Els Camps Elisis de Lleida ja respiren l'ambient del 38è Aplec del Caragol

La inauguració oficial serà aquest vespre amb un pregó dels autors de "Lo diccionari lleidatà"

26 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:49h
Imatge general d'un toro carregat de barrils de cervesa
Imatge general d'un toro carregat de barrils de cervesa | ACN
Als Camps Elisis de Lleida ja s'hi respira aquest divendres al migdia l'ambient del 38è Aplec del Caragol. Des de primera hora s'estan ultimant els darrers detalls per posar a punt les parcel·les que acolliran 12.800 penyistes de 102 colles. La festa gastronòmica per antonomàsia de la capital del Segrià acull per primera vegada una penya de fora, concretament provinent de Perpinyà. Alguns dels seus components tenen arrels lleidatanes i es diuen "Team Cargol'. Aquesta és una de les dues penyes noves que aquest any han pogut entrar perquè unes altres dues s'han donat de baixa.

L'altra nova és la de l'associació LGTBIQ "Colors de Ponent". El tret de sortida oficial de l'Aplec el donarà per segon any consecutiu Lo Caragolasso a dos quarts de nou del vespre. Els autors de Lo diccionari lleidatà, Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta, exerciran de pregoners acompanyats per un collista d'honor. Tot seguit hi haurà l'espectacle inaugural Moonlight del grup Todo Zancos. Està previst que fins diumenge es consumeixin dotze tones de caragols i que visitin l'Aplec més de 200.000 persones.
 

Imatge d'uns penyistes posant a punt l'espai Foto: ACN


Després de l'espectacle inaugural es farà el primer sopar de germanor a la parcel·la de cada colla. El primer oficial, perquè n'hi ha que no poden esperar i aquest divendres ja han esmorzat i també dinaran al recinte. Fins i tot alguns ja hi van dinar i sopar ahir dijous després de la 'Juerga Lleida Carrinclona' on la rumba i els garrotins van ser els protagonistes. Els preparatius de la festa també han tingut com a acompanyants destacades les altes temperatures que està fent aquests dies a la capital del Segrià. Els collistes esperen la festa amb il·lusió i impaciència després de mesos de preparació.

Segons la Federació de Colles de l'Aplec (Fecoll), actualment hi ha una colla en llista d'espera amb tota la documentació presentada i dues més que han demanat informació. L'organització vol convertir l'Aplec en una festa d'interès turístic internacional i per això aposten més per la qualitat que per la quantitat, així com per la promoció exterior que fan a través del Caragol Tour i gràcies al qual vindrà gent d'arreu de Catalunya, Madrid o Logronyo, entre d'altres. El president de la Fecoll, Xavier Pérez, ha explicat que també s'ha desplaçat fins a Lleida un equip de la televisió pública d'Alemanya per fer-se ressò de l'esdeveniment.
 

Els penyistes comencen a omplir els Camps Elisis Foto: ACN


Sis milions d'impacte econòmic

D'altra banda, una reclamació general de les colles és que es millori la pavimentació de l'espai ja que reconeixen que el recinte dels Camps Elisis no compta amb la infraestructura idònia, sobretot si plou, perquè hi ha zones on s'hi acumula l'aigua.

Segons la Fecoll, la de Lleida és la festa de l'estat espanyol on més diners es gasten en organització en només un cap de setmana (més d'1,4 milions d'euros). A més, segons un estudi que va fer la Universitat de Lleida (UdL), l'impacte econòmic de l'Aplec a la ciutat és d'uns sis milions. Una de les novetats d'enguany és la comercialització de la 'Ratafia de l'Aplec', un producte elaborat al Pallars especialment per a l'ocasió.