Les mil cares de David Bowie il·luminen el Museu del Disseny de Barcelona

L'exposició "David Bowie is" endinsa els seguidors a l'arxiu personal de l'autor | La mostra conviurà amb activitats paral·leles com un concert simfònic a L’Auditori o projeccions de pel·lícules com «Labyrinth»

«David Bowie is», la mostra que arriba a Barcelona
«David Bowie is», la mostra que arriba a Barcelona | Museu del Disseny
24 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:56h
David Bowie is ja és a Barcelona. Atrevida, colorista, sorprenent, sonora, agafant l'ànima d'un creador fora de mida. L'exposició permet reviure per una estona tots els angles d'un artista que va morir el gener de 2016, tot iniciant un annus horribilis pel que fa a les desaparicions sonades en l'àmbit musical. Aleshores, el "Duc blanc" acabava de publicar Blackstar, un àlbum fosc, ple de textures i subtextos que presagiaven el desenllaç vital i que, alhora, mostraven el talent d'un artista que va ser genial fins al darrer moment.

Un any i mig després d'una mort que va agafar tothom per sorpresa, l’ambiciosa mostra produïda pel Victoria and Albert Museum de Londres –i estrenada fa quatre anys, el 2013– visita el Museu del Disseny de Barcelona, amb una exhibició de 300 objectes que es podran veure a partir d'aquest dijous. Entre tot el material que comprèn hi podem trobar lletres manuscrites, vídeos musicals, instruments, fotografies i una generosa representació de vestits originals i escenografies de l’artista de les mil cares.

La mostra, que ja han vist més d’un milió i mig de persones arreu del món, ens permet capbussar-nos a les interioritats de l'arxiu personal de David Bowie, que es troba a Nova York i al qual ha tingut accés privilegiat el museu londinenc. A banda de peces pròpies, l’exposició també mostra el treball de Bowie en col·laboració amb d'altres artistes i dissenyadors, deixant ben clar la petjada de la seva creativitat única: la seva obra va influir i va rebre la influència de l’art, el disseny, la música i el teatre, en una contaminació i aprenentatge continus.
 

Els comissaris de «David Bowie is», Victoria Broackes i Geoffrey Marsh Foto: ACN


Art, però també música, xerrades i cinema

Durant l’estada de l’exposició a la capital catalana se celebraran diverses activitats paral·leles per recordar la figura de Bowie, com el concert extraordinari de l’OBC Bowie, symphonic, on s'interpretarà Blackstar, les xerrades Bowie talks a l’escola de negocis de l’UPC, la festa BowieOpening al Razzmatazz el mateix dijous de l'estrena o un cicle de cinema del 13 de juliol al 24 d’agost, on es projectaran pel·lícules com He man who fell to earth (1976), Labyrinth (1986) o el documental David Bowie: The last five years, amb la presència del director Francis Whately.

Un gran diversitat d'activitats que no amaguen la devoció hagiogràfica d'una figura que mereix tots els homenatges possibles. El mateix títol de la mostra ja és una declaració d'intencions que vol subjectar el mite a la realitat dels nostres dies: David Bowie is és una frase en present. Perquè hi ha artistes que mai no moren del tot.
 

El vestit de «Tokyo Pop» de la gira «Aladdin Sane», a Barcelona Foto: ACN