molt desemparats i aquest kit soluciona que almenys puguin arribar on estan allotjats o al consolat per activar els recursos personals o familiars necessaris", assenyala Calero. L'any passat, el Grup de Platges va repartir 120 kits per a les víctimes de robatoris i furts quan estaven gaudint de la platja.


 
Arxivat a